Vůně

Nečekané vůně na zimu, které vám zvednou náladu i dodají energii

Macecha by poslala Marušku do lesa, vy to ale vyřešte elegantněji. Sáhněte po vůni, která vás v duchu přenese do věčně zelené zahrady, kam zima nikdy nepronikne. Zelené parfémy inspirované zahradami jsou přesně tím, co uprostřed šedé zimy oceníte.
Foto: Ina Lekiewicz Levy for Vogue CS
modelka: Amanda Murphy (IMG)
Není žádným překvapením, že pobyt v přírodě zejména v době, kdy se vše kolem zelená, má velmi pozitivní vliv na psychiku. Uklidňuje nás, nabíjí energií, odplavuje stresové hormony a naopak zajišťuje příval těch, které ručí za pozitivní emoce a pocit komfortu, klidu. O skvělých nápadech nemluvě. Co ale dělat uprostřed města, když venku mrzne a zeleň najdete maximálně ve sklenících botanické zahrady? Zkuste ošálit mozek aurou vůně. 
Foto: Profimedia.cz
Helena Christensen
Říká se, že vůně má schopnost přenést nás do určitého místa a času a vyvolat určitý pocit. Jak to vidí odborník? „Podle mě se účinek vůně na emoce správně popisuje jako magický. Kouzelné je něco, co vás příjemně překvapí a vyvolá pocit úžasu. Slovem úžas bych popsal, jak hluboké a rozmanité mohou být naše reakce na vůni," říká parfemář Jean-Michel Zenhausern. „Vůni nemůžeme fyzicky vidět ani se jí dotknout, ale může v nás vyvolat stejné emoce, jako bychom něco nebo někoho viděli a zažili. Síla vůně spočívá v tom, že se nás dotýká uvnitř, v naší mysli a v našem srdci." Takže když nemůžete jít do skutečné zahrady, vytvořte si ji kolem sebe, ať už jste kdekoliv.
„V mládí jsem chodil na zahradu, trhal květiny a louhoval je ve skleněných lahvičkách s alkoholem. Zkoumání vůní bylo mou hrou a vášní!" Mistr parfemář Olivier Cresp je jedním z těch, kdo celý život hledají inspiraci právě v zahradách, byť jejich kreace často připomínají všechno možné, jen ne zelená zákoutí, kde můžete čerpat energii, kterou z vás vysálo město a život v něm. Většina vůní, která se na inspiraci zahradou odkazuje, patří do skupiny ryze květinových. Mívají růžové flakony a s představou uklidňující přírody mají pramálo společného. Právě teď se Cresp vrací ke kořenům a oživuje pro Maison Margiela zahradu jako takovou. Se vší zelení, zemitostí a pozitivními emocemi, jaké pohyb na takovém místě přináší. S pomocí rajčatových lístků vykouzlil olfaktorickou podobu jihoitalské zahrady, do které se nejde než zamilovat, ať je váš vkus ohledně klasických parfémů jakýkoliv.
Vydejme se na vzrušující výlet, na který nemusíte ani balit kufry ani počítat svou uhlíkovou stopu. Nejprve se podíváme na podpatek italské boty, odtud do soukromé zahrady pana Diora do Asuánu a nakonec do legendární zahrady, jejíž krása okouzluje od 70. let a nepřestává fascinovat. 
Foto: Maison Margiela Paris
Toaletní voda Replica From The Garden, MAISON MARGIELA, 1597 Kč

Zahrada na jihu Itálie

Jednou z prvních novinek roku 2024 je nová Replica od Maison Margiela, která nás tentokrát přenáší na konec 90. let do jihoitalské Apulie, kde nenajdete nic jiného než nekonečný modrý horizont, tisíce staletých olivovníků, mandlovníků a citrusové sady, které plynule přecházejí do rajčatových zahrad lemovaných divokými fíky, a kamenné domky promíchané s barokními památkami. A právě v tom tkví kouzlo tohoto stále populárnějšího kraje, kterým se inspiruje i tato zeleno-bylinková vůně. Jejím cílem je vyvolat uklidňující pocit prosluněného odpoledne stráveného zahradničením. Do turbulentních časů naprosto ideální volba. 
Foto: Christian Dior
Parfémová voda Dioriviera, DIOR, 265 €

Zámecká zahrada pana Diora

Elegantní, romantická, s nádechem starých časů, a přitom tak moderní a současná. Butiková vůně od Francise Kurkdjiana představuje zahradu kolem Château de la Colle Noire na jihu Francie, kam Christian Dior utíkal před shonem Paříže. Jakmile představil novou couture kolekci, rychle si sbalil kufry a zamířil právě sem, ke Středozemnímu moři, kde trávil spoustu času zvelebováním rozsáhlé zahrady. Dodnes tu na jednom konci rostou růže a na druhém rajčata a olivy. Vůně Dioriviera je zároveň pojata v typickém Kurkdjianově stylu: Je lehká, prosluněná, zdánlivě nekomplikovaná, od první vteřiny uvolňující, oddechová. Víkendová atmosféra v lahvičce.
Foto: Hermès
Toaletní voda Un Jardin Sur Le Nil, HERMÈS, 3820 Kč

Zahrada na egyptském ostrově

Po devatenácti letech patří tento masterpiece od Jean-Clauda Elleny mezi jasné volby, když hledáte mimořádně kvalitní, osvěžující vůni, která vás vytrhne ze zimní letargie. Parfemář ji popsal jako neobvyklé pojetí svěžesti, rostlinnou vůni, v níž se mísí vody a písek. Inspiraci našel v Asuánu, když se procházel ostrovními zahradami na Nilu, a chtěl vytvořit věrný obraz místa, kam zima a chmury nikdy nezavítají. Un Jardin sur le Nil patří mezi ty vůně, které si obléknete stejně rádi jako perfektně padnoucí džíny a tričko z velmi kvalitní bavlny ve sněhobílém odstínu a celý den si budete dělat jen to, co vám dělá skutečnou radost.
Foto: Sisley Paris
Toaletní voda Eau de Campagne, SISLEY, 3225 Kč

Bylinková zahrada kdesi ve Francii

Když je řeč o zelených zahradách, nemůže chybět Eau de Campagne. Šlo o první velký úspěch zmiňovaného Elleny a dnes už patří mezi legendy. Od roku 1979 vůně neztratila nic ze své krásy. Připomíná meditaci pod širým nebem za slunečného dne. Uklidňující a zároveň energická. Velmi přirozená i sofistikovaná. Velmi francouzská, ovšem bez nánosu patosu a falešných představ. Harmonická kombinace trávy, bazalky, citronu, rajčatových lístků, mechu a konvalinek se skvěle hodí na začátek dlouhého dne v práci, kde předem víte, že vás čeká stres, stejně jako na víkend, kdy čas přestane existovat a vy si můžete dělat, co vás jen napadne.