Krása

Herečka Anya Taylor-Joy odkrývá své beauty rituály

Anya Taylor-Joy platí za jednu z nejžádanějších hereček současnosti. Aktuálně také zdobí obálku britské Vogue a je globální ambasadorkou značky Dior (včetně řady rtěnek Dior Addict). Kdy přesně se naučila o svůj vzhled pečovat, jak zvládá své herecké proměny a co pro ni znamená krása? To bylo obsahem jednoho telefonátu.
Foto: Liz Collins
Anya Taylor-Joy v kampani Dior Addict
Anya Taylor-Joy volá přímo z pařížského ateliéru, kde právě fotí dubnovou obálku pro britskou Vogue. Spojení je příšerné, její mluva působí, jako by ji přenášeli z nějaké vzdálené galaxie. Ostatně všechno na Anye působí jako z jiného světa — od jejích očí přes dlouhé stříbřité vlasů až po poetický, téměř lyrický tón jejího hlasu. Na rozdíl od  jiných hollywoodských hereček, které kralují současným trendům, Anya je prototyp hvězdy kterékoliv dekády.
K tomu přispívá hlavně její talent přeskakovat z jednoho náročného projektu na druhý —  od role drzé Beth Harmon v návykovém seriálu The Queen's Gambit od Netflixu až po Emmu ve strhující adaptaci klasiky Jane Austen. Kromě toho si ji Dior vybral za svoji globální ambasadorku pro dámskou módu i make-up a nově je Anya tváří i inovované rtěnky Dior Addict. Zajímá vás, jak herečka prožívá proměny v maskérnách před natáčením, jaký má vztah ke kráse obecně a co nejhoršího kdy provedla svým vlasům? Odpovědi najdete níže.

Povězte mi něco o tom, co pro vás v dětství znamenala krása?

Ekvivalentem krásy pro mě byla vždycky vášeň. Nezáleží na tom, co je vaší vášní, ale všimněte si, jak se člověk rozzáří, když začne mluvit o něčem, co má rád. Sebevědomí a půvab, s jakými se pouští do světa. A schopnost stát si za svým, a nepotřebovat k tomu souhlas druhých.

Jak byste popsala svůj vztah k líčení?

Líčit jsem se naučila díky své práci. Je neuvěřitelné, jak se kostým a líčení postavy spojují dohromady a jak lehce se proměníte v někoho jiného. A pokud jde o přípravy na červený koberec, to jsem si už také osvojila. Myslím, že make-up dokáže pocit zhmotnit. Když se chcete cítit sebejistě, líčení skutečně dokáže zahnat pochybnosti — může totiž změnit způsob, jakým se cítíte, tudíž i to, jak komunikujete.

Jaké největší beauty ponaučení jste si odnesla?

Používej opalovací krém (na to jsem přišla pozdě). A nikdy si nesahej na obočí! To bylo pro ženy v mé rodině důležité.

Jak vypadá vaše péče o pleť?

K pleťové rutině jsem dospěla až nedávno. Když jsem dospívala, občas jsem si obličej umyla vodou, ale teď je to něco, na co se každé ráno a večer těším. Ráda si vytvářím rituály; je to opravdu krásný způsob, jak si dopřát čas jen pro sebe. Takže si čistím obličej a používám tonikum. Některé hydratační krémy jsou pro mou pleť příliš těžké, ale zamilovala jsem si nový Dior Prestige La Crème Texture Essentielle. Moje pleť je po něm nádherná. Skvěle hydratuje, aniž by pleť zatěžoval. Navíc, kdo by nechtěl vonět po růžích? Také jsem začala používat oční krém. Mám ráda beauty gadgets. Obvykle vstávám do práce kolem čtvrté hodiny ranní a na očním krému Prestige mi vyhovuje, že má speciální chladivý aplikátor a vždycky báječně opečuje i oční okolí. Rázem jsem po jeho použití odpočatější.

Co vás na značce Dior oslovuje?

Dior ke všemu přistupuje tak komplexně, myslí na každý okamžik, který vás pojí s outfitem nebo beauty produktem. A to se mi moc líbí. Rtěnka nejenže přináší výsledky, které chcete, ale je i krásně zabalená a nádherně voní. Mám pocit, že z jejich produktů sálá péče a myšlenka, kterou do každé věci vkládají. Jsem štěstím bez sebe, že můžu spolupracovat se značkou, která je tak ikonická. Dělají to už dlouho a nikdy ve svém odhodlání nezaváhali. Díky nim se ženy cítií skvěle a není divu, právě jejich klientky jsou u nich na prvním místě. I když nejde jen o ženy — v Dioru chtějí, aby se všichni cítili dobře. Dokážou zdůraznit přednosti každého z nás. 

Jste novou tváří řady rtěnek Dior Addict, jaký z toho máte pocit? 

Ten nejlepší! Během focení kampaně jsme si užili spoustu legrace. Je tu tolik odstínů, se kterými si můžete hrát, což zbožňuji. Jsem herečka, miluji postavy a líbí se mi, že mohu přecházet mezi všemi odstíny. Nejvíc mě to ale táhne k Dior 08. Je to opravdu krásná cihlově červená. Zjistila jsem, že červené rty jsou vždy nejjednodušší trik k tomu, jak vypadat upraveně. Poslední dobou ale víc experimentuji i s nude odstíny a některými odstíny lesních plodů.

Formuje nějak herecký život vaše vnímání krásy? A jak se do vašeho pohledu na sebe samu promítá vnímání sebe samé v roli jiných lidí?

Ten poslední okamžik před odchodem na plac, kdy mrknu do zrcadla a uvidím někoho jiného, je opravdu silný. Samozřejmě jsem to pořád já, ale člověk se opravdu začne cítit jinak... Překlenuje to propast mezi sebou a postavou, protože nemusíte tolik používat svou představivost. Přirozeně vypadáte jinak.

Jaká byla zatím jedna z vašich nejoblíbenějších proměn na plátně?

Vždycky jsem toužila být zrzka. V seriálu Queen’s Gambit, který se přeléval mezi několika věkovými kategoriemi, často v jeden den, jsem si tuhle možnost užila a byla to velká zábava. Ráda jsem nosila všechny ty různé paruky a vlastně mi docela rvalo srdce, když jsem sundala tu poslední. Fascinuje mě myšlenka pomíjivosti a jednotlivá období svého života mám zakódovaná dle toho, jak vypadaly moje vlasy. 

Když už mluvíme o vlasech, jak o ně pečujete?

Vždycky jsem byla velmi světlá blondýnka, ale jednou jsem dostala roli, kvůli níž mi každou neděli po dobu tří měsíců odbarvovali vlasy na platinovou blond. O vlasové péči jsem samozřejmě nevěděla nic, nikdy předtím jsem si je totiž nebarvila. Vůbec mě nenapadlo, že by se mi mohly začít vlasy lámat nebo dokonce ničit. Vzpomínám si, jak jsem nastoupila do nového projektu a někdo mi tam pochválil můj undercut (ve skutečnosti jsem měla spodní prameny sežehnuté a úplně mrtvé, aniž bych o tom měla tušení). Od té doby jsem se péči o vlasy věnovala dost intenzivně. Při každém mytí vlasů používám kondicionér, který nanáším poctivě od kořínků ke konečkům. Už si  vlasy zničit nenechám.