Péče

Pravda o pórech. Jak je opravdu minimalizovat a nezbláznit se z toho

Když si do vyhledávače na Googlu zadáte "jak se zbavit pórů", vyjede vám přes 30 milionů návrhů. Hned na začátku vás všechny zklamu – pórů se nikdy nezbavíte. Naštěstí už ale existuje spoustu způsobů, jak je alespoň minimalizovat. Postavená je na tom ostatně značná část beauty průmyslu.
Velikost pórů je dána geneticky a nelze ji ovlivnit. Pokud mají vaši rodiče větší póry, je vysoce pravděpodobné, že je budete mít i vy. S přibývajícím věkem, nevhodnou péčí a nezřízeným životním stylem se však může jejich velikost změnit. Jakmile vaše kůže začně produkovat nadměrné množství séba, může se stát, že se póry začnou ucpávat, což má za následek jejich zvětšení. Často se jedná o oblast čela, nosu a brady. Většina dermatologů vám potvrdí, že rozšířené póry a hrubý povrch pleti působí daleko horším dojmem, než jemné vrásky a linky.  Co s tím?
Foto: Imaxtree

Nepodceňujte pravidelnou péči

Základem úspěchu je perfektní beauty rutina. Naučte se pleť čistit dvakrát denně. Obloukem se vyhněte agresivním scrubům s hrubými zrníčky, cleanserům se sulfáty a nikdy nechoďte do postele neodlíčená. Vaším nejlepším přítelem by se měly stát AHA a BHA kyseliny, které nepřetržitě odstraňují odumřelé kožní buňky a zároveň zjemňují texturu pleti, což má za následek dočasné změnšení pórů. Rozhodně se poohlédněte po sérech s obsahem kyseliny salicylové, která uvolňuje ucpané póry a do hloubky čistí pleť. Retinol si poradí nejen s vráskami, ale také intenzivně regeneruje, urychluje buněčnou obnovu a tím zanechává póry dokonale čisté.

Když toner nestačí

Nechce se vám čekat na zázraky? Pomůže korektivní dermatolog. Nejsnadnějším řešením je jemný chemický peeling, který dokáže stáhnout póry a zmírnit hrubost pleti. Vyzkoušet můžete také exfoliační gely nadupané směsí nejrůznějších kyselin Budget-friendly možností jsou jílové masky, protože z pórů vytáhnou všechny nečistoty a předchází tak vzniku nedokonalostí.

Zamaskujte je

Pórů se možná nikdy nezbavíte, ale můžete je jednoduše vyplnit pomocí vyhlazujících bází. Přistupujte k nim jako k instagramovým filtrům na pleť. Moderní primery obsahují spoustu pečujících výtažků, takže nejen, že pleť krásně připraví na aplikaci make-upu, ale zároveň ji mohou zmatnit, zredukovat nejednotný tón nebo dokonce projasnit. K aplikaci samotného make-upu použijte výhradně Beautyblender. Jedině tak docílíte dokonalého finiše a zabráníte tomu, aby se usazoval v pórech a vráskách.