Health

#PinkOctober: 6 mýtů o rakovině prsu

Více jak 1,67 milionu. Tolik žen na světě každoročně onemocní rakovinou prsu. Jen v České republice je to okolo 7 000. Ačkoliv karcinom prsu patří mezi nejčastěji se vyskytující zhoubný nádor u žen, vzniká kolem tohoto onemocnění nespočet mýtů. Ty se snaží vyvracet Miroslava Skovajsová a Eva Knappová z Aliance žen s rakovinou prsu.
Jak je již několik let patrné zejména díky médiím, růžový říjen patří osvětě. Mohli bychom tvrdit, že v dnešní době je povědomí o rakovině prsu téměř kompletní, ovšem mnoho žen se tomuto tématu obloukem vyhýbá. A právě kvůli tomu, že se velká část z nás dostatečně nezajímá, šíří se světem mnoho nepravd. Pojďme si některé z nich vyvrátit.

Rakovina prsu se týká pouze žen

Každý rok v České republice onemocní rakovinou prsu 70 mužů a každý sedmý zemře. Rakovinu prsu u mužů málokdo předpokládá, a proto je často diagnostikovaná pozdě. Více informací včetně osobního příběhu naleznete zde.

Příliš mladá na rakovinu prsu 

Rakovina prsu se objevuje v různém věku, je proto důležité dbát na prevenci, pravidelně provádět samovyšetření a při jakémkoliv podezření vyhledat lékaře. Mladá pacientka z projektu Bellis Hana vypráví svůj příběh: „Bulku v prsu jsem si našla úplnou náhodou při sprchování. Můj gynekolog mi sdělil, že se pravděpodobně jedná jen o cystu, ale jelikož jsem měla strach, vyžádala jsem si sonografické vyšetření. Paní doktorka mi ihned poté provedla biopsii s tím, že je 50% šance, že to bude nádor, což se za dalších 5 dní potvrdilo. Pro výsledky jsem si šla již rovnou na onkologickou kliniku, kde jsem do týdne podstoupila první chemoterapii.“

Pokud se v rodině nevyskytla rakovina prsu, onemocnění nehrozí

Jestliže nikdo z rodiny neprodělal rakovinu prsu, neznamená to, že vás nemůže toto onemocnění postihnout. Pravidlo platí i obráceně. V rodině, kde se nemoc vyskytla, nemusí postihnout další ženy. Poškozený gen zděděný přímo po rodiči může způsobit vyšší pravděpodobnost onemocnění a je nutné začít s prevencí v mnohem mladším věku. 

Antiperspiranty a deodoranty způsobují karcinom prsu

Existuje jedna jediná studie z Velké Británie, která toto tvrdí, žádná další to nepotvrdila. Parabeny obsažené v antiperspirantech v malém množství umí tělo díky enzymům a tukovým buňkám v podkoží rychle odbourat. Pokud chcete tělu ulevit, můžete dnes vybírat z mnoha alternativ bez hliníku, parabenů i alkoholu.

Rakovina bolí nebo také vůbec ne

Obě tvrzení mohou být pravdivá. Rakovinu prsu bolest vůbec provázet nemusí, některé ženy ji naopak pociťují. Dalšími příznaky mohou být únava a snížená imunita. Pokud vás prs, jeho část nebo bradavka bolí, zajděte na preventivní vyšetření. Jak říká pacientka Hana, rakovina bolí zejména po psychické stránce. „Paradoxně blbě budete vypadat až v momentě, kdy se začnete léčit. Při chemoterapii vám vypadají vlasy, obočí, řasy, cítíte se mizerně. Je to pro ženství obrovský šok, nemluvě o psychickém vyčerpání z léčby.“

Mamograf způsobuje rakovinu

Toto tvrzení se dá skutečně považovat za fámu. Zatím nebylo prokázáno, že by tlak, který mamograf na prsní tkáň během vyšetření vyvine, škodil zdraví. „Díky preventivní mamografii naopak došlo k poklesu úmrtnosti o 30 % a za 15 let screeningového programu bylo zachráněno bezmála 50 tisíc žen,“ uzavírá MUDr. Miroslava Skovajsová.