Krása

Kolagenový drink, který je radost vypít

Kolem kolagenových přípravků nastal v poslední době velký boom. Co od nich čekat a jak si vybrat ten správný? 
Teorie říká, že kolagen je bílkovina, která je základní složkou pojivové tkáně a představuje téměř 30 % bílkovin živočišné hmoty. Tím to ale nekončí, existuje totiž několik druhů kolagenu, které se od sebe liší strukturou a chováním v těle. Nejvíce je v našem těle zastoupen kolagen typu I. Ten byste našli v pokožce, kostech, šlachách a vazivových tkáních. Kolagen typu II je zase klíčový pro chrupavky. Z těchto základních informací je jasné, že chcete-li podpořit funkci pokožky a zpomalit působení času a gravitace, potřebujete se poohlédnout po kolagenu typu I. 
Foto: Archiv Liftea

Jen kosmetika nestačí

Kosmetika lokálně působí na kůži a pomáhá s péčí o ni. Pro zdraví i atraktivní vzhled je však zároveň zásadní také to, co jíte a pijete. Nejlepších výsledků tak dosáhnete kombinací klasické kosmetické péče a vyváženého jídelníčku.
Mezi potraviny bohaté na kolagen patří například hovězí či vepřové maso, ale pro dosažení doporučené denní dávky kolagenu čítající 3 až 10 gramů, byste ho museli konzumovat v podstatě denně. Kromě vyvážené stravy tak můžete krásu pleti podpořit i doplňky stravy s obsahem kolagenu. Aby ovšem měl takový produkt na tělo nějaký vliv, hraje zásadní roli tzv. biologická dostupnost této klíčové látky. Pro tělo je lépe využitelný kolagen rozštěpený na menší části, například na takzvané kolagenní peptidy. Ty slouží jako zdroj surovin pro tvorbu vlastních bílkovin včetně kolagenu. Častým mýtem je, že takto doplněný kolagen funguje pouze v kombinaci s vitaminem C. Ve skutečnosti oblíbené céčko opravdu podporuje tvorbu kolagenu, účinnost kolagenních peptidů na něm však zcela závislá není.  
Foto: Archiv Liftea

Rybu, nebo steak?

V souvislosti s kolagenovými přípravky se vede diskuze kolem jejich zdroje. Nejčastěji se setkáte buď s rybím, nebo bovinním (hovězím) kolagenem. Každý má však jiné přednosti. U rybího kolagenu k nim patří velmi dobrá vstřebatelnost, kterou ale u bovinního či vepřového kolagenu podpoří právě hydrolyzace, a tak není jako faktor pro výběr tak klíčová. Zdroj kolagenu má však vliv i na jeho složení a v této souvislosti je důležité zmínit, že ryby s ohledem na pohyb ve vodě nemusí mít tak pevné kosti jako savci. Jejich kolagen proto obsahuje méně prolinu a hydroxyprolinu než kolagen, jehož zdrojem jsou nám stavbou těla výrazně bližší savci. Pokud jde čistě o pleť, ani tento rozdíl příliš řešit nemusíte. Chcete-li však zároveň podpořit stav kostí, šlach i vazů, může pro vás být zdroj kolagenu důležitý.

Co od kolagenového drinku čekat

Na rozdíl od kosmetiky, která dokáže přinést okamžité výsledky, u doplňků stravy a u kolagenu platí dvojnásob, že si na výsledky musíte počkat. Prvními příznivými projevy, že vaše tělo z kolagenového drinku profituje, jsou pevnější nehty a vlasy. Na vyváženější hydrataci a celkové zlepšení pleti si musíte počkat dva až tři měsíce. 
Foto: Archiv Liftea

Jde i o chuť

Pokud jste někdy kolagen ve formě prášku zkoušeli, pravděpodobně jste narazili na jeho ne zrovna ohromující chuť. Ta bývá pro mnohé uživatele nepřekonatelnou zábranou a rychle užívání produktu vzdají. V tomto se nutrikosmetický přípravek Liftea Colagenova HA odlišuje od většiny přípravků na trhu. Rozpustný prášek s příchutí vanilky nebo čokolády má příjemnou chuť a lze ho smíchat podle chuti buď s vodou, mlékem, nebo jogurtem. Navíc kromě hydrolyzovaného kolagenu obsahuje také kyselinu hyaluronovou, která se v těle stará o hydrataci. 
Třicetidenní kúru Liftea Colagenova HA pořídíte za 639 Kč na www.liftea.cz.
Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu. 
Tento článek vznikl se spolupráci s Liftea.