Health

Síla rituálů: Jak a proč oslavit narozeniny, svatbu i rozchod obřadem

Dávno předtím, než se součástí našich životů stal Tinder, botox, internet i samotná elektřina, bylo tady něco, co nám lidem pomáhalo zorientovat se ve svých životech. Tím něčím byly obřady, ceremonie a posvátné rituály, s nimiž vás seznámí Lucie Vonchitzki.
Foto: Stan Meagher/Express/Getty Images
Jean Shrimpton, 1966
Slovo rituál v nás může vyvolávat pocit pohody, když si dáváme odpolední kávu, nebo také husí kůži a představy o obětinách. Ať už jsme si během života vytvořili jakékoliv představy, jedno se těmto posvátným obřadům upřít nedá – už odnepaměti nám pomáhají, abychom klíčové momenty svého života prožili v hlubokém napojení sami na sebe. 
Posvátný obřad nám dává to, co velké části světa dnes chybí – čas. Čas vyjádřit své emoce, které v kolotoči běžného dne nemáme šanci prožít. Čas zastavit se. Čas dotknout se své duše. A uvědomit si, co že se to v mém životě vlastně děje. 

Narozeninový rituál

Často si neuvědomujeme, že před vstupem do nové etapy života, ať už je to sňatek, nový vztah, porod, nebo klidně jen narozeniny, je dobré otočit se zpět. Během této otočky na nás totiž může vylézt mnoho pocitů a emocí, které jsme radši uklidili hluboko do svého podvědomí stejně jako kousky oblečení z minulé sezony. Někdy nemáme jednoduše sílu nebo odvahu řešit všechny situace, které nám život naservíruje, v tom jsme po staletí stejní. Máme tady ale nástroje, které nám tyto velké změny pomáhají překonat a vkročit do nich čistě, bez starých bolestí a strachů. A nejsou jimi nálepky jako nové auto, nový účes nebo nový partner, ale posvátné obřady. 
Minulý měsíc jsem vedla narozeninový rituál pro ženu, která vstupovala do další padesátky. Celý život byla tou hodnou holkou, co se nezlobí, co nekřičí, co je tu pro ostatní. Mohla si dát s kamarádkami skleničku vínka a pokračovat dál v tom stejném nastavení, ale něco uvnitř ní už chtělo změnu, kterou jsme rituálem podpořily. Myslím, že asi nejsilnější byla část, kdy měla vybubnovat a vykřičet všechno, co si za těch padesát let nedovolila.

Rozchodový rituál

Dalším krásným rituálem, kterého jsem byla svědkem, byl rozchodový rituál manželů, kteří se po dvanácti letech rozhodli, že jejich cesta je u konce. Jak často jste ukončili své vztahy s úctou a respektem? Tak, že jste oba cítili, že si nic nedlužíte, že z vašeho vztahu nebude mít ani jeden pachuť v puse nebo díru v srdci? Ano, bavím se tu o rozchodu v lásce. Právě rozchodový rituál k tomuto rozloučení může velmi pomoci. 

Svatební rituál lásky 

Asi pro mě tím nejdojemnějším a nejoblíbenějším je svatební a předsvatební rituál. Sama jsem měla tu možnost prožít civilní sňatek a pak obřad v posvátné geometrii, který prováděla jedna šamanka. Zatímco civilní obřad proběhl asi za 10 minut a já si sotva stačila uvědomit, že jsem po někom zopakovala „ano“, už jsem byla vdanou paní. Ten okamžik, který si my ženy často vysníváme celý život, se nějak vytratil v rychlosti a kolotoči zasedacího pořádku. Během posvátného obřadu bylo ale vše jiné. 
Na vše byl čas. Součástí obřadu byli i naši rodiče a my s mužem měli možnost jim poděkovat za vše, co pro nás udělali. Byl to pro mě velmi silný moment, protože vůbec poprvé jsem uviděla mamku s tátou stát vedle sebe. I oni nám mohli říci, co cítí, což je sice někdy těžké, ale kdy jindy, než když vědomě odevzdáváte svou dceru jinému muži? Pak jsme si řekli své vlastní sliby a vstoupili do rodu toho druhého. Smysl mi i dává slib, který jsme měli opakovat po šamance – dokud láska trvá. Žádné až na věky. Po obřadu za námi chodili kamarádi, že nezažili nic tak silného. A víte, co na tom bylo nejsilnější? Jen odvaha stát si za tím, co cítím, co dělám a dokázat to říci i světu. I k tomu nám může pomoci posvátný obřad, jehož součástí vždy musí být to, aby bylo vytvořené bezpečné prostředí a všichni zúčastnění se cítili dobře. Právě v bezpečném prostředí se často dějí ty největší zázraky. 
Lucie Vonchitzki pracovala 10 let jako moderátorka a reportérka na TV Prima, zároveň se věnovala tvorbě seberozvojových eventů a po porodu dcery Beatrice založila Institut životní rovnováhy pro ženy Svet.nice. Momentálně tvoří hlavně prožitkové workshopy, ženské kruhy a jako ceremonialistka i rituály pro ženy.