Cuisine

Vogue v kuchyni #12: Rajčatový tart à la Self-Portrait

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. A vím přesně, co vyzkoušet, pokud se doma chcete cítit jako v restauraci.
Řím možná za den nepostavíte, ale módní značku ano, obzvlášť pokud máte jako designér Han Chong solidní základy ze Central Saint Martins, dar od boha a díky tomu Catherine, vévodkyni z Cambridge, i Meghan Markle, Michelle Obama, Beyoncé i Zendayu mezi klientkami. Self-Portrait, založený v roce 2013, není jen značka. Evidentně je to kult.
Foto: Courtesy of Self-Portrait
Self-Portrait, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Rajčatový tart
Hanovy šaty nedělají člověka, člověk dělá je. Nesou v sobě jistou eleganci, přesto zůstávají funkční. Zpravidla jsou ódou na pohodlí a aktuální kolekce nepředstavuje výjimku. Je ideální volbou pro ty, kdo poslušně zůstávají doma, ale bořit se po kolena ve všednosti je to poslední, po čem touží. Tím mě inspirovala k přípravě pokrmu, co si umím jednoduše představit na fantasticky prostřeném stole v restauraci, ale nebýt pandemických okolností, nejspíš by mě nenapadlo ho vyzkoušet doma.
Mám na mysli rajčatový tart. Autorem receptu je Marco Fadiga, šéfkuchař Moët & Chandon. Nebudu vám lhát, příprava je poměrně zdlouhavá a výsledek lahodí víc oku než jazyku. Jestli se nicméně stejně jako já občas pouštíte do vaření nejen z hladu, ale také potřeby na chvíli si odpočinout kreativní činností, mohl by pro vás být dobrou volbou.
Ingredience:
  • 8 rajčat
  • 3 černé olivy
  • Stroužek česneku
  • Lžíce mořské soli
  • Lžíce pepře
  • Lžíce tymiánu
  • Bobkový list
Poslední ingrediencí je šampaňské Moët & Chandon Impérial Rosé, jehož ovocný charakter sladko-kyselá chuť rajčat příjemně zdůrazňuje.
Foto: Courtesy of Self-Portrait
Self-Portrait, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Rajčatový tart
Nechte troubu předehřát na 180 °C. Mezitím nařízněte rajčata na špičce do křížku a vložte je na pár vteřin do vroucí vody, díky čemuž půjdou krásně oloupat.
Krásně je oloupejte.
Pak je rozčtvrťte, zbavte dužiny, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, posypte tymiánem, nakonec i opatřete bobkovým listem.
Pečte je 25 minut.
Opečená, ale stále měkká rajčata naskládejte do vykrajovátka spolu s plátky česneku a trochou tymiánu. Jemně je do něj natlačte lžičkou a vraťte je do trouby ještě na 10 minut.
Upečený tart – stále ve vykrajovátku – pomocí stěrky přeneste na papírovou utěrku, která do sebe nasaje přebytečný olej. Potom opatrně vykrajovátko odstraňte a tart posypte nasekanými olivami.
Jak jste si nejspíš všimli, já jsem ho posypal také okvětními lístky. Raději se poraďte s floristou, které jsou jedlé a nebyly chemicky ošetřeny. Sám jsem improvizoval a neručím za to, že okvětní lístky na fotkách a ve videu jsou jedlé. Leda byste tedy jedli skutečně pouze očima.
Foto: Martin Váša
Rajčatový tart se šampaňským Moët & Chandon Impérial Rosé
Foto: Courtesy of Self-Portrait
Self-Portrait, jaro/léto 2021
Rajčatový tart podávejte teplý, šampaňské k němu pochopitelně vychlazené.
Článek vznikl ve spolupráci s MOËT & CHANDON.