Cuisine

Dior a já v kuchyni #6: Provensálská snídaně

Každý týden ve čtvrtek vařím podle oblíbených receptů Christiana Diora. Zaručuju vám, že když je zvládnu já, tak vy taky. Že je zvládnu, ovšem zaručit nemohu. Dnes jsou na menu palačinky s levandulovou zmrzlinou.
Na přípravu palačinek  jsem se těšil obzvlášť, protože je považuju za jeden z nejvelkolepějších vynálezů lidstva. Jestli Zemi zase trefí asteroid a tahle srážka nám bude osudnou, doufám, že alespoň zmínka o palačinkách přežije a budoucím civilizacím poslouží jako důkaz toho, že jejich prapředci nebyli naprostí budižkničemové.
Přesto mi samotné palačinky na rozloučení s kuchařkou La Cuisine cousu-main připadaly málo. Jsou sice zatraceně dobré, ale taky zatraceně snadné, a já jsem si stejně jako Christian Dior zatraceně velkým kritikem. Úkol jsem si proto ztížil. Nepříliš, ale přece. Původem bretaňský moučník jsem doplnil zmrzlinou, pro níž měl Dior slabost jakbysmet, a to levandulovou, abych vzdal hold i jinému regionu Francie, který byl jeho srdci blízký: Provence.
Foto: AGIP Bridgeman Images
Návrhář se svým psem Bobbym na obědě v Aix en Provence v říjnu 1957
V Provence žil jeho otec i jeho sestra, jíž moc miloval a která mimochodem byla inspirací pro jeho vůbec první parfém Miss Dior. Co víc, o životě v Provence snil i sám couturiér. Château de La Colle Noire ležící v Montauroux vlastnil od roku 1951. „Přeju si, aby ten dům byl mým skutečným domovem,“ poznamenal o zámku. Představoval si, že by tam – nedaleko Grasse, parfumérského epicentra – mohl nejen v klidu dožít, ale také (jak to sám podával) konečně zapomenout na Christiana Diora a být znovu jednoduše Christianem.
Na přípravu deseti palačinek budete potřebovat:
  • 250 ml mléka*
  • 170 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1,5 g soli
  • 3 vejce
*Mléko jsem zvolil plnotučné. Vždy volím plnotučné. K čemu je vlastně dobré nízkotučné mléko?
Ve velké míse seznamte mouku s vejci. Nechte je, ať si o sobě všechno poví, a mezitím dejte ohřát mléko. To pak seznamte s cukrem. Dá se očekávat, že cukru bude mléko připadat hot a úplně z něj rozteče. Tak to má být.
Oslazené mléko přelijte do mouky s vejci, směs osolte a šlehejte ji, dokud nebude zcela bez hrudek.
Na mírném plameni rozpusťte máslo. „Všechno dělej na mírným,“ radila mi kdysi maminka. A na co tam je teda ten prudký? „Na *****, ten tam je jenom pro ty, co chtěj mít všechno rychle, a pak to spálej,“ odpověděla mi. A měla pravdu.
Mimochodem, jak je důležité mít správnou intenzitu plamene, tak je důležité mít správné náčiní. Mou svatou trojicí je rendlík s pánví Tefal a stěrka WMF. Stěrka je absolutní základ. Kam se hrabe vařečka. Kdybyste měli mít v kuchyni jedinou věc, je to stěrka, přesto se těžko hledá taková, která by nebyla otravně skromná nebo ještě otravněji nápadná. Ta od WMF má držák z nerezové oceli a prakticky špičaté zakončení z nepřilnavého plastu, takže je s ní vše snazší a dobře se na ni dívá, a jestli právě to nedefinuje eleganci, pak nevím co.
Rozpuštěné máslo přidejte do směsi na palačinky a tu pak lijte na pánev. Vrchovatá naběračka odpovídá jedné palačince. Po chvíli palačinku obraťte obracečkou anebo chvatem, co znáte z televize, díky němuž palačinkou nenávratně zamastíte strop a rozbijete tři skleničky.
Foto: Daniel Machill
Od WMF mám i zmrzlinovač, který s přehledem zvládá rovněž sorbet a mražený jogurt. Vedle toho se mi na něm líbí, že v kuchyni nezabírá příliš místa a taky se pyšní provedením z matné nerezové oceli. (Taky jako ta stěrka, ne taky jako já.)
Na levandulovou zmrzlinu budete potřebovat:
  • 250 ml smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • Lžíci levandulových květů
  • Lžíci vody z pomerančových květů*
  • 4 vejce
*Vodu z pomerančových květů získáte velice snadno tak, že si vypěstujete pomeranč, a jakmile začne kvést, ovšem pouze při úplňku, budete lísteček po lístečku… Ba ne, dělám si legraci, seženete ji třeba v Prodejně U Salvátora.
Abych nezapomněl, pokud budete se zmrzlinovačem pracovat poprvé, vězte, že jeho mrazicí nádoba musí ze všeho nejdříve strávit alespoň 12 hodin v mrazáku, nemáte zač.
Čtyři žloutky smíchejte s moučkovým cukrem, přilijte smetanu a vodu z pomerančových květů. V hmoždíři nadrťte levandulové květy a taky je přidejte do žloutkové směsi. Tu na středním plameni 10 minut zahřívejte, ovšem nevařte. Sceďte ji a nechte zcela vystydnout. Chce to trpělivost, bůh vám pomáhej. Nebo lednička. Teprve pak chladnou směs nalijte do zmrzlinovače a nechte ho půl hodiny až hodinu dělat to, co umí nejlépe.
Tadá.
Příjemné prožití svátků jídla.
Palačinky se zmrzlinou jsou vyfocené na keramice od Daniela Machilla a se lžící na zmrzlinu značky WMF.