Health

Sportovní etiketa je stejně důležitá jako pravidla hry. Jak a kde se jí držet

Nakráčet v džínách na golf nebo po sobě nechat ve fitku zpocený stroj? Tak to určitě ne. Kodex slušného chování platí i ve sportech. Kde se co ctí, a co naopak patří k největším prohřeškům a faux pas? Pojďme se podívat na problematiku etikety v prostředí, kde tepláky a podprsenka patří k věci, ale vše ostatní má svá jasná pravidla. Ta najdete ve Vogue průvodci sportovním chováním.
Foto: Cameron Postforoosh for Vogue CS

Fitness

Chození do fitka je chvályhodné, tedy pokud se při tom nedopustíte následujícího:

Zírání na jiné lidi a hodnocení jejich výkonu

Proč mnozí nechtějí za žádnou cenu vejít do fitness centra? Protože mají jednoduše pocit, že tam budou pod skenerem a drobnohledem zkušenějších. Každý ale někdy začínal, a tak spíš než si z někoho, kdo je na startovní čáře, dělat legraci, je lepší mu pomoct. Třeba s výběrem vhodného závaží, případně přátelskou radou, kam uklidit cvičební pomůcky.

Hygiena prosím

Ano, když se maká, tak pot teče proudem, jenže všeho s mírou, prosím. Není od věci si omotat okolo krku ručník a čelo sem tam otřít, stejně tak jako ruce, a pokud vám pot kape z čela třeba při dřepech, zkuste si umístit ručník přímo pod sebe. Navíc pokud odcházíte od stroje, utřete si po sobě místo papírovými ubrousky, ideálně dezinfekcí.

Uberte na hlasitosti

Jistě, zvedání závaží je pořádná makačka. Jenže ne všichni, co jsou s vámi v místnosti, touží poslouchat zvuky podobným těm z ringu nebo středověké bitvy.

Nezabírejte si stanoviště

Tady opravdu nejsme na dovolené seniorů, kteří si ručníky ještě před snídaní značkují lehátka u hotelových bazénů. Když docvičíte, prostě uvolněte cvičící stroj dalšímu sportovci. V případě, že děláte více sérií, domluvte se s tím, kdo na místo čeká, jak dlouho vám to bude ještě trvat.

Běhání

I když se jedná o uvolněný sport, ti „praví“ běžci ctí pravidla a zásady.

Tykání

Bez ohledu na to, jakého jste pohlaví, postavení, či věku, věřte, že vykat vám v této komunitě bude opravdu málokdo. Anebo jinak: když s vykáním spustíte, budou na vás ostatní běžci koukat jako na blázna. Týká se to obzvlášť běžeckých akcí, závodů; běžeckých skupin. Anebo když prostě potkáte při běhu jiného běžce.

Zdravení

Je úplně běžné, že když běžíte proti jinému běžci, tak pokud zrovna netrénujete na super rychlost v tom největším nasazení, stačí kývnout hlavou, zvednout ruku nebo prostě říct ahoj.

Úcta k přírodě

Trailové běžecké závody mají své trasy v horách a přírodě. Ta ale občas trpí, proto je nutné (i podle pořadatelských pravidel) běhat jen na vyznačených cestách. Není přitom výjimkou, že běžci před startem závodu fixem poznačují svoje startovní číslo na všechny energetické tyčinky a sportovní výživu, kterou mají s sebou. Proč? Když totiž obal na trase vyhodí, bude po jeho nálezu vmžiku jasné, kdo je jeho majitel — a pozor, hrozí za to i diskvalifikace!

Ohleduplnost k jiným běžcům, například při velkých závodech

Myslete vždy na to, že všude je plno lidí, a když se začne dav na startu po výstřelu hýbat, je třeba dávat pozor a do pomalejších běžců nestrkat. A pokud patříte právě vy k těm pomalejším, dbejte na fair play: rychlejšímu byste se měli snažit v rámci možností a bezpečí uhnout. Ano, volíte si trasu a snažíte se běžet tou nejpohodlnější, ale pokud tím blokujete celou cestu, nechováte se nejslušněji. V okamžiku, kdy už vás někdo předbíhá, neměňte směr a nedělejte nepředvídatelné pohyby. Jestli běháte večer s čelovkou, pak byste měli počítat s tím, že není nic nepříjemnějšího, než když dostanete přímý zásah silným paprskem přímo do očí. Fakt to oslňuje.

Golf

Je jedním ze sportů, v kterém platí už historicky velmi přísná pravidla, a kdo je jednoduše nedodržuje, nesmí hrát, nebo je dokonce rovnou vyloučený z hřiště. Mimochodem, golfová pravidla včetně etikety jsou součástí golfových zkoušek!

Džíny na sebe...?

Tak na to rovnou zapomeňte. Jestliže to s golfem myslíte vážně, cokoliv z denimového materiálu nechte doma ve skříni. K etiketě golfového oblékání patří trička s límečky, u mužů jsou přímo nutné, u žen je to volnější. V každém případě rozhodně zapomeňte na tílka s tenkými ramínky a obří výstřihy. Místo oblíbených džín oblékněte golfové kalhoty, kraťasy či sukni.

Při odpalu dodržujte ticho

Golf je sice společenský sport a domluví se při něm i mnohé velké obchody,  když se ale zrovna odpaluje míček, mlčí se. Tečka.

Cyklistika

I jízda na kole má svoje zásady, které mají enormní vliv zejména na bezpečnost:

Bez sluchátek

S hudbou nebo se zajímavým podcastem bude jízda určitě utíkat rychleji. Jenže když neslyšíte, co se kolem vás děje, je tak nebezpečné, zvlášť když se řítíte po silnici. Proto určitě sluchátka nechte doma (Ano, i ty pro bezpečný poslech, které si nedáváte do uší, ale k uším. Sice tak své okolí možná slyšíte, ale plně soustředění rozhodně nejste).

Ježdění ve skupině

Pokud vás frčí více ve skupině, buďte vzájemně ohleduplní a určete si společné tempo. Díky tomu bude váš pohyb plynulý a nijak se při něm nebudete omezovat ani ohrožovat. Také platí, že ten, kdo je aktuálně na špici, má tím pádem nejlepší přehled, a tak ostatním automaticky hlásí možná nebezpečí, jako jsou výmoly nebo díry na cestě.

Zdravení

Je to podobné jako u běhu. Cyklisté se navzájem vesele zdraví, avšak při jízdě toho nikdo moc neslyší, takže když někoho na trase potkáte, bohatě postačí pokynout hlavou nebo zvednout k pozdravu prsty z řídítek. 
Dost možná se při tom všem zapotíte, ale garantujeme vám, že vás váš oblíbený sport bude ještě víc bavit.