Péče

Co kdyby výměna povlaku na polštář mohla zlepšit vaši pleť?

Zeptáme se rovnou: z jakého materiálu je ušitý povlak vašeho polštáře (a jak často ho perete)? Proč nás to zajímá? Protože s tím mohou přímo souviset neduhy vaší pleti, včetně akné.
Foto: Julio Donoso/Sygma via Getty Images
Claudia Schiffer
Abychom se vyhnuli otokům, bolestem hlavy a ztuhlému krku, vybíráme polštáře přizpůsobené fyziognomii těla. Ale roli hraje ještě něco, o čem se příliš nemluví: výběr správného povlaku a péče o něj. Vždyť na povlaku  trávíme osm hodin každý den (nebo by to alespoň bylo ideální), bezprostředně se ho tak dotýká naše tvář, pokožka hlavy... Platí tedy, že jakmile začneme věnovat větší pozornost jeho čistotě a péči, uděláme mnohé i pro svoji pokožku a vlasy. Jestli již dál nechcete trávit noci s nepřítelem, stačí si osvojit následující triky:

Jak často bychom měli prát ložní prádlo

Ačkoli to pouhým okem nemusí být zřejmé, v ložním prádle se mohou hromadit bakterie, pot, roztoči, odumřelé kožní buňky, ale i stopy krémů, které denně používáme na obličej a tělo. Z tohoto důvodu je jejich praní při 60º minimálně jednou týdně neoddiskutovatelné: projet se pračkou dvakrát až třikrát za týden si však žádá povlečení v případě, že v něm spíte nazí nebo se hodně potíte; zatímco povlak na polštář by měl být prán každé dva dny. Ne, nepřeháníme. Pravdou je, že nedodržování čistoty ložního prádla může vést ke vzniku mechanického akné. Co to je? Nic víc, ani nic míň než pupínky, které se objevují v důsledku tření, tepla a tlaku na kůži, bez hormonálního původu. Jinými slovy: nepřátelé zdravé a čisté pleti se vynořují spolu s vyššími teplotami (a jsou tak temnou stránkou, které léto přináší).

Čemu se vyhnout

V první řadě se ujistěte, že lezete do postele bez jediného líčidla (a ano, vztahuje se to i na odpolední siestu). Fakt, že chodíte spát s maskami nebo mastnými látkami na pokožce nebo ve vlasech, může vést k nadbytku oleje a mastnoty, které při neustálém kontaktu s polštářem ucpou póry a vyvolají vznik pupínků. 

Látka na krásu

Mark Townsend, vlasový stylista hvězdných sester Olsenových, doporučuje pro blaho vlasů svých klientek povlaky z hedvábí. A na hedvábí pějí ódy i skincare odborníci a dermatologové, protože přispívá ke zvýšení zářivosti pleti.
Stále ještě váháte nad pořízením hedvábného povlaku? Tady máte další seznam výhod, které spaní v hedvábí přináší:
  • Hedvábí je hypoalergenní — to stoprocentně přírodní neobsahuje žádné syntetické materiály.
  • Na rozdíl od jiných tkanin, jako je bavlna, nepřitahuje roztoče.
  • Neabsorbuje vodu v takové míře, což znamená, že noční krém na vaší pokožce vydrží díky němu déle tam, kde má.
  • Zabraňuje úniku vlhkosti z vlasů, nezpůsobuje tření a omezuje poletování a krepatění.
  • Pomáhá regulovat teplotu těla.
  • Pomáhá předcházet vzniku „spánkových vrásek“ — k pokožce je šetrné a redukuje otlaky, které se nám tvoří na obličeji po probuzení.
Článek vyšel v originále na vogue.es.