Trendy

Celebrity, které boří zažité stereotypy o depilaci v 21. století

"Jak krátké jsou moc krátké? A existují příliš dlouhé? Záleží jen na vašem rozhodnutí," říká Josef Šlaich, Vogue CS Junior Beauty Editor.
Když v roce 1999 dorazila Julia Roberts na premiéru filmu "Notting Hill" s neoholeným podpažím, novináři ji nelítostně setřeli hned druhý den na titulních stranách všech bulvárních plátků. O necelé dvě dekády později jde v jejích šlépějích podle agentury Mintel jedna ze čtyř mileniálek ve věku mezi 16-24 lety. Co tento přístup k depilaci ve 21. století říká o naší společnosti?
Foto: Richard Buxo / SplashNews.com
To, co bylo dříve považované za tabu, by dnes jen těžko někoho zvedlo ze židle. Důkazem je dvaadvacetiletáletá Lourdes Leon, která se na nedávném předávání cen CFDA/Vogue Fashion Awards 2018 objevila nejen v úžasných šatech Luar, ale také s neoholeným podpažím. Když jste dcerou královny popu, jen těžko odoláte kontroverzím. Lourdes je bezpochyby nebojácná po své matce, která byla vždy průkopnicí a bojovnicí nejen za práva žen. Během své kariéry se nikdy nebála poukázat na dvojí standardy, které má společnost vůči přístupu k ženskému tělu a tomu, co je pro ně přípustné dělat se svým ochlupením, prsy a sexualitou.
Ožehavé, neskutečně osobní a dost často politicky nekorektní téma. Společnost se po celá tisíciletí zabývala tím, co dělat se svým ochlupením. Staří Egypťané používali k jejich odstranění včelí vosk, zatímco Římané pinzety a pemzu. Lidské tělo má přibližně 5 milionů vlasových folikulů a ačkoli se zdá, že je ochlupení zcela zbytečné, má svůj účel. Reguluje tělesnou teplotu a chrání kůži před vnějšími vlivy. Proč se ho tedy tak vehementně snažíme odstranit? Vše ve jménu krásy, pochopitelně. 
Před necelými sto lety spatřilo světlo světa první holítko Gillette’s Milady Décolleté, určené výhradně pro ženy. Do roku 1917 se ho prodalo přes milion kusů a jeho obliba v dalších letech prudce stoupala. Tedy až do příchodu brazilské depilace v roce 1987, kdy byly chloupky absolutní tabu. S nástupem moderních laserů na trvalé odstranění chloupků v roce 1997 se zdálo, že vlna "dohladka" dosáhla svého vrcholu.  Během dvou let od uvedení se procedura, která poškozuje vlasové folikuly natolik, že zabraňuje dalšímu růstu, stala třetím nejžádanějším kosmetickým ošetřením v USA. Bez ohledu na to, jestli se vám líbí holá pokožka, nebo preferujete au naturale, podívejte se na ženy, které se nebojí jít proti proudu a které Vogue miluje. God is a woman!