Health

Pranamat ECO: Akupresurní must have, který musíte mít doma i vy

Pomůcek pro zdravý životní styl existuje spousta, většinou ale po počátečním nadšení skončí tam, kde na ně sedá prach. Jenže já mám domu jednu, kterou používám každý den už skoro tři roky, to abych se každé ráno nastartovala, cítila se lépe psychicky i fyzicky, aby mi svaly lépe regenerovaly a nebolela mě záda a hlava. A moc toho dělat nemusím, stačí jen na sebe nechat působit účinky malých ostrých hrotů. Za vším hledejte Pranamat ECO.
Foto: Pranamat

Je akupresura i pro mě?

Akupresurní sadu jsem poprvé uviděla na sociálních sítích u svých oblíbených jogínů. Jasně, k nim to sedí a určitě jim nevadí na ostrých hranách dělat takové asány, o kterých ani nemám páru. Vzpomněla jsem si taky na babičku, která takový kobereček s ostrými hroty měla, ale nikdy jsem ji na něm neviděla. Jako malá holka jsem zkoušela, jak dlouho na její podložce vydržím stát, ale zjistila jsem, že je to spíš pro „fakíry“, a tak stejně skončila na půdě. Akupresura je sice známá po celá staletí a je vědecky podloženo, že funguje, ale myslela jsem si, že tohle není nic pro mě. 
Foto: Pranamat

Krásná a bezpečná

Jenže když jsem pak na Instagramu u jogínů, které sleduju, uviděla sadu Pranamat, líbila se mi už od začátku. Malé hroty jsou ve tvaru lotosových kvítků a vždycky ladí s podkladem. Záhy jsem také zjistila, že název pomůcky je odvozený od slova prána, což značí životní energii. Jasně, další z hezkých věcí do domácnosti, ale opravdu bude fungovat? Šla jsem do toho. Moje první akupresurní sada Pranamat ECO se skládala z podložky a polštářku. Vše přišlo zabalené v pěkné krabici a opravdu jsem byla překvapená, že ve skutečnosti výrobek vypadá ještě lépe než na fotce. Slovíčko ECO není jen marketingový trik, ale znamená, že vše je vyrobené z ekologických materiálů – výplň podložky je z kokosového vlákna, tkanina ze lnu a polštářek je naplněný přírodními pohankovými slupkami. Lotosové akupresurní body jsou zase z hypoalergenního, zdravotně nezávadného HIPS plastu. Hmm, tak to se mi líbilo, včetně toho, že se všechno vyrábí v EU, konktrétně v Lotyšsku, a také ručně. 
Foto: Pranamat

Jak to funguje?

Podstata funkčnosti celé sady tkví v akupresurní masáži, jejíž účinky jsou prokázány nejen více než 20 000 tisíci recenzemi ze všech koutů světa, ale hlavně klinickou studií provedou v roce 2014 pod vedením Lotyšské státní univerzity. I když to ze začátku chce trochu zatnout zuby, působí proti bolesti, uvolňuje napětí ve svalech, rozproudí v těle krev i energii. Stimuluje produkci endorfinů, které se vážou na mozkové receptory a jsou silnými přírodními léky proti bolesti. Endorfiny také zlepšují spánek a přinášejí pocit štěstí. No, zní to hezky a dobře se to čte, ale je tomu opravdu tak? 
Foto: Pranamat

Moje poprvé

Stačilo jen prsty přejet po hrotech a hned mi bylo jasné, jak moc jsou ostré. To bude bolet! říkala jsem si. Nejprve jsem si na podložku stoupla. Byla jsem hrdinka, a tak jsem stála naboso. Ale velmi rychle jsem z podložky seskočila. Au, to tak bolí, to nedám! OK, beru si tedy ponožky. S ponožkami už masáž vydržet jde a je příjemnější. Mám pocit, jako by mi tělem projížděla energie. Musím ale pravidelně zhluboka dýchat, abych toto „fakírské“ stání“ vydržela. Dávám dvacet sekund.
Pak si na podložku lehám (opět bez oblečení), polštářek dávám pod hlavu. Hroty mi zajíždějí do kůže, mám pocit, že mnou projedou skrz naskrz. Dýchám jako stroj. Trochu to bolí, ale po chvilce se začínám cítit i fajn. Po těle se mi rozlévá příjemné teplo. Poprvé dávám deset minut a cítím, jak jsou moje svaly hezky uvolněné i na krční páteři, ta mě občas zlobí, když sedím dlouho u počítače. Baví mě to a chci to zkoušet znova. 

Mé poznatky

Je rozdíl, jestli na sadě ležíte na tvrdé zemi, nebo na posteli. Ze začátku doporučuji postel, protože je měkčí a tělo si na akupresuru lépe zvykne. Mojí každodenní rutinou je každé ráno po probuzení se na podložku bez oblečení natáhnout a přikrýt se peřinou. Pár minut mi okamžitě rozhýbe energii v těle a skvěle se nastartuji na celý den. Výrobci Pramanatu doporučují pro maximální účinek začít s krátkými sezeními a postupně zvyšovat dobu používání až na 20 – 30 minut denně. Zdá se to hodně, ale lze využít třeba čas při sledování televize nebo se dá na podložce stát i při čistění zubů. 
Když během dne potřebuji rychlé obnovení energie, tak si na podložku stoupnu. Naboso. Už to vydržím dvě minuty. Když cítím, že na mě přichází bolení hlavy, lehnu si krční páteří na polštářek. Ten uvolní krční páteř a mnohdy pak ani migréna nepřijde. Protože hodně běhám, skvěle mi akupresurní masáž funguje také na uvolnění svalů. Sada je skvělá také na spaní, to ji rád před usnutím používá můj muž. 
Foto: Pranamat

Žádné ale?

Jak vypadá mé používání pranamatky po třech letech? Zjistila jsem, že mi jedna klasická sada nestačí, a tak jsme si domů pořídili ještě jednu. Při ležení si druhou sadu dám pod nohy a polštářkem si vypodložím lýtka, ta mě z běhu často bolí. Pokud se na obě sady podíváte, stále vypadají jako nové a i hroty jsou pořád ostré. To Pranamat ECO odlišuje od jiných značek, za které sice zaplatíte o dost méně, jenže po pár měsících máte podložku proleželou a hroty ulámané. Ano, cena je možná trochu vyšší, jenže za kvalitu a ruční práci se platí a vzhledem k tomu, že vše vydrží mnoho let, jde o skvělou investice. Pranamatka je součástí naší domácnosti, a díky cestovnímu vaku ji rádi (zejména pokud jezdíme autem na běžecké závody) vozíme i s sebou na cesty. A ještě jedna věc, která je skvělá pro super tělo – pravidelná masáž zpevňuje pokožku a působí taky proti celulitidě! 
Pokud se o akupresurní masáži chcete dozvědět více, klikněte zde.