Péče

Rozmarýnový olej na vlasy: Zázrak, nebo hoax?

V poslední době se rozmarýnový olej objevil jako neobvyklý prostředek pro rychlý růst vlasů. Jak funguje? A opravdu dokáže, že vlasy budou růst? Zeptali jsme se odborníků.
Foto: Profimedia.cz
Caroline de Maigret
Na TikToku najdete celý fanklub rozmarýnového oleje, který propaguje jeho zázračné vlastnosti; obnovení konečků, zhoustnutí a lepší růst vlasů jsou předmětem bezpočtu nadšených recenzí. Chtít dlouhé vlasy plné objemu od bylinky ze supermarketu se zdá být nadlidský úkol, ale faktem je, že na bylinkový olej přísahá až moc uživatelů, než aby tento fakt šel jen tak ignorovat. Mají k tomu i video jako důkaz:

Opravdu rozmarýnový olej funguje?

Jde jen o další výstřel do tmy, nebo o tvrdými daty podložený fakt? ptají se zcela právem skeptici na adresu rozmarýnového oleje. Ten teď zažívá obrovský boom a mluví se o jeho pozitivních účincích při alopecii a při poporodním vypadávání vlasů. Jak se ukazuje, skutečně existují vědecké důkazy, že rozmarýnový olej může být stejně účinný jako dvouprocentní minoxidil. Tento fakt potvrdila studie z roku 2015, kdy se při půlročním používání rozmarýnového oleje zvýšil počet vlasů u osob trpících alopecií. Podle dr. Zayna Majeeda, vlasového chirurga z Harley Street Hair Clinic, studie prokázaly, že je rozmarýnový olej účinný při hojení nervových zakončení a při podpoře obnovy růstu vlasů.
„Rozmarýnový olej může zlepšit krevní oběh a tím prokrvení vlasových folikulů, čímž zlepšuje jejich výživu," vysvětluje lékař. „Pokud vlasové folikuly nejsou dostatečně prokrvené, může tento fakt zkrátit růstovou fázi vlasového cyklu a časem vést k vypadávání." Nejenže olej z rozmarýnu může vlasy podpořit v růstu, ale celkově jim pomáhá. „Rozmarýnový olej svými protizánětlivými vlastnostmi pomáhá snižovat podráždění pokožky hlavy, lupy a svědění, čímž poskytuje optimální prostředí pro zdravý růst vlasů," dodává doktor Majeed. Spolu s prokrvujícími a antimikrobiálními vlastnostmi je to skvělá ingredience pro nadstandardní péči o vlasy.
Ale kroťte svá očekávání: kultovní olej sice dokáže až zázračně zlepšit růst, ale nejde o lék, který by vypadávání vlasů zcela zastavil. „V současné době neexistuje žádný klinický lék na vypadávání, i když jej lze zpomalit pomocí léků a léčby, jako je transplantace vlasů," uvádí doktor Majeed.

Jak používat rozmarýnový olej pro růst vlasů

Na internetu najdete nejrůznější rozmarýnové výrobky od domácích nálevů z bylinek a olejů až po přípravky pro péči o vlasy s kapkami esenciálního oleje. Ale jak produkt co nejlépe zařadit do své rutiny? Zředěný rozmarýnový olej naneste přímo ke kořínkům nebo na lysiny a vmasírujte do pokožky hlavy. Masáž zvyšuje okysličení vlasových folikulů díky zvýšenému průtoku krve a podle Claire Martin (školitelky značky Mielle Organics) je velký přísun kyslíku pro plný růst vlasů zásadní.
Dr. Majeed nám prozradil, že masáž rovněž zlepšuje vstřebávání účinných látek rozmarýnu do pokožky a vlasových folikulů. „Když necháme rozmarýnový olej působit na pokožce hlavy alespoň 30 minut, lépe pronikne do pokožky. A jestliže si hlavu s aplikovaným olejem zabalíme do teplého ručníku, můžeme vstřebávání ještě zlepšit." Ohledně toho, jak často byste měli rozmarýnový olej vmasírovávat do pokožky hlavy, radí: „V ideálním případě by se měl rozmarýnový olej aplikovat několikrát týdně, abyste byli neustále vystaveni jeho potenciálním přínosům." Pro dosažení nejlepších výsledků jej tedy naneste, vmasírujte a nechte působit co nejdéle, než jej smyjete jemným šamponem, abyste zredukovali nadměrnou mastnotu.

Co je třeba brát v úvahu při nákupu rozmarýnového oleje pro růst vlasů

Podle Claire bude mít dobrý rozmarýnový olej rozmarýn coby ingredienci uveden (například pod názvem Rosmarinus Officinalis leaf oil) vysoko na seznamu ve složení – čím níže jej najdete ve výčtu přísad, tím nižší bude množství této složky uvnitř produktu.

Jak zředit rozmarýnový olej na vlasy

Pokud si kupujete esenciální olej, musíte vědět, že před použitím je třeba jej naředit. „Rozmarýnový esenciální olej je vysoce koncentrovaný a jeho aplikace přímo na pokožku hlavy může vést k podráždění a zcitlivění kůže. Abyste tomu předešli, je nezbytné éterický olej z rozmarýnu naředit nosným olejem – jemným, neutrálním, např. kokosovým, mandlovým nebo jojobovým," připomíná doktor Majeed. Můžete také přidat několik kapek do stávající vlasové péče nebo si ušetřit práci a koupit si předem namíchané oleje nebo bezoplachové přípravky.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.