Péče

Pouze voda nestačí. Jak se v létě správně mýt, aniž byste si poškodili pokožku

V létě je pokožka pod permanentní palbou vysokých teplot, intenzivního sluníčka, slané a chlorované vody, a tak se její aktuální stav může výrazně změnit, bohužel většinou k horšímu. To se ale děje i kvůli nesprávnému čistění. Co byste tedy měli (a neměli) dělat, vysvětlí lékařka a odbornice na kosmetiku. 
Foto: Warner Bros. Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images
Sigourney Weaver na natáčení filmu Copycat režiséra Jona Amiela
V létě nás to všechny svádí častěji sprchovat se, oplachovat si nejen obličej, ale i ruce a nohy studenou vodou, používat více mýdla, deodorantů či odmašťujících produktů na tvář, a to klidně několikrát za den. Co na to ale naše pokožka? „Častější mytí, zejména obličeji, neprospívá. I když se vám zdá, že je vaše pleť příliš mastná a že ji nutně potřebujete umýt, nezapomeňte, že zdravá, dobře chráněná pleť se skládá ze směsi kožního mazu, lipidů, zbytkových látek z procesu keratinizace, přirozených hydratačních faktorů, mléčných a jiných kyselin a také kožního mikrobiomu,“ vysvětluje MUDr. Natalia Derkach.
Zároveň nedostatečné čištění, stejně jako to nadměrné, pokožku ničí, a ta se pochopitelně brání. Objevují se pupínky, podráždění, přecitlivělost, zarudnutí. To vše se těžko napravuje, takže nejlepší je se jim vyhnout a pečovat o pleť tak, jak se má. „Správná práce všech prvků této bariéry (a zdraví pokožky) závisí na tom, zda pokožku nevysušujete a zda ji obnovujete v nejvhodnější dobu,“ zdůrazňuje lékařka, která mimo jiné stojí za značkou Instytutum Result-Driven Skincare. Ideální čištění a následná péče podle ní vychází ze čtyř základních pravidel. 

Pravidlo 1: Nemyjte se pouze vodou

„V zimě se každý stará o hydrataci a výživu, v létě zase o čištění. Vzhledem k aktivní činnosti mazových žláz v teplém období se mytí mění v oblíbený kosmetický rituál. I přes neustálou touhu po osvěžení však pamatujte, že časté mytí pleť vysušuje a spolu se slunečním zářením vede k tvorbě vrásek, ztrátě pružnosti a jasu pleti. Abyste se tomu vyhnuli a získali jistotu, že svou pleť nevysušujete příliš, je třeba mít na paměti:
Za prvé, samotná voda ke kvalitnímu vyčištění pleti nestačí, zejména v létě. Během dne se na pleti hromadí pot, prach a kožní maz, které lze rozpustit pouze pomocí mycího přípravku na obličej.
Za druhé, pleť ve městě dennodenně trpí škodlivinami, jako jsou povrchově aktivní látky. Jde o těkavé organické sloučeniny, které vznikají při spalování uhlí, ropy, plynu, dřeva, odpadků a tabáku. Ty se na pokožku vážou, a to i s vodou, a bez speciálního čisticího přípravku je nelze do hloubky vyčistit. V případě nedostatečného čištění se póry ucpávají, což vyvolává vyrážky, mdlou pleť a hyperkeratózu (zhrubnutí kůže).
Za třetí, pH kohoutkové vody z vodovodu se blíží spíše zásaditému (pohybuje se v rozmezí 6,5 až 8,5), zatímco pro udržení zdravé hydrolipidové vrstvy je třeba, aby se pH pokožky pohybovalo v rozmezí 3,5 až 5,9. Zásadité pH pokožku příliš vysušuje a podporuje výskyt škodlivých bakterií. Ve městech je voda velmi nasycená minerály a obsahuje množství soli, hořčíku a draslíku, které pleť vysušují rovněž.
Pokud pleť potřebuje během dne dodatečné čištění (například po cvičení), přistupujte k němu jako k plnohodnotné rutině a udělejte vše, co obvykle děláte ráno. Noste s sebou minibalení cleanseru, tonika, hydratačního krému a svého oblíbeného SPF. A pro rychlé osvěžení pleti mějte připravenou hydratační mlhu ve spreji.“

Pravidlo 2: Vyberte si čisticí přípravek s mírně kyselým pH

„Poté, co jsme se dozvěděli, proč se nemůžete mýt pouze vodou, je na řadě výběr dobrého cleanseru, který vyváží tvrdost a zásaditost kohoutkové vody. S tím si poradí mírně kyselé čisticí přípravky. Takový cleanser vytváří lehkou pěnu, aniž by zanechával nepříjemný pocit pnutí. S jeho použitím naopak můžete mít pocit, že na vašem obličeji zůstává lehký film, kvůli kterému se pleť nemusí zdát dostatečně čistá. Ve skutečnosti však díky jemnému kyselému čisticímu přípravku není vaše hydrolipidová vrstva zničena a nadále plní své funkce, chrání pleť před negativními vlivy prostředí a kontroluje tvorbu kožního mazu.“ Další rada?
„Mimochodem, pokud zvolíte správný čistič a odličovač, pak byste ani v nejteplejších hodinách dne neměli cítit potřebu mýt se každých pár hodin, protože to je obvykle výsledek a signál skutečnosti, že je hydrolipidová vrstva narušena.“

Pravidlo 3. Pleť pravidelně obnovujte pomocí kyselin, ale...

„Sdílím názor západních kolegů, kteří se shodují na tom, že pokožka lépe snáší peeling v létě, protože v tomto ročním období je vzduch vlhčí. Navíc večerní mytí (jemně kyselým přípravkem!) dokáže pleť očistit od kožního mazu, prachu a potu, bohužel si ale nedokáže poradit s odumřelými kožními buňkami. Proto se vyplatí doplnit péči o vyrovnávací kyselé tonikum, které rovněž vyrovná pH. Bakterie a škodliviny se množí v zásaditém prostředí, takže udržování kyselého prostředí na pleti pomáhá bojovat proti škodlivým prvkům a minimalizovat poškození škodlivými vlivy prostředí. Tento krok také pomůže zabránit vyrážkám a zašednutí.“

Pravidlo 4: Chraňte pokožku před sluncem

„Pro bezpečnost své pokožky byste měli v létě používat kyseliny výhradně večer a před každým odchodem z domu se natřít opalovacím krémem s ochranným faktorem SPF 50. V Instytutum máme naprosto dokonalý ochranný krém s vysokou ochranou před UVA/UVB zářením: Sunscription Dark Spot Defence SPF 50 je lehký, transparentní tónovaný opalovací krém, který se rychle vstřebává, okamžitě rozjasňuje a zajišťuje komplexní ochranu pokožky. Jeho hydratační složení bohaté na antioxidanty je speciálně vyvinuto pro prevenci a viditelnou redukci tmavých skvrn a nežádoucího zabarvení.“