Cuisine

Vogue v kuchyni #14: Kuřecí kari s ananasem à la Louis Vuitton

Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. Obvykle, po čem mi srdce zahoří. Dnes ne, dnes jsem vařil jídlo, na které jsem nikdy neměl solidní názor – jídlo, co mi nevadí, ale ani mě nevzrušuje. Měl jsem k tomu dobrý důvod.
LVMH zaštiťuje pětasedmdesát značek, z toho čtrnáct módních, ale pouze jedna propůjčila své jméno celé skupině: Louis Vuitton. Jak asi víte, M zastupuje Moët, který mi byl na pár dílů Vogue v kuchyni šumivým partnerem. Vařit podle tradičního módního domu, když se s touto spoluprací loučím? To se přímo vybízelo. Znovu jsem tedy zapátral v receptech Marka Fadigy, šéfkuchaře Moët & Chandon. Jeden z nich podle mě s podzimní pánskou kolekcí Virgila Abloha korespondoval obzvlášť.
Víte, co se mnou dělá představa, že budu vařit a jíst kuřecí kari s ananasem? Vůbec nic. A přesně to mě zlákalo. Vysvětlím.
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Louis Vuitton, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Kuřecí kari s ananasem a rýží
Pánský Louis Vuitton pro podzim a zimu 2021 si nezískal pouze mě, třeba uznávaná kritička módy Sarah Mower napsala, že od té doby, co designér začal pracovat pro Louis Vuitton, to byla jeho nejlepší kolekce.
Virgil Abloh se zabýval především otázkou rasové identity a kulturních apropriací, ale také archetypy. Kdo je v naší mysli zakódovaný jako outsider a kdo jako insider? A jak vypadají? Co nosí takový spisovatel? Jen si ho představte. Co má na sobě? A umělec? Anebo tulák. Hoteliér. Architekt. Student. Jak vypadají? Designér ale nechtěl změnit jejich oděvní kódy, kdepak. Chtěl tyto kódy zachovat a jen jim propůjčit novou, vyšší hodnotu. Fascinující.
Takže jak povýšit jídlo, o jehož původu nemám nejmenší tušení a vlastně se i trochu bojím, že jde o kulturní apropriaci? Jídlo, které jsem nejspíš párkrát k obědu měl, ale nikdy jsem si ho v restauraci neobjednal, protože bylo na menu vždy něco pro mě lákavějšího? Třeba tak, že ho připravím právě podle Marka Fadigy a budu ho podávat se šampaňským. Stejné kódy, vyšší hodnota.
Chcete-li tímto pokrmem také příjemně překvapit sami sebe, je potřeba mít:
  • 4 kuřecí prsa
  • Půlku ananasu
  • Plechovku krájených rajčat
  • 200 ml kokosového krému
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce kari pasty
  • Stroužek česneku
  • Bílou cibuli
A taky Moët & Chandon Nectar Impérial. Dostal jsem radu, že vyšší obsah koření v kari si žádá víno s vyšším obsahem cukru, a je fakt, že zrovna Nectar Impérial dělá kuřecímu kari s ananasem příjemně osvěžujícího společníka.
Foto: Martin Váša
Kuřecí kari s ananasem
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Louis Vuitton, jaro/léto 2021
Oloupejte a nadrobno nasekejte cibuli, oloupejte a rozmačkejte česnek, v hluboké pánvi obojí osmažte na oleji, přidejte kari pastu, pár minut smažte, přidejte rajčata a deset minut nechte vše povařit.
Mezitím si nakrájejte kuřecí prsa na kostky, přidejte je do směsi a za občasného míchání vařte dalších deset minut. Následně přidejte kokosový krém, který se v porovnání s kokosovým mlékem postará o větší hustotu, a na sníženém plamenu vše zahřejte.
Ananas nakrájený na kostky přichází na řadu úplně nakonec.
Podávejte s rýží.
Článek vznikl ve spolupráci s MOËT & CHANDON, kuřecí kari s ananasem a rýží je vyfocené na keramice od Daniela Machilla.