Péče

Než vyrazíte k vodě, nezapomeňte na bezoplachovou péči pro vlasy

Posílit a chránit. Hlavní mise, kterou byste ve jménu svých vlasů měli v létě splnit. Stačí k tomu jeden, přesně zacílený produkt. 
Foto: Luca Meneghel for Vogue CS, June 2023
Ať už máte vlasy barevné, suché, bez objemu, kudrnaté, s tendencí krepatit se, lámat nebo měnit pečlivě vychytanou barvu, bezoplachová péče je cestou, jak vlasy ochránit před následky ostrého slunce, vody i tepelného stylingu. Právě tím, že na povrchu vlasového vlákna vytvoří jemný film, předchází mnoha problémům. Jenom si vzpomeňte na konec loňského léta a jak dlouho poté jste ještě museli napravovat vzniklé škody. 
Velmi intenzivního sluníčka a všudypřítomnému ultrafialovému záření na vlasy v létě útočí vítr, písek, slaná mořská voda, chlór v bazénu, žehlení, vysoušení fénem, natáčení vln na kulmu. Všechny tyto faktory poškozují nejen konečky, které se následně lámou a třepí, ale i celé vlasové vlákno. Jak je to možné? Vlasy tvoří z 90 % keratin, což je základní bílkovina, která má na starost jejich pevnost, odolnost a pružnost. Na slunci, ale i při jakékoliv tepelné a chemické úpravě, hladina keratinu klesá, a tím vlasy ztrácejí lesk, elasticitu, barvu, stávají se matnými, bez života. A teď si představte, kolik škody vznikne během celého léta. 
Abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli, nebo přinejmenším omezili škody na minimum, začněte se o své vlasy správně starat. Pokud nevíte, v jaké jsou aktuálně kondici, nebo jaký typ vlasů máte — navštivte kadeřníka, který je podrobí důkladné diagnóze. Bez toho, aniž byste tušili, jaké máte vlasy, si totiž nemůžete vybrat správný druh produktů. U suchých vlasů hledejte produkty s výživnými složkami, jako je bambucké máslo, arganový olej, med, jojobový olej apod. U vlasů, kterým chybí hydratace, se poohlédněte po přípravcích s kyselinou hyaluronovou. I jemné vlasy ocení ochranu před vnějšími vlivy — zde hledejte lehké mlhy s květinovými vodami, aloe vera atd. U kudrnatých a vlnitých vlasů hledejte ve specializovaných řadách právě pro tuto texturu.
Na trhu najdete obrovské množství bezoplachových kondicionérů, mlék, ochranných mlh i krémů. Na rozdíl od olejů s mastnou texturou, tyto produkty nezamastí a nezatíží vlasy, a přitom je umí důsledně ochránit. S jejich pomocí se zbavíte krepatých, lámavých, matných i špatně rozčesatelných vlasů. 
Které byste měli vyzkoušet? Vybrali jsme pro vás 15 leave-in sprejů, mlék, krémů, na které se můžete bez obav spolehnout.