Cuisine

Vogue v kuchyni #16: Obrácený citronový koláč à la Ludovic de Saint Sernin

Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. Jako každému, i mně život sem tam nadělí citrony, tak jsem je dneska vzal a upekl jsem z nich koláč.
Na to, že jsem ho pekl v ráži, dopadl celkem obstojně. Proč začínám koncem?
Protože na Ursulu von der Leyen, šéfku Evropské komise, při setkání s tureckým prezidentem v Ankaře nečekalo křeslo a protože si předseda Evropské rady Charles Michel vedle Erdoğana poslušně hačnul, jako by von der Leyen udiveně nestála vedle bez místa k sezení.
Protože během hlasování Sněmovny o návrhu zákona, který by umožnil manželství osobám stejného pohlaví, Tomio Okamura prohlásil, že by jako dítě v dětském domově raději skočil z okna, než aby se nechal adoptovat stejnopohlavním párem.
Protože si rád myslím, že žiju v současnosti, ale jsem obklíčen minulostí – pořádky, co nejsou v pořádku.
When they go low, we go high, připomínám si slova Michelle Obamy, kdykoliv takhle cítím, jak se mi zavřená ústa plní vulgarismy, co mám pro všechnu tu hořkost potíž spolykat. A protože máloco mě dovede zklidnit tolik jako pečení, nechal jsem se inspirovat Ludovicem de Saint Serninem, který vytváří módu ryze současnou, nikoliv módu slepě následující právě ty přežité pořádky, a vrhnul jsem se do citronového koláče, který jde odvážně proti proudu a peče se naruby. Za recept vděčím Nicole Rucker a Epicurious.com.
Foto: Courtesy of Ludovic de Saint Sernin
Ludovic de Saint Sernin, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Obrácený citronový koláč
K ruce:
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 velké citrony
  • 320 g hladké mouky
  • Lžičku kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mořské soli
  • 2 velká vejce
  • 240 ml olivového oleje
  • 230 g řeckého jogurtu
  • 200 g krupicového cukru
Troubu předehřejte na 175 °C, formu vymažte máslem a vystelte pečicím papírem.
Na mírném plamenu rozpusťte máslo, sundejte ho z plotny, přisypte 50 g moučkového cukru a přilejte dvě polévkové lžíce vody. Směs míchejte, dokud nebude tuhá a hedvábně lesklá. Pak ji přelijte do formy a dejte do mrazáku.
Citrony – nakrájené na tenké plátky a vypeckované – posypte zbylým moučkovým cukrem.
Foto: Martin Váša
Obrácený citronový koláč
Foto: Courtesy of Ludovic de Saint Sernin
Ludovic de Saint Sernin, podzim/zima 2021
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Promíchejte. V jiné míse vyšlehejte olivový olej s vejci, pak k nim přišlehejte řecký jogurt a krupicový cukr. Do suchých ingrediencí udělejte důlek a mokré ingredience do nich natřikrát přidejte za stálého míchání. Těsto vypracujte dohladka.
Vyndejte formu z mrazáku a vyskládejte do ní plátky citronu. Ideálně tak, aby se trochu překrývaly. Je potřeba počítat s tím, že na citrony následně budete lít těsto, u kterého hrozí, že proteče. Což sice neovlivní chuť, ale hádejte, proč jsem si koláč nevyfotil celý shora.
Nalijte na citrony těsto a nechte koláč hodinu péct. Než ho konečně obrátíte a formu sundáte, měl by 15 minut chladnout. Před podáváním počkejte raději ještě další hodinu, aby vychladl úplně.
Foto: Courtesy of Ludovic de Saint Sernin
Ludovic de Saint Sernin, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Obrácený citronový koláč
I mě napadlo, co by se asi stalo, kdybych ho upekl tak, jak se peče většina koláčů. Ale proč bych se o to vůbec pokoušel? Uškodil bych tím především sám sobě. Když to dává smysl, je víc než v pořádku dělat věci nekonvenčně.
Koláč je vyfocený na keramice od Daniela Machilla.