Péče

Jak se zbavit černých teček? Známe trik s okamžitými výsledky a postup, který je třeba dodržovat

Zatímco puntíky na oblečení jsou mimořádně trendy, ty tmavé na nose způsobují vrásky na čele. A kdo se někdy zkusil vydat do boje proti černým tečkám, moc dobře ví, že to není vůbec jednoduché. Velmi dobrých výsledků, jak se malých, ale o to více nežádoucích teček zbavit, přitom můžete dosáhnout pomocí profesionálního přístroje. Ovšem pod jednou podmínkou.
Foto: Getty Images
V novém díle Vogue Beauty School si budeme povídat o černých tečkách a zmíníme i návod, jak na ně. Nejprve si ale ujasněme, co jsou černé tečky ve smyslu pupínků a akné; co jsou mazová vlákna, která vypadají jako černé tečky na kůži, ale nejde o pupínky, nýbrž o nahromaděný kožní maz a odumřelé buňky. Zatímco klasických pupínků se dá při troše trpělivosti zbavit systematickou péčí (dost toho může vyřešit věk a s ním související klesající hladiny hormonů), mazová vlákna jsou zcela přirozená. Jejich vzhled může připomínat černé tečky, zejména u mastné pleti, která produkuje větší množství mazu a má i rozšířenější póry. Na rozdíl od komedonů byste je ale neměli vymačkávat, protože pak snadno hrozí celkové vysušení pokožky a můžete si zadělat na jizvičky, případně danou oblast infikujete bakteriemi — a s tím se pak pojí vznik zánětlivých pupínků. 
Mazová vlákna jsou menší než černé tečky, byť jejich konec rychle oxiduje, čímž vytváří efekt tmavé mikrotečky, ale jsou o to četnější. Velmi často se s nimi setkáte na T-zóně, zejména na nose, kde pokožka produkuje více mazu než na zbytku obličeje. Názorný příklad? Přestavte si jahodu a její zrníčka. Na rozdíl od pupínků s černou hlavičkou, mazová vlákna prakticky z pokožky nedostanete, a i když se budete hodně snažit a vyvinete velký tlak, do pár hodin budou zpátky (a vy můžete jen doufat, že se z vašeho zásahu nevyvine něco horšího). 

Proč se černé tečky objevují

Černé tečky často vznikají používáním produktů, které nejsou vhodné pro váš typ pleti (protože jsou okluzivní), anebo nesprávným mytím, zejména nedostatečným oplachováním pleti — to zanechává zbytky, které se hromadí a mohou nakonec epidermis „dusit“. Genetická predispozice k mastné pleti představuje vysokou pravděpodobnost vzniku tohoto typu kožních vad. Jejich výskyt se navíc nemusí nutně pojit s dospíváním, protože stejně jako akné, i černé tečky se mohou objevit kdykoliv během života. Jejich výskyt přitom zásadním způsobem ovlivňují hormony: v období po ovulaci a před menstruací dochází k výkyvům progesteronu a estrogenu, a právě v tomto období dochází ke zvýšené produkci kožního mazu. Ten způsobuje usazování nečistot na pokožce a vytváří prostor pro vznik pupínků a černých teček, i když máte normální pleť.

Co dělat teď hned

Zaprvé musíte mít sestavenou takovou každodenní rutinu péče o pleť, která je právě pro váš typ a aktuální stav nejvhodnější. Pro všechny ale platí tři klíčová pravidla: potřebujete pokožku čistit dvakrát denně jemným, nevysušujícím přípravkem. Agresivní a odmašťující cleansery nejsou vůbec vhodné, protože ve výsledku mají i na mastnou pleť zcela opačný efekt. Vysušená, dehydrovaná kůže produkuje na svoji obranu více mazu. Vyberte si tedy šetrné, kožní bariéru respektující přípravky se zklidňujícími ingrediencemi. Večer nezapomeňte na opravdu důkladné, ale pořád šetrné odlíčení a čištění, abyste se zbavili veškerého make-upu, zbytků UV filtrů, nadbytečného mazu a nečistot, které se na povrchu pokožky nahromadily během dne. 
Pokožka, bez ohledu na typ, potřebuje za všech okolností hydratovat. Čím mastnější pokožku máte, tím lehčí textury si vybírejte, ale i mastná a aknózní pleť potřebuje dodat vodu a uzamknout ji. K tomu slouží lehká hydratační séra následovaná krémy (u mastné pleti hledejte textury typu „gel-cream“, „water cream“ apod.). Aby se póry zbytečně nezvětšovaly (a vaše pokožka zůstávala co nejpevnější), potřebuje chránit kolagen a elastin, což v každodenní péči znamená používání vysoké UV ochrany přes den — a retinol na večer. 

Maska proti černým tečkám

Jednou týdně si navíc dopřejte speciální masku zaměřenou na nadbytečný kožní maz. Právě ten totiž stojí za tvorbou černých teček. Dobře fungují masky na bázi jílu, který má silné absorpční a protizánětlivé vlastnosti. Velmi důležité je ale vybrat si takovou masku, která má v sobě — vedle jílu — dostatečné množství hydratačních látek. Díky tomu nebude pokožka po použití takových produktů vysušená, dehydrovaná. Můžete sáhnout po slupovací masce, která mechanicky odstraňuje černé tečky, které se k ní „přivaří“. Na stejném principu fungují také náplasti, ale počítejte s tím, že ty většinou zachytí spíše mazová vlákna (o kterých jsme si řekli, že se rychle vytvoří znovu). 

Klíčová role exfoliace

Když se uvnitř vlasového folikulu (póru) nahromadí keratin a lipidy, vznikají komedony. To jsou kožní nečistoty, které mohou být uzavřené, ale i otevřené. Názvu „černé tečky“ se jim dostalo z následujícího důvodu: protože při kontaktu se vzduchem jednoduše oxidují a tmavnou. Z toho jasně vyplývá, jak klíčovou roli hraje plynulé odstraňované odumřelých buněk. Kůže se jich za ideálních stavu umí sama efektivně zbavovat sama, ale v ideálním stavu běžně nebývá, proto důležitou roli hraje právě exfoliace. Více než na mechanické peelingy se ovšem zaměřte na ty enzymatické — ať už ve formě lotion, nebo pudru, který se při styku s vodou změní v pěnu. Jakmile vaše sérum obsahuje kyselinu glykolovou, mléčnou, AHA a BHA kyseliny, exfoliaci ve své rutině již automaticky máte. Jemný peeling na bázi kyselin používejte jednou, dvakrát do týdne.
Foto: Rosdiana Ciaravolo/Wireimage
Jordan Daniels a Haylee Jade

Efektivní nástroj proti černým tečkám s okamžitými výsledky

Pokud jste se rozhodli, že se do boje proti černým tečkám, ucpaným pórům a nadbytečnému mazu konečně opřete, nabízí se jedno řešení. V posledních letech se na internetu stalo populárním hned několik možností, jak doma napodobit kroky, které provádějí profesionálové v salonu, včetně ultrazvukové špachtle, kterou používají k extrakci černých teček z folikulárního ústí (tedy malého póru, kde se usazuje maz a nečistoty, které vytvářejí „černý“ efekt). Ultrazvuková špachtle přitom dokáže hloubkově odstranit přebytečný kožní maz, odumřelé buňky, černé tečky a eliminovat mazová vlákna. Při správném použití (neustále musíte pokožku během ošetření vlhčit!) dosáhnete lépe okysličené kůže. Jenom si vzpomeňte na ten pocit, s jakým odcházíte po profesionálním čistění pleti v kosmetickém salonu. 
V kombinaci se světelnou terapií může významně pomoci proti množení bakterií způsobujících pupínky. Ultrazvukový peeling s pomocí špachtle odstraňuje přebytečný maz, odumřelé buňky z povrchu pleti, a je tak velmi účinný a při správném použití i šetrný způsob, jak naboostovat pokožku a její regeneraci. V tomto ohledu vyniká nad ostatní přístroje Reclar Peeler Plus s funkcí Booster Peeling, zaměřenou na dočistění T-zóny a zanesené partie. Zatímco klasický ultrazvukový peeling trvá 5 minut, tento zvládnete za pouhou minutu. Když si po hloubkovém čištění přidáte ještě terapii modrým světlem (ta je, stejně jako galvanizace, součástí přistroje), uděláte pro čistotu svých pórů maximum, čeho v podmínkách domácí péče můžete dosáhnout. 

Jak na domácí ultrazvukový peeling a terapii modrým světlem

Než sáhnete po ultrazvukové špachtli, pamatujte, že ji musíte použít na důkladně odlíčenou a vyčištěnou pokožku, kterou předem důsledně navlhčíte. K ruce si proto rovnou vezměte sprej s vodou, termální vodou nebo jinou vodu v spreji. Hlavici špachtle očistěte dezinfekcí na bázi alkoholu a otřete suchým bavlněným hadříkem (to samé zopakujte po použití) a můžete začít po pokožce přejíždět špachtlí v úhlu 45°, aby se kožní maz snadno dostal z pórů ven. Následně naneste sérum nebo masku a přejděte na světelnou terapii modrým světlem a věnujte své pokožce pár minut navíc.

Existuje vůbec trvalé řešení proti černým tečkám?

Odstranit černé tečky je běh na dlouhou trať, a stejně jako zánětlivé pupínky, i tyto nedokonalosti vyžadují pravidelný a dlouhodobý režim za využití dobře vybraných produktů. Ti, kteří mají jen málo komedonů, mohou doufat, že se jich relativně snadno zbaví, pokud budou dodržovat správnou péči o pleť. Avšak ti, co mají mastnou pleť s tendencí k akné, se s černými tečkami mohou potýkat dlouho. Důležitá je v každém případě trpělivost, zároveň se vyplatí myslet na to, že nesmíte pleť dráždit. Jestliže používáte čisticí produkty, zejména ty s potenciálně dráždivými složkami, v žádném případě nezapomeňte na dostatečnou hydrataci pleti — pomocí séra a lehkých krémů. Pro intenzivnější ošetření s obsahem kyselin, které mohou pokožku hloubkově obnovit, se spolehněte pouze na zkušené lékaře a kosmetičky. Vymačkávání může v pár případech pomoci, ale není trvalým řešením, zvlášť pokud ho nenásleduje pravidelná péče. Ano, je to zdlouhavé, nic pro netrpělivé, ale stojí to za to. 

Osvědčené produkty proti černým tečkám

Sérum, péče, maska, enzymatický peeling, podkladová báze, hloubkově čisticí špachtle se světelnou terapií. Tito pomocníci vám zaručí čistší a rovnoměrnější pokožku.