Péče

Nohy v karanténě: Tři rychlé kroky pro spokojená chodidla

Co dělat, když se nečekaně ocitnete v karanténě a nemůžete si dojít na pedikúru, ve třech krocích.
Nechceme vás strašit, ale pokud se vám to zatím „nepoštěstilo”, s další vlnou covid-19 vás karanténa s nejvyšší pravděpodobností nemine. Kromě dodržování přísné izolace to bude znamenat nejen zrušené lekce s trenérem, ale i odsunuté návštěvy pedikérky. Na obojí ale existuje řešení: Cvičení můžete hravě vyřešit s fitness aplikacemi, stejně tak i nohy můžete vyladit do pohody i bez zásahu profesionála. A bude to jednodušší, než jste si mysleli. 

Aby bylo jasno

Samozřejmě se od vás nečeká, že rázem zavrhnete profesionální ošetření, kterému domácí pedikúra nemůže ani zdaleka konkurovat, ale pro pohodlí (a krásu) nohou se dá i v nuzných podmínkách udělat celkem dost. Navíc, co si budeme podívat — jen se nebohá chodidla stačila vzpamatovat z letních sandálků a žabek, musejí dalšího půlroku sloužit v drsném prostředí uzavřených kožených bot a vzdorovat mrazu i vlhkosti.
Foto: Getty Images

Krok č. 1: Koupel se solí

Naplňte si mísu vlažnou vodou, přisypte do ní pořádné množství speciální soli, ať už magnéziové, rochovy, nebo s příměsí bylinek. Proč zrovna sůl? Protože má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky, tudíž skvěle poslouží i při očistě popraskaných pat nebo hojení poškozené kůže na chodidlech. Tento krok v rámci své domácí procedury nikdy nevynechávejte (i když nic z výše uvedeného není váš případ), solná koupel vám kůži nádherně změkčí a připraví na další péči.

Krok č. 2: Exfoliace

Po lázni si nohy osušte. Odstraňování odumřelé kůže z mokrých chodidel by se vám jinak mohlo snadno vymknout z rukou. Paty i polštářky chodidel pak ošetřete speciálním pilníkem na nohy. Ten nejlepší najdete u londýnské podiatričky a pedikérky celebrit Margaret Dabbs, je z oceli a brusné pásky a snadno ho dle potřeby vyměníte. Nezapomeňte ani na peeling, který perfektně vyhladí povrch kůže. A pozor, produkty se solí nebo kousky pemzy budou vždy lepší volbou než ty cukrové, jsou totiž hrubší. Produkt vmasírujte krouživými pohyby do chodidel a následně důkladně opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Místo peelingu doporučujeme použít i exfoliační mýdlo s pemzou z pánské řady Kiehl's, jde to ekologičtější variantu. 

Krok č. 3: Zabalte nohy do té nejlepší výživy

Hladká a suchá chodidla pečlivě promažte výživným krémem na nohy. Díky vyššímu obsahu okluzivních látek, jako je bambucké máslo, bývají takové produkty mastnější, čímž se zásadně liší od 99 % pleťové a tělové péče. Cennou látku ve speciálních krémech představuje také urea (hlídejte si, aby jí přípravek obsahoval aspoň z 10 % a víc), používá se při léčbě ekzémů nebo lupenky, zvlhčuje, a přitom působí jako exfoliant a váže na sebe vodu. Ureu najdete například v krému na nohy Eucerin nebo Ameliorate. Na bambucké máslo je zase expertem francouzský L'Occitane. Po nanesení krému si natáhněte bavlněné ponožky, v kterých spokojeně přenocujte, aby se všechny výživné látky dokonale vstřebaly.