Health

5 nejčastějších chyb, které děláte ve fitku a jak se jim vyhnout

Zkrátka a rychle. Ne vždy je pro nás návštěva fitka (byť toho nejkrásnějšího) vždy radostnou částí dne a někdy naše návštěvy mohou být místo ku prospěchu spíš tragédií pro naše tělo i motivaci. Přinášíme vám 5 nejčastějších omylů, co ve fitku ženy dělají, a nabízíme hlavně řešení, jak se takovým chybám napříště vyhnout.
Foto: Gui Paganini/Profimedia.cz
Gisele Bündchen pro Vogue Brazil

Trenér? Nepotřebuji

Možná se stydíte. Možná si myslíte, že víte jak na to anebo chcete ušetřit. Ale věděla jste, že když zainvestujete na pár hodin do trenéra/trenérky, vše se vám do koruny vrátí a vaše zdravé tělo vám poděkuje. „Z mého pohledu by to měla být první věc, kterou uděláte hned po založení členství. Díky tomu se i pravděpodobně vyhnete všem chybám, které tu dnes zmíníme. Sama si vzpomínám na svoje fitness začátky, kdy jsem se snažila na internetu vyčíst všechny rady typu co a jak cvičit, a když jsem se po třech měsících konečně odhodlala oslovit trenérku, hned po první lekci jsem věděla, že jsem si mohla ušetřit spoustu času,“ vyvětluje Veronika Dimitrovová, Chief Visionary Officer v Next.Move. Nebojte se, trenér vás provede vším, přizpůsobí intenzitu tréninků a správně odhadne, kdy ještě může přidat, a kdy potřebujete zvolnit.  

Do gymu hlavně na kardio 

Jistě to také znáte. Čas jsou peníze. Přijít, zapotit se, nepromarnit ani minutu. Jenže ne vždy se takové úsilí vyplatí. „Nic proti kardio cvičení — i já ho ráda využívám a 100% přináší své benefity. Když se ale kolem rozhlédnete, byla by škoda mít k dispozici dospělácké hřiště, a nevyzkoušet všechny jeho výhody,“ podotýká Veronika Dimitrovová. Neomezujte se proto na jediný kradio stroj, ale střídejte různé druhy kardia — schody vám pomůžou se během kardivaskulárního tréninku zaměřit také na budování hýžďových svalů, při veslování na ski row zase více zapojíte zádové svaly. „Tělo z různých druhů tréninku benefituje, stejně tak by váš tréninkový plán neměl obsahovat pouhé kardio, ale i silový trénink nebo HIIT workout, vysoce intenzivní workout s prvky silového tréninku. Váš týden ve fitku tak může být variabilní, a o to víc vás bude bavit,“ doplňuje Veronika.

Strach ze silového tréninku a činek

Činky plus silové tréninky rovná se namakané paže a nohy skoro jako chlap. A já chci vypadat přece zdravě a skoro jako baletka. Chyba. „Z toho, co vnímám kolem sebe, je mi jasné, že nám ještě kousek chybí. Přitom silový trénink s váhami je přesně to, co většina z nás pro svůj cíl potřebuje. Zbavit se tuku, celulitidy, vyrýsovat postavu, zpevnit zadek nebo břicho, ulevit od bolesti zad. S tímhle vším pomůže — během něj totiž jednak spalujete kalorie, a zároveň zatěžujete a tím tvarujete svaly,” doporučuje Veronika Dimitrovová.

Nemyslíte na regeneraci

Odpočinek rovná se flákání? Rozhodně ne. Regenerace a spánek je stejně důležitý jako samotný trénink. Změna životního stylu by měla být vždy komplexní, i když třeba postupná. Bez dostatečné regenerace (ať už aktivní, nebo pasivní) vám ale hrozí přetrénování a frustrace, takže hrozí, že svoje cíle vzdáte ještě dříve, než se k nim vůbec přiblížíte. Myslete na to, že zdravý životní styl je na celý život, proto by se měl stát komplexní součástí vašeho života, zapadnout do něj. 

Kopírování ostatních

Když ona to zvládne, tak vy taky? Anebo vás dostávají sousedčiny skvěle vypracované břišáky? Ne, nemusí to nutně znamenat, že to, jak cvičí ona, bude nutně vyhovovat i vám. „Kopírování druhých je poslední dobou hodně často zmiňované téma, ať už v souvislosti s cvičením, nebo stravou. Je potřeba ale myslet na to, že každý z nás je jedinečný, máme rozdílné postavy, návyky, cíle. Existují zásady, které platí pro všechny stejně, ale trénink by měl být vždy uzpůsobený na míru — nejenom proto, aby přinesl očekávané výsledky, ale i proto, aby vás bavil. Pak se totiž stane součástí vašeho života, a to je ten nejlepší benefit,” ukončuje svá doporučení Veronika Dimitrovová.