Péče

Dušičkový beauty rituál

Nebaví vás šílenství kolem Halloweenu, o kostým se zásadně nechcete starat a na party s horami nevkusně barevných sladkostí vás už nikdo nedostane? Tak právě pro vás máme skvělou alternativu. Beauty rituál plný klidu, antistresových vůní a výrazně lepší pleti. 
Foto: Profimedia
„Kůže je největší orgán, chrání naše tělo a zároveň je to náš vlastní komunikační kanál s vnějším světem,“ vysvětluje profesor Augustinus Bader. „Má hodně potřeb. Všichni se zajímají, jaké jídlo mají jíst, jak mají cvičit, ale neuvědomují si, že stejné principy se týkají i pleti.“ Nespoléhejte se na geny, zdraví a vzhled své pokožky máte ve svých rukou.

Čistění uhlím

Podzimní rituál začněte, jak jinak, než důkladným odlíčením. Dvojitým. Jedním z produktů by rozhodně měl být čistící olej, který se na sebe naváže všechny pigmenty i nečistoty rozpustné v tucích, aniž by narušil přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Ta je pro správné fungování pleti zásadní. Diskuze o znečištěném vzduchu udělala z aktivního uhlí superstar, jeho molekuly na sebe vážou nečistoty, přitahují je jako magnet. Spojte uhlí a olej a máte ideální kombinaci na odličování a čistění, takže vám stačí jedna lahvička. Bez ohledu na pleť. Čistící olej Black Cleansing Oil od Erborian se při styku s vodou změní v lehkou emulzi, pocitu mastnoty se tak nemusíte bát. Použijte ho dvakrát, první krok odlíčí, a až ten druhý vyčistí póry. Pospíchat se nevyplácí. Dejte si na čas. 

Exfoliace kyselinami

Hned poté sáhněte po chytrém peelingu. Ne po tom mechanickém, ale po jemném na chemické bázi. Experti se shodují, že jsou efektivnější a jednodušší na aplikaci. Dermalogica představila Rapid Reveal Peel na bázi ovocných kyselin, fermentových enzymů a australského kaviárového citrusu, stačí mu 3 až 7 minut a odumřelé buňky a zašedlý tón nemají šanci. Čím citlivější pleť máte, tím méně minut ho nechejte účinkovat. Pocit mírného tepla není důvod k panice, kyselinky účinkují. Ani lehké začervenání po smytí vás nemusí znervózňovat, rychle zmizí. 

Vyhlazujicí olejový balzám na tělo

Zatímco enzymatický peeling účinkuje, sáhněte po olejovém scrubu na tělo. Suchou kůži na těle jím důkladně promasírujte, zaměřte se hlavně na paže a nohy, kde pokožka potřebuje pořádně prohřát a vyhladit. Proto je tak důležitá olejová složka tělového peelingu. Usnadní masáž a ještě vyživí kůži. Detox Oil Scrub od Susanne Kaufmann obsahuje sezamový olej a maková semínka pro zlepšení krevního oběhu. Smyjte ho spolu s pleťovým exfoliantem a rovnou si připravte voňavou vanu. 

Ovocná aromaterapie

Tentokrát automaticky nesahejte po levanduli do koupele, ale vyměňte její vůni za ovoce. Ne citrusy, ty si nechejte na ráno. Chcete hlavu zklidnit, ne uspat nebo naopak nastartovat nanovo. Ideální na večer, kdy nechcete jít hned spát, je hřejivé aroma s ovocnými tóny. Kromě pocitu čistoty dostane mozek do správné nálady, kdy stres odejde, ale nebudete cítit únavu ani ospalost. Hlavu skvěle vyzenuje např. grapefruit, jehož vůně pomáhá proti podzimní únavě. Přihoďte do vody koupelovou bombu od Rituals a užijte si #metime s čistou hlavou.

Zklidňující koření

Pro maximální efekt zakončete koupel špetkou koření. Kombinace zázvoru, muškátového ořechu, skořice, nového koření a dýně zahřívá, stimuluje krevní oběh, působí antisepticky, vyhlazuje, zjemňuje a působí na mozek jako týden ve spa. I když byste dýni nejradši vymazali ze zemského povrchu, v kosmetice má svojí zásadní roli. Její semínka obsahují zinek, hořčík, esenciální mastné kyseliny, vitamín E a působí proti bolesti. Na sušší kůži na těle působí jako balzám. Ručné vyrobené mýdlo inspirované dýňovým koláčem Pumpkin Spice od Lush obsahuje všechny ingredience plus javorový sirup. Značka ideál.

Dýňové máslo

S podzimní superingrediencí pokračujte i po skončení relaxační koupele. Extrémní střídání teplot nedělá kůži dobře, rychle se vysušuje a bez důsledné péče nevypadá dobře. Přitom si stačí jednou denně pořádně promazat. A rovnou i provonět. Tělové máslo z podzimní kolekce Vanilla Pumpkin od The Body Shop obsahuje bambucké máslo (získávané udržitelným způsobem) má jemnou, uklidňující vůni vanilky a lehce nasládlé dýně. 

Poslední krok

Když už se rozhodnete jít spát, natáhněte si sheet masku na ruce. Váš dermatolog, manikérka i ruce samotné vám poděkují za příkladnou péči. Tato maska na ruce jednou za týden udělá zázraky s kůží i nehtovými kůžičkami, aniž by ničila lesk laku na nehty. Tím, že se emulze nemůže odpařit, ani otřít do povlečení, vyživí ruce mnohem víc než běžný krém na ruce. Modelky tento trik používají noc před focením, dermatologové ho radí v případě namáhaných rukou. Čím častěji se během dne myjete, tím víc péče potřebujete. Hand Model od Starskin funguje na bázi bambuckého másla a směsi olejů, které se během noci stoprocentně vsáknou a vyhladí každý milimetr kůže.