Cuisine

Vogue v kuchyni #15: Toastový chléb à la Acne Studios

Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. A třebaže obdivuju kuráž přátel, kteří se na Instagramu pouští do přípravy kváskového chleba, sám jsem – snad kvůli jarní únavě, anebo čiré lenosti? – zvolil bezpečnější cestu a upekl jsem chléb toastový. Beztak je mému srdci blíž.
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Toastový chléb
Pro pečivo nemám pouhou slabost, je to vážnější: Jednou budu tím posledním na planetě Zemi, kdo se ho vzdá, ale než se tak stane, rád bych se s vámi podělil o svůj nejmilejší recept na chléb. Pokud byste si rádi osvojili pečení chleba kváskového, zklamu vás. Nikdy jsem ho nedělal. Pochopitelně i on žije v mém srdci bezplatně, ale věc se má tak, že zatímco kváskový chléb tam žije v pěkném, prosluněném pět plus jedna s výhledem do parku, toastový chléb má v mém srdci château s obrovskou zahradou a vlastní pláží.
Zřejmě vám došlo, že bezlepkovou dietu nedržím. Držím trochu jinou. Vyhýbám se všemu, co mi připadá obtěžkávající. Nikdy jsem se necítil lehčí. Je to lehkost, která sálá i z několika podzimních kolekcí, nejsilněji z té od Acne Studios. Kde se někteří návrháři pokusili o představení vize postpandemického normálu, tam Jonny Johansson vyjádřil svou obavu, že z toho ještě tak úplně nejsme venku. Zdaleka ale nešlo o dystopickou kolekci, naopak. Podzimní kolekce značky bere v potaz naše stávající, pohodlnější oděvní kódy a dává jim nápaditý, sexy rozměr.
Málokdo by nazval toastový chléb delikatesou, ale ten od Nigelly Lawson jím skutečně je. Chutnější jsem nejedl. Navíc je skutečně snadný na přípravu a vydrží vám celé věky.
Pokud jsem vás zlákal, připravte si:
  • 500 g hladké mouky (a trochu ještě na pomoučnění)
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžičky mořské soli
  • 125 ml zakysané smetany
  • 100 ml studené vody
  • 100 ml vroucí vody
  • 45 g másla (plus kousek na vymazání formy)
  • Stolní olej
Ve velké míse kuchyňského robotu smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí, v jiné nádobě zase smetanu se studenou vodou, pak k nim přidejte i vroucí vodu a nakonec také změklé máslo. Mokré ingredience nalijte do suchých a nechte robota, aby z nich pomalu vyhnětl těsto.
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Toastový chléb
Misku přikryjte potravinářskou fólií a nechte těsto 10 minut odpočívat. Na kuchyňskou desku mezitím vylijte a rozetřete trochu oleje, na něm pak těsto 10 vteřin hněťte. Následně ho vraťte do misky, zakryjte a nechte 10 minut být. Tento proces zopakujete ještě dvakrát a po posledním hnětení nechte těsto zakryté kynout celou hodinu.
Foto: Martin Váša
Toastový chléb
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios, jaro/léto 2021
Formu vymažte máslem a vystelte pečicím papírem. Vykynuté těsto na naolejované ploše vytlačte do obdélníku, který bude na délku asi o 4 cm kratší než vaše forma. Těsto by mělo být zhruba 2 cm vysoké. Srolujte ho jako roládu a vložte do formy spojem dospod. Dopřejte mu ještě hodinu a půl kynutí a pak ho lehce pomoučněné pečte 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Aby vám toastový chléb skutečně vydržel celé věky, doporučuju ho uchovávat zabalený do čisté utěrky. Pokud by se ale ani drobeček nedočkal druhého večera, v pořádku: Jedeme v tom spolu.