Make-up

Pozor! Je červená

Kdy jindy než teď, co jiného než červená rtěnka. Od března byla prakticky v ilegalitě, takže je nejvyšší čas vytáhnout ji na světlo a dát jí prostor, jaký si právem zaslouží. Důvodem nejsou jen nejžhavější novinky, se kterými vás také seznámíme.
Foto: Julio Bárcena
Historii červených rtů můžeme vystopovat už v Mezopotámii, ženy si tehdy zdobily pusu drcenými drahokamy. Egyptská královna Kleopatra používala rudou barvu získanou z drcených brouků a mravenců, kterou si dávala i na tváře a oči. Spojení polibek smrti pochází také ze starého Egypta. Kromě Kleopatřina receptu se míchaly přírodní látky jako lněný olej, ale také toxické s obsahem bromu, které vedly k chronické otravě. Staří Řekové používali mnohem bezpečnější způsob, a to drcené moruše, v Číně byl v kurzu včelí vosk a rudé rostlinné barvivo. Červené rty ale nebyly pro každého, směla je nosit jen vyšší společenská třída, pro ostatní byl tento symbol postavení zakázaný. V 16. století ji do módy přivedla anglická královna Alžběta I., podle jejího vzoru si dámy zesvětlovaly obličej, aby výrazné rty ještě více vynikly. Naopak ve století devatenáctém líčidla ustoupila a nebyla považována za vhodný doplněk ctné dámy, líčily se jen herečky a prostitutky. Pak ale nastal zlom.
Foto: Julio Bárcena

Moderní historie rudé

Rtěnka, tak jak ji známe dnes, se objevila ve druhé polovině 19. století. Roku 1884 ji jako první začal vyrábět slavný parfémářský dům Guerlain. První komerční rtěnky byly z jeleního loje, včelího vosku, ricinového oleje a karmínu a značka je balila do hedvábného papíru. Na popularizaci se významně podílela herečka Sarah Bernhardt, která si proti všem společenským pravidlům malovala rty i na veřejnosti. Počátkem 20. století se sice další anglická královna snažila zasáhnout do historie make-upu, ale mladé dívky a feministky Viktorii neposlechly a líčily své rty na červeno jako symbol své nezávislosti a svobody. 
Foto: Julio Bárcena
Když Američan Maurice Levy přišel roku 1915 s kovovým pouzdrem, který vyráběla firma Scovill Manufacturing Co. v Connecticutu a Guerlain už tři roky dělal rtěnky ve tvaru tyčinek, bylo jasné, že už ze scény neodejdou. Dvacátá léta, ale i druhá světová válka jejich výsostné místo jen potvrzují. Ve válečných letech byla rtěnka jedinou kosmetikou, která nebyla na příděl. Britský premiér Winston Churchill dokonce věřil, že to byla právě rtěnka, která podporovala morálku pracujících žen.
Padesátá léta a první polovina šedesátých v západní kultuře znamenaly obrovský boom červených rtěnek díky filmům s Marilyn Monroe. U nás se sice oficiálně propagoval přirozený vzhled ženy z továrny a zemědělství, i tak se rudá pusa nosila dál a patřila k symbolům elegance a ženskosti. Na kouzlu jí neubraly ani následující dekády, v nichž se s líčením výrazně experimentovalo a ke slovu se dostaly rty béžové, oranžové a třpytivě růžové. 
Rtěnka vždy byla způsobem sebevyjádření, od rudých rtů sufražetek po elegantní a sexy supermodelky. ~ Charlotte Tilbury
Dnes představují červené rty především sílu a sebevědomí. Nikdy v historii jsme neměli tolik možností, ať už co do odstínů, textur, tak i tvarů. „Když žena nosí červené rty, znamená to, že je sebevědomá. Převzala kontrolu nad tím, jak ji ostatní vnímají, a tento vzkaz je velmi silný. Je to také signál, jak říct: Podívej se na mě,“ prohlásil pro Vogue Christian Louboutin. Když sám uvedl po vzoru svých slavných rudých podrážek luxusní rtěnky, stal se z nich okamžitě nepostradatelný doplněk. 
Rtěnky, na rozdíl od spoustu jiných věcí, nezastavila ani globální koronavirová krize.
Foto: Julio Bárcena
Hned v prvních dnech letošního roku oznámil Dior inovaci své kultovní Rouge Dior, 75 odstínů bude od 15. ledna 2021 v plnitelných obalech. Ty už loni představila značka Hermès při uvedení historicky první kolekce líčidel.
V jarní kolekci Chanel se kreativní ředitelka pro make-up Lucia Pica nechala inspirovat barvami květin. „Chtěla jsem studovat každou květinu zvlášť, vyzdvihnout eleganci a osobnost každé z nich.“ Výsledkem jsou mj. nové matné odstíny Rouge Allure a tekuté rtěnky se saténovým leskem Rouge Allure Laque. I je najdete v obchodech od 15. ledna.
Další lednovou novinkou jsou Crushed Shine Jelly Stick od Bobbi Brown plné kyseliny hyaluronové a ovocných výtažků v šesti odstínech včetně šťavnaté Candy Apple. Potřebujete snad další důvod, proč zase nosit červenou rtěnku? V následující galerii jich najdete více než dost.