Vůně

Jak voní vesmír? Přivítejte první parfém z dílny NASA

Na to, abyste ucítili vůni vesmíru, nemusíte mít za tatínka Elona Muska. 
Většina z nás se pravděpodobně v životě do vesmíru nepodívá. Pokud tedy nejste astronaut, zhýralý miliardář nebo X AE A-XII, syn Elona Muska. 
NASA pověřila úkolem napodobit vůni vesmíru chemika Steva Pearce už v roce 2008. Chtěla tak astronauty lépe připravit na jejich mise ve vesmíru.
Pearcovi trvalo čtyři roky, než tento nelehký úkol splnil, a s pomocí týmu uznávaných parfémářů ze své firmy Omega Ingredients vytvořil parfém Eau de Space, který nejvíce evokuje vůni vesmíru. Při jeho vývoji se spoléhal na pachové zážitky astronautů, kteří se zúčastnili vesmírných misí. 
Foto: NASA

Vzhůru do nekonečna a ještě dál

Jak tedy voní vesmír? Astronauti popsali, že vůni vesmíru nejvíce připomíná „směs střelného prachu, propečeného steaku, rumu a malin“. Astronaut Tony Antonelli ji v roce 2012 přirovnal ke směsici ozonu, tavícího se kovu a střelného prachu. 
NASA parfém roky používala pouze při výcviku astronautů, ale nyní by se měl dostat i k široké veřejnosti. Produktový manažer Matt Richmond jej plánuje zařadit do experimentálního vzdělávání na školách a budoucím astronautům přiblížit, jaké podmínky na ně čekají na orbitální stanici. 
Crowdfundingová platforma Kickstarter chce takto vesmír přinést ke všem lidem a parfém distribuovat. Aby se to podařilo, je potřeba vybrat asi 2000 dolarů, objednávky však už má za skoro 300 tisíc dolarů.