Péče

Nejlepší čisticí produkty na zimu pro každý budget a jak si vybrat ten správný

Možná o nich moc nepřemýšlíte, ale v každodenní péči o pleť hrají významnou roli. Řeč je o čisticích produktech, které zbaví pokožku make-upu, nečistot a všeho, co na ní nechcete mít. Vogue průvodce cleansery, gely, mléky, balzámy a pěnami vám ulehčí výběr, ať už je vaše pleť momentálně suchá jako Sahara v poledne, nebo řešíte pupínky a přecitlivělost.
Foto: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images
Každá pleť má jiné nároky na čištění, které se navíc mění změnou počasí i hormonálního cyklu. Proto je dobré mít dva až tři produkty a používat je podle aktuálního stavu. Když používáte nevhodný přípravek, poznáte to docela snadno. Pokožka je dehydrovaná, napnutá, podrážděná nebo se vám tvoří vyrážky všeho druhu.
Loňský globální průzkum značky Cerave ukázal, že 70 procent lidí se domnívá, že ví, jak si pleť čistit, ale správně to dělá pouze 44 procent. Více než polovina dotázaných přitom svou pleť čistí až moc, nebo naopak moc málo. Pouhá čtvrtina respondentů výběr čisticího přípravku konzultovala s odborníkem (dermatologem, kosmetičkou) a alarmujících čtyřicet procent dokonce neznalo svůj typ pleti. 
Čistění je opravdu velké téma a přes veškerou osvětu se v něm pořád dost chybuje.
„Základy čištění obličeje (jako je mytí dvakrát denně a péče o kožní bariéru) jsou stále nepochopeny,“ komentuje průzkum doktorka Michelle Henry. „Tato studie zdůrazňuje potřebu většího vzdělávání v oblasti postupů čištění, jakož i vstup odborníků. Například méně než tři respondenti z deseti konzultovali typ své pokožky se specialistou, který by jim potvrdil jejich domněnku, což je zásadní krok ve správné péči o pleť.“ 
Foto: Matteo Valle/Getty Images
Výše zmiňovaná studie ukázala další zajímavý paradox. Ačkoliv 75 procent z 5500 dotazovaných lidí bere čistění obličeje jako prioritu, realita už vypadá jinak. Méně než polovina si myje obličej dvakrát denně, přestože 70 procent ví, že to dělat má. Zatímco v Thajsku čísla ukázala, že si lidé čistí obličej v průměru více než dvakrát za den, v Austrálii je průměrné číslo 1,5 mytí denně.
Přitom bez čistění ani ta nejlepší séra a krémy plné nejúžasnějších ingrediencí nebudou fungovat, protože se prostě nedostanou přes vrstvu zbytků líčení, mastnoty, odumřelých buněk a všech ostatních nečistot. 

Obecná pravidla, jak si vybrat nejlepší čisticí produkt 

Zatímco gelová textura je lepší na mastnější pokožku a letní sezonu, odličovací mléka se hodí v zimě a pro suchou pleť. Hutné balzámy a oleje používejte večer na odstranění líčení, zbytků kosmetiky, UV filtrů a nečistot. Pudry a peelingy s brusnými částečkami nejsou vhodné na každodenní použití, jedná se o exfoliaci a tu není dobré přehánět. 
Pěny a tuhé čisticí kostky (s i bez obsahu mýdla) se tradičně řadily mezi vysušující, což ale s novými technologiemi nemusí být vůbec pravda a na trhu najdete i tuhé čističe vhodné pro suchou pokožku. To samé platí o odličovacím mléku, pěnách i gelu, moderní technologie posouvají hranice mnohem dál, a tak si můžete vybrat produkt, který je vám texturou nejpříjemnější a sedí vaší pokožce.

Co vše potřebujete na správné čistění pleti

Nepotřebujete mnoho lahviček na odličování a čistění pleti, ale rozhodně není od věci měnit texturu spolu s ročním obdobím a mít jiný na ranní očistu a jiný na večer. Dvojité čistění pleti nemá smysl po probuzení, ovšem večer, pokud jste byli venku, nalíčili jste se a použili SPF, je naopak nezbytné. 

A co micelární voda?

Micelární vody před pár lety zažily obrovský boom, ale i pád. Určitě nejsou vhodné jako jediný produkt na čistění pleti, ale v rámci dvoufázového odličování jsou dobré jako první krok na odstranění make-upu. Pak ale použijte čisticí produkt podle typu a aktuálního stavu pokožky a opláchněte vodou. 

Pro suchou pleť

Pro mastnou a aknózní pleť

Pro normální/smíšenou pleť

Pro citlivou pleť