Péče

Jak si udělat dokonalou relaxační koupel bez levandule

Zavřete za sebou dveře do koupelny, na kliku pověste cedulku Nerušit, sáhněte po voňavé lahvičce a odpojte se od světa plného stresu a špatných zpráv. Uklidňující koupel nebo energizující sprcha může být nesmírně prospěšná. Zejména v této době. 
Foto: Getty Images
Brigitte Bardot
Masaru Emoto, autor knihy The Hidden messages in water, radí udělat si před každou sprchou nebo vanou malý rituál. Razí teorii, že voda dokáže absorbovat veškeré naše nahromaděné fyzické a emoční napětí. Jakmile se do ní ponoříte, jde vaše energie do ní. 
Zkuste ve vaně nebo pod silným proudem vody meditovat, zaměřte se na vnímání pozitivní energie, jde to snáze než na suchu. Pod vodou vnímejte každý pohyb svého těla a snažte se soustředit na každý kousek své pokožky, to je také způsob meditace a uvolnění. 
Když zapojíte i ty správné vůně, dostanete recept na jednoduchý, ale o to účinnější rituál pro posílení těla, mysli, zmírnění stresu a úzkostí, ať už je jejich příčina jakákoliv. Pokud jste si do teď mysleli, že nejlepší na zklidnění je levandule, pak vás následujících pět ingrediencí vyvede z omylu. Květinové aroma a bylinky fungují ještě lépe než tolik protěžované fialové květy z Provence.

Jasmín

Vůně jasmínu ovlivňuje limbický systém, který se podílí mj. na zpracovávání emocí a dlouhodobé paměti. Pro svou výraznou vůni bývá dominantní ve většině vonných kompozicích, což je skvělá zpráva, když potřebujete snížit hladinu stresového hormonu v těle. Tato bílá květina to umí skvěle. Navíc jasmínová vůně patří mezi afrodiziaka, pomáhá proti únavě, menstruačním bolestem, často se uvádí i vliv na symptomy menopauzy. Řada studií také ukázala pozitivní účinky na snížení krevního tlaku, imunitu a dýchání, které pod vlivem stresu a při úzkostech nebývá zrovna ukázkové.

Růže

Možná vás nikdy nenapadlo přemýšlet o růžích jako o antistresovém prostředku nebo způsobu, jak si zlepšit paměť (více o vlivu vůně růže na paměť najdete v říjnovém vydání Vogue Czechoslovakia na str. 82). Růžové oleje do koupele jsou skvělým způsobem, jak ze sebe dostat napětí, uvolnit svaly a ještě vyživit pokožku celého těla. Stačí nalít malé množství do vany nebo si namasírovat celé tělo a spláchnout teplou sprchou. Jednodušší to už být nemůže.

Ylang-ylang

Stejně jako jasmín, i bílé květy ylang-ylangu patří v kosmetice a zejména parfémech mezi nejoblíbenější. Jeho výrazné, nasládlé aroma s ovocnými podtóny má na psychiku velmi pozitivní vliv. Hřejivá vůně zlepšuje náladu, pomáhá od stresu, napětí a úzkostí, snižuje krevní tlak a má vliv i na bolesti hlavy, žaludek a srdce, když máte pocit, že vám každou chvilku vyskočí z hrudníku. V kombinaci s dalšími květinami a bylinkami vás dostane zpátky do pohody. Najdete ho v celé řadě produktů nejrůznějších konzistencí. Záleží jen na vás, zda preferujete výživný olej, šumivou bombu do koupele nebo klasickou pěnu. 

Heřmánek

Ve výčtu zklidňujících bylinek nemůžeme vynechat heřmánek. V tělové kosmetice se používá na upokojení pleti, čaj pak při nachlazení a podrážděný žaludek. Na trávení má pozitivní účinky i jeho vůně. Zejména v období dlouhotrvajícího stresu, neustálého napětí, špatné nálady a klesající energie se heřmánek skvěle hodí i v koupelně. Buď samotný, jako jako součást vonných olejů na masáž a do vany. Dopřejte si pár kapek relaxačního oleje s touto kouzelnou bylinkou, hned vám bude lépe a ještě se navíc po něm dobře vyspíte. 

Antistresový mix

Kdyby vám to přeci jen nestačilo, sáhněte po speciálních aromaterapeutických vůních určených přímo na akutní stres. Skvělé účinky má máta v kombinaci s rozmarýnem nebo jemné aroma lotusu. Po ránu, večer, používejte podle aktuální potřeby.