Make-up

Korejky demonstrativně ničí svou kosmetiku. Proč?

V zemi, která je známá jako světová mekka plastické chirurgie se ženy začínají vzpírat proti tradičním normám krásy tím, že demonstrativně ničí make-up a stříhají si vlasy. 
V Jižní Koreji, která poslední léta udává kosmetické trendy, byla pro ženy "glass skin" naprostou samozřejmostí, stejně jako přísné beauty rituály. Tedy až doposud. Nové feministické hnutí nazvané "Sundejte korzet" odsuzuje tlak, který jim ukládá patriarchální společnost v Jižní Koreji, jež zdůrazňuje dokonalou ženskou krásu jako klíč ke spokojenému manželství a kariérnímu úspěchu. Ženy protestují na sociálních sítích, rozbíjí svou kosmetiku, natáčí se při odličování a některé si dokonce holí hlavu.  To, že je beauty rutina formou otročiny, je hlavní myšlenka tohoto nového proudu. Scény připomínající řádění šíleného umělce, znázorňují rozbité pudrové oční stíny, rozsypané glittery, vylité make-upy a rozdrcené rtěnky. Svou rutinu o deseti krocích nahrazují unisexovými krémy a balzámy na rty. Nevídané!
Podle údajů Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie podstoupí jedna ze tří jihokorejských žen ve věku od 19 do 29 let alespoň jednu plastickou operaci. Nejčastěji se přitom jedná o operaci očních víček. V zemi, kde je trh s K-beauty kosmetikou horkým vývozním artiklem a jehož hodnota se odhaduje na 24 bilionů dolarů se není čemu divit. Korejský trh s kosmetikou je hned osmý největší na světě a jen mezi rokem 2012 a 2017 vzrostl každoročně o 7%. 
Hnutí je součástí daleko větších feministických protestů ke kterým dochází v Jižní Koreji poslední měsíce v návaznosti na kampaň #MeToo. Přibližně 60 000 žen vyrazilo začátkem října do ulic kvůli rostoucímu počtu incidentů, během kterých muži tajně natáčí ženy na ulici pomocí skrytých kamer. Současná mladá generace tak odstartovala malou revoluci, která bude mít dopad v dlouhodobém horizontu. Kdo ví, třeba se tamější značky budou muset novému směřování společnosti podřídit...