Health

Stigma duševní nemoci v královské rodině

Populární seriál The Crown mapující život britské královské rodiny je spíš dramatickou interpretací událostí než dokumentem, ale dokonale vystihl stigma spojované s duševním zdravím.
Ani čtvrtá sezona Koruny se neobešla bez skandálů, na které by britská královská rodina nejraději zapomněla. Jedno z nejtemnějších a nejlépe střežených královských tajemství souvisí s duševním zdravím. 
Podle statistik téměř každý čtvrtý dospělý ve Velké Británii trpí nějakou formou psychické poruchy, bylo by tedy trochu zvláštní, kdyby se podobná situace vyhnula právě královské rodině. Přesto vidíme její neustálou snahu, aby se ani náznak problémů nedostal na veřejnost. Příkladem může být bulimie princezny Diany ve třetí epizodě, kdy se nervózní a rozrušená přejídá dezerty, aby je o několik minut později vyzvracela. 

Fikce vs. realita

Ačkoliv Diana o své nemoci hovořila veřejně, je třeba si uvědomit, že Koruna není dokument, ale dramatická interpretace historie. Dianin mladší bratr Charles Spencer využil nedávné televizní vystoupení na stanici ITV jako příležitost k tomu, aby lidem připomenul, že se jedná o fikci.
Co se však týče Dianiny bulimie, od reality se příliš neliší. Sama uvedla, že Alžběta II. a další členové královské rodiny jako příčinu mnoha problémů v manželství s princem Charlesem označovali právě její poruchu příjmu potravy. Při vytváření své autobiografie prozradila Andrewovi Mortonovi, že jí královna zcela jasně naznačila, že hlavním důvodem rozvodu byla její bulimie, se kterou se princ Charles musel vypořádávat. Přitom zavzpomínala na situaci, kdy ji objal kolem pasu a utrousil poznámku, že je trochu tlustá. Na líbánkách prý zvracela třikrát až čtyřikrát denně. 
Foto: Netflix

Skandální odhalení

Nedostatek soucitu královské rodiny není příliš šokující. Na poruchy příjmu potravy se dodnes nahlíží jako na osobní selhání, přitom jde o psychické onemocnění, které je často důsledkem zvýšené stresové zátěže. 
Scenárista Peter Morgan do čtvrté série zahrnul také další skandální odhalení. V sedmém díle se princezna Margaret na popud prince Charlese rozhodne navštívit terapeuta. Na základě toho zjistí, že není zdaleka jediným členem královské rodiny, který má psychické problémy. Pět z jejích bratranců a sestřenic trpělo vývojovou poruchou, kvůli které byli umístěni do psychiatrické léčebny a veřejně prohlášeni za mrtvé. V jedné scéně rozhořčená Margaret konfrontuje královnu matku, která celou událost racionalizuje a vysvětluje, že pro ochranu integrity královské pokrevní linie je nutné skrývat důkazy duševních chorob.
Foto: Netflix
Snahu zamést celou situaci pod koberec můžeme vidět také v pátém díle, který mapuje příběh Michaela Fagana, nezaměstnaného dekoratéra, který nechvalně proslul tím, že se vloupal do Buckinghamského paláce. V seriálu i reálném životě byl diagnostikován jako schizofrenik a poslán do psychiatrické léčebny. Strávil tam pouhé tři měsíce, protože ve skutečnosti žádný schizofrenik nebyl. 

Jak přistupovat k duševním nemocem

Všichni dnes samozřejmě víme, že nejhorším způsobem, jak léčit psychické nemoci, je předstírat, že neexistují. Přesto studie Michiganské univerzity z roku 2019 odhalila, že polovina amerických dětí s duševními poruchami není léčena, a to kvůli přetrvávajícímu stigmatu a falešné naději, že pokud se nemoc nebude léčit, prostě a jednoduše zmizí. Tak tomu ale není a nikdy nebude. 
Čtvrtá série Koruny nám jasně ukázala, že psychické problémy nediskriminují a mohou postihnout i princezny. A také to, že situace se sama nevyřeší. Dianina bulimie byla vyvolána konkrétními událostmi v jejím životě, a proto jí bylo možné do značné míry předcházet.