Péče

Pět kroků, jak pečovat o podpaží

Přehlížená, ale dost podstatná část těla. Stále rostoucí wellness hnutí zvyšuje naše uvědomění si každého centimetru kůže, a tak se z podpaží stala nová kategorie, na kterou je potřeba se zaměřit. Stačí mýdlo, voda, deodorant, nebo správná péče zahrnuje víc kroků? Zapátrali jsme a je to takhle...
Foto: Getty Images
Za poslední dva roky jsme si díky wellness hnutí vyřešili spoustu otázek kolem těla a mysli, zaměřili se na jindy dost opomíjená místa a spolu s tím se objevilo podpaží jako oblast, která si zaslouží víc pozornosti než doposud. Podle zprávy Ones to Watch 2022 londýnské agentury WSGN zaměřující se na analýzy a předpovědi trendů je právě tato část těla tou, na níž by se všichni měli zaměřit. Pot ze stresu, pokožka v jiném odstínu než zbytek těla, zarostlé chloupky. Víc otázek než odpovědí. Tedy až do teď a rovnou dobrá zpráva na začátek. Pocení je naprosto normální, dokonce zdravá věc. 
„Pocení je přirozený, fyziologický proces, který je pro náš organismus nezbytný. Je důležitý z důvodu regulace tělesné teploty, která brání organismu v přehřívání. Aktivita potních žláz je řízena nervovým a hormonálním systémem. Žlázy reagují na stres, strach, ale i větší množství alkoholu,“ vysvětluje MUDr. Dominika Slezáková z pražské kliniky Mediestetik. V klidovém režimu podle lékařky v průměru vypotíme půl až tři čtvrtě litru denně. Záleží na okolní teplotě, tělesné konstituci i psychickém rozpoložení.
Máte-li pocit, že se navzdory všemu potíte až moc, vyhledejte odbornou pomoc. „Může to signalizovat řadu vážných nemocí, jak tuberkulóza, akutní srdeční infarkt, nebo různé druhy lymfomů,“ upozorňuje lékařka. „Nadměrné pocení, medicínsky hyperhidróza, může mít genetický základ, nebo být způsobeno vnějšími vlivy. Mezi nejčastější patří obezita, onemocnění štítné žlázy, roztroušená skleróza nebo Parkinson.“ Ve chvíli, kdy lékař vyloučí nemoc, jde „jen“ o zvýšenou produkci potních žláz, kterou můžete do určité míry ovlivnit každodenní péčí a nabízí se i pomoc z oblasti estetické medicíny a chirurgie. 
Stejně důležité jako pocení je důležité udržovat tělo v rovnováze včetně vyladěného kožního mikrobiomu. Právě jeho složení odpovídá za to, jestli vás doprovází odér, nebo se vás něco takového vůbec netýká. Samotný pot je totiž bez zápachu, ten vzniká až spojením bakterií (corynebacterium), potu a mazu. A právě v tomto okamžiku nastupuje každodenní péče o citlivou pokožku podpaží, od mytí, hydratace, používání deodorantů, antiperspirantů a exfoliace přispívající k celkovému zdraví. Tady máte návod, jak se o tuto oblast těla starat, aby byla v neustálé pohodě.

Myjte jednou denně (pokud nejste sportovec)

Podpaží je tzv. intertriginózní zóna. Zní to děsivě, ale nejde o nic jiného než to, že v důsledku kožních skladů je pokožku více náchylná k vlhkosti, proudí sem totiž nedostatek vzduchu a často se tu ukrývají nejrůznější bakterie a kvasinky. Péče proto začíná důkladným čistěním, udržováním mikrobiomu v ideální rovnováze a snižováním nežádoucí vlhkosti. „Názory na to, jak často se mýt, se různí. Záleží na kvalitě kůže každého jedince nebo citlivosti pokožky,“ říká MUDr. Slezáková. Žádný extrém není dobrý. „Přehnaným mytím zbavujeme tělo ochranné vrstvy v podobě tělesného oleje. Povrch kůže se pak snáze vysušuje, loupe a mohou vznikat různá kožní onemocnění.“ Podpaží za normálních okolností stačí mýt jednou denně, pokud nejste atlet nebo nemáte fyzicky náročnou práci, a střídat produkty na tělo s vyváženým pH.

Hydratujte okamžitě

Stejně jako si po mytí hydratujete obličej (a krk a dekolt, že?), to samé udělejte v podpaží. „Zvláště po koupeli nebo holení je dobré pokožku hydratovat. Na trhu existuje spousta produktů, které pomohou zmírnit podráždění a zamezit červeným flíčkům nebo vyrážkám,“ radí lékařka. Někomu stačí hydratovat dvakrát třikrát týdně, majitelé suché kůže raději každý den. 

Exfoliujte pravidelně

I pokožka v podpaží může být pěkně zcitlivělá a podrážděná. Navíc se tu snadno mohou hromadit odumřelé buňky. Takže peeling? Správně, ale vybírejte si ty jemné, enzymatické nebo s kulatými mikro kuličkami z udržitelných materiálů, které se beze zbytku rozpustí ve vodě. Používejte je pravidelně, ale nikdy ne na podrážděnou a poraněnou kůži. Tu nechte odpočívat a zregenerovat se. Kromě peelingů dobře poslouží také exfoliační rukavice nebo toner s obsahem AHA, BHA a PHA kyselin. Velmi účinný je také cleanser s kyselinou glykolovou.

Pokud se holíte, dělejte to šetrně

S holením to je stejné jako s bruslením. Jedině na hladkém povrchu a s ostrým břitem. „Důležité je mít ostrou žiletku a vhodné produkty, které chloupky změkčí,“ radí doktorka. Na výběr máte z holicích gelů, pěn nebo si v rámci udržitelnosti vyberte klasické holicí mýdlo, které napěníte na požadovanou texturu štětkou na holení. Nic lepšího, ekonomicky výhodnějšího a k životnímu prostředí šetrnějšího (mýdlo vám vydrží i rok, kvalitní štětka navždy) nenajdete.
Pokud jste náchylní k podráždění nebo se chcete před zarůstáním chloupků co nejvíce chránit, holení si naplánujte. Večer jděte spát s tenkou vrstvou krému na místě, které budete druhý den holit. „Po oholení neaplikujte parfémované produkty, které by mohly podpaží podráždit. Ideální je, pokud nanášíte kosmetické přípravky až za několik hodin po.“

Chraňte se chytře

Deodorant, antiperspirant, botox, nic? Variant je mnoho, rada jednoduchá: poslouchejte své tělo. Všechny varianty jsou bezpečné a v pořádku, pokud vám finální volba funguje. „Každému vyhovuje něco jiného a dnešní trh nabízí mnoho variant. Od výrobků kuličkových, přes gelové, krémové, tuhé, minerální až ty ve spreji,“ říká MUDr. Dominika Slezáková. „Hlavně jedinci s citlivější pokožkou by měli sledovat složení. K dostání jsou i přípravky z přírodních ingrediencí.“ Každé tělo je jiné a svým způsobem originální, proto nemá cenu následovat ostatní, ale najít si vlastní cestu.

Antiperspiranty

„U antiperspirantů je důležité i správné použití. Aplikujte antiperspirant na čisté a suché podpaží, ideálně večer před spaním. Během noci uzavřou účinné látky potní žlázy v pokožce,“ upozorňuje MUDr. Slezáková.

Deodoranty

„Deodoranty na rozdíl od antiperspirantů většinou neobsahují aluminiové sloučeniny, což jim může přidat na oblíbenosti. Nedokážou pocení zamezit, ale vzniklý pach pohlcují,“ vysvětluje lékařka.