Make-up

Jak se vyrovnat s jet lagem

Od brzkého vstávání týden před odletem po hydrataci během letu a cvičení po příletu. Vogue přináší ověřené a jednoduché tipy, jak plynule přecházet v časových pásmech a porazit jet lag.
„Když cestující překročí časovou zónu, tělo používá pro aklimatizaci přírodní podněty, jako je sluneční světlo a stravovací plán. Než se však s dopady jet lagu vyrovná, může to trvat i několik dnů,“ říká dermatolog Gary Goldfaden. 
Jet lag působí na každého z nás jinak, ale mezi běžné dopady patří dehydratace, pupínky, střevní problémy, nadýmání a podrážděnost. Z dlouhodobého hlediska může mít vliv také na lidské zdraví, od únavy, úzkosti po nespavost.

Naplánujte si cestu

Chcete-li svému tělu dát větší šanci přizpůsobit se novému časovému pásmu, existuje celá řada věcí, které můžete udělat již během letu. „Zkuste půst,“ radí osobní trenérka Lee Mullins. „Jakmile přistanete, najezte se v tu dobu, která je pro dané časové pásmo relevantní.“ Během letu hodně pijte, vynechte alkohol a kávu, které jen tělo okrádají o hydrataci.
Pokud víte, že trpíte jet lagem, je dobré informovat se v předstihu u dopravce. Některá letadla (nejčastěji Airbus A350 a A380) jsou vybavena hi-tech zvlhčovacími systémy, které zajišťují, že vzduch v kabině nebude suchý, a také LED osvětlením, jež vytváří až 16,7 milionu odstínů barev napodobujících přirozené fáze dne a noci.
Foto: Conde Nast & Getty Images

Co dělat po přistání

To, co uděláte po příletu, je pro vyrovnání s jet lagem nesmírně důležité. Cvičení reguluje uvolňování dvou důležitých neurotransmiterů, serotoninu a neuropeptidu, které ovlivňují náladu, chuť k jídlu a endokrinní funkce. „Pokud přiletíte ráno, jděte co nejdříve cvičit, abyste podpořili cirkadiánní rytmus a získali více energie,“ doporučuje Mullins.
Podle posledních studií je nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s jet lagem, cvičit kolem sedmé hodiny ranní, nebo mezi 13:00 až 16:00. Když přiletíte později během dne, vaším cílem by mělo být jediné: „Jděte si co nejdříve lehnout,“ říká Goldfaden. „Je to nejlepší způsob, jak se aklimatizovat na nové časové pásmo.“ Jestliže nemůžete usnout, zkuste si vzít kvalitní přírodní doplněk stravy s melatoninem. Ty nejlepší také obsahují 5-HTP a aminokyseliny L-Theanine, které uvolňují nervový systém. Dopřejte si večeři bohatou na uhlohydráty jako rýže a těstoviny nebo krůtu a ořechy obsahující tryptofan, chemickou látku spojenou se spánkem.

Spánek vs. jet lag

Když létáte skrz různá časová pásma, produkce melatoninu, hormonu, který kontroluje pravidelné cykly spánku, bdění a tělesných funkcí, je narušena. „Spánek ovlivňuje nejen samotná cesta, ale také změny v životosprávě a okolní teplota. Také tyto faktory zhoršují jet lag,“ vysvětluje Anna Persaud, zakladatelka značky This Works.
Dehydratace způsobená velmi suchým vzduchem také narušuje spánek. „Studie prokázaly, že může vést k řadě problémů: od spánkové apnoe po další poruchy. Může také negativně ovlivnit produkci melatoninu, a dostat tak tělo do hlubších fází spánku,“ vyjmenovává Mullins.
„Jet lag je obvykle horší, když cestujete ze západu na východ, protože cestující ztratí hodiny ze dne,“ říká Goldfaden. Létání z východu na západ dává tělu hodiny navíc na přizpůsobení časovému pásmu a synchronizaci s novým cirkadiánním cyklem. Proto je důležité plánovat dopředu. „Pokud vám to čas dovolí, týden před cestou se každý den snažte probouzet o několik hodin dříve, aby se tělo aklimatizovalo v předstihu,“ radí Goldfaden.
Foto: Conde Nast & Getty Images

Jet lag a pleť

Stresující bezpečnostní kontroly, nezdravé jídlo na letišti, všudypřítomná klimatizace, tlak v kabině a suchý vzduch dokážou podráždit i tu nejodolnější pleť. Je třeba brát v úvahu také UV záření pronikající skrz okna a nedostatek spánku během letu. „Odpočinek je neuvěřitelně důležitý, pleť se pak regeneruje třikrát rychleji,“ říká Goldfaden.
Kombinace těchto faktorů znamená, že pleť trpí nejen během letu, ale také po přistání. „Po jedné noci bez spánku je kůže daleko více dehydratovaná a tmavé kruhy jsou zvýrazněné. Jet lag se neprojeví okamžitě, ale během týdne,“ doplňuje Persaud.
Co s tím? „Během letu nenoste make-up a ujistěte se, že je pleť chráněná hydratačním sérem a hutným krémem, popřípadě výživným olejem,“ uzavírá.