Health

Jak vykročit do roku 2021 s lepší náladou 

Ruth Whippman, novinářka, režisérka a autorka knihy The Pursuit of Happiness, hovoří o tlaku souvisejícím s pozitivním myšlením a proč je lepší k životu přistupovat realisticky.
Foto: Trunk Archive
Na konci roku přemýšlíme nad tím, co nám přinese ten příští a jak bychom se na něj měli připravit, aby byl pro nás co nejpříznivější. Co musíme obětovat pro to, aby se nám splnily naše sny? Na co se máme soustředit? Jak zůstat v současné době nad věcí a neztratit pozitivní přístup?
Ale co když nás právě takové myšlení předurčuje k neúspěchu? Možná je lepší být k sobě upřímní a nedusit v sobě všechny emoce a pocity. Otevřeně říct, jak se doopravdy cítíme. „Společnost nás neustále tlačí k tomu, abychom na všechno nahlíželi pozitivně. Jasně, zvláště s koncem roku je na pozitivní přístup vhodná doba, ale zároveň si myslím, že nás tato snaha ničí,“ míní Ruth Whippman. 

Ve své knize The Pursuit of Happiness tvrdíte, že nás neustálá honba za štěstím ve skutečnost dělá nešťastnými. 

Jsem přesvědčena, že si můžeme připadat méněcenní, pokud se necítím zrovna tak, jak nám společnost diktuje. Neměli bychom na sebe za každou cenu vyvíjet tlak. Daleko lepší je být k sobě upřímní a naplno říct, jak se ve skutečnosti cítíme. Tím nejkrásnějším, co můžeme pro druhé udělat, je, že je vyslechneme a dovolíme jim, aby se nám naplno otevřeli. Aby se mohli svěřit a nemuseli se bát toho, že je někdo odsoudí. 

Kde se vlastně vzala tato kolektivní posedlost pozitivním myšlením?

První zmínky pocházejí z 19. století. Velkou pozornost pak získal tento přístup v 90. letech díky vzniku pozitivní psychologie. Podle mého názoru má však spoustu nedostatků, například úplně opomíjí význam sociální spravedlnosti a kolektivní přístup.

Co je podle vás na pozitivním přístupu tak lákavé?

Dává nám iluzi, že na složité problémy nám stačí jednoduchá řešení, že nad svým vlastním osudem máme kontrolu. Tím, že budeme myslet pozitivně, se však naše problémy nerozplynou. Nemyslím si, že je to tak jednoduché. Daleko zdravější je autentičnost.

Na pozitivní myšlení tedy nevěříte?

Pokud nahlížíme na konkrétní situaci upřímně a vidíme více pozitivních dopadů než těch negativních, není na tom samozřejmě nic špatného. Z vlastní zkušenosti a na základě dlouholetého výzkumu však můžu říct, že když vytvoříme prostor pro negativní emoce, budeme pozitivní pocity prožívat daleko autentičtěji. Začneme-li negativní emoce potlačovat, začnou se projevovat nepřímo jinde a daleko ničivějším způsobem.

Jak se během pandemie změnil váš náhled na pozitivní myšlení?

Toto období bylo nesmírně náročné. Strach, úzkost, zármutek, finanční nejistota, obavy o zdraví, ztráta zaměstnání i blízkých, osamělost. Tomu všemu musíme čelit. Zároveň jsme ale svědky nesmírné odolnosti. Měli bychom si dovolit cítit smutek a strach, který všichni společně prožíváme. Být upřímní, a to jak k sobě, tak k ostatním. Díky tomu uděláme prostor pro pozitivnější myšlenky.

Měli bychom tedy do nového roku vykročit s pozitivním nadhledem a zároveň se nebát negativních emocí?

Nesnažte se myslet pozitivně. Spíše se snažte najít věci, díky kterým se budete cítit lépe. Dovolte si pocítit celou škálu emocí, zaměřte se na spojení s okolím. Existují daleko zdravější přístupy k duševnímu zdraví, než je vnucování konkrétního druhu myšlení.