Péče

Jednoduchý krok, jak se v zimě vyhnout mdlé pleti

Zapomeňte na peeling se zrníčky, který zbytečně dráždí pokožku, a raději sáhněte po exfoliačním pudru. Proč? Protože jemně odstraní odumřelé buňky, zašedlý tón, nečistoty a vaši pleť celkově rozzáří i vyhladí.
Foto: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images
Peeling, scrub, exfoliant. Řada názvů, jedna funkce. Produkt si můžete pořídit v mnoha podobách, texturách i složeních, přičemž cíl bude vždycky stejný. A protože podzim a zima znamenají pro pleť mega zátěž, zamýšlet se nad tím, jakým způsobem v chladné části roku řešit odstraňování odumřelých buněk z povrchu pleti, je rozhodně na místě.
Nižší teploty, zvyšující se vlhkost vzduchu a krátké dny s menším množstvím slunečního svitu. To všechno představuje pořádný nápor na celé tělo, pleť nevyjímaje. Poslední stopy letního bronzu jsou již v nenávratnu,  pokožka začíná být mdlá, vypadá unaveněji a póry se více zanášejí. Každý ze zmíněných neduhů přitom může hravě vyřešit šetrná exfoliace. Slovo šetrná si ale zapamatujte, pokud se chcete zbavit vrstvy starých, nefunkčních buněk, aniž byste si rozhodili křehkou rovnováhu přirozené ochranné vrstvy. 
Hladká pleť nejen září krásou a energií, ale také na ní lépe drží i vypadá líčení — a samozřejmě pečující produkty o poznání lépe fungují. Pro rozjasnění pokožky se nabízí hned několik možností. První z nich je, že sáhnete po tónovaném růžovém krému s lehce perleťovými pigmenty, které zvýrazní jas pleti. Významnou roli hraje také pravidelné a dlouhodobé používání péče s obsahem vitaminu C a vnitřní užívání betakarotenu. A pak tu máme ještě jeden velmi rychlý, ale o to efektivnější způsob — exfoliační pudr.

Proč je peeling v prášku lepší než ten klasický?

Na rozdíl od klasických abrazivních přípravků je exfoliační pudr šetrnější, a tím i lepší na dlouhodobé používání i pro citlivější pleť. Práškový peeling neobsahuje drsná zrníčka a působí zpravidla dvěma způsoby: mechanicky (a díky obsahuje kyselin a enzymů) i jako šetrný chemický exfoliant. Jak na něj?
Trocha prášku stačí v dlani smíchat s pár kapkami vody, čímž vznikne krémová emulze, kterou si vmasírujte do pleti a spláchnete vlažnou vodou. Během jediné minuty (právě tak dlouho by použití mělo trvat) vám vyhladí povrch kůže, aniž by jej poškrábal. Jak je to možné? Většina exfoliačních prášků obsahuje rýžovou mouku, která je výrazně jemnější a nenarušuje kožní bariéru jako klasické mechanické peelingy. 

Exfoliace na míru vaší pleti

Díky práškové textuře si můžete peeling jednoduše přizpůsobovat. Čím více vody přidáte, čím tekutější bude, a pokud budete naopak vodou šetřit, získáte hutnější, a tím i intenzivnější pastu. Na podzim a v zimě dávejte přednost variantě s větším množstvím vody, získáte šetrnější exfoliant. Myslete ale celou dobu na to, že méně je více. A při aplikaci netlačte na pleť, jen ji jemně, zlehka krouživými pohyby masírujte.
Při správné aplikaci docílíte rovnoměrného povrchu pokožky, čistých pórů a sjednoceného tónu, aniž byste si pleť zcitlivěli. Po použití naneste na pleť buď hydratační, nebo zklidňující krémovou, či gelovou masku. Jestliže nemáte čas nebo chuť, dopřejte si jen pořádnou dávku svého oblíbeného hydratační krému a jděte spát. Právě večerní aplikace dá vaší kůži čas na regeneraci, zklidnění — a tím pádem i lepší vzhled.

Který práškový peeling je nejlepší?

Na trhu sice není takový výběr jako u jiných druhů exfoliantů, ale zato si můžete být jisti, že ty, které najdete v následující galerii, fungují na jedničku s hvězdičkou. Beauty redakce Vogue na ně může přísahat.