Health

Tajemství hollywoodského úsměvu v pěti krocích

Ledová káva a sezonní ovoce mohou zanechat i ty nejbělejší zuby žluté jako pampelišky. Od peroxidu přes trendy prášek z aktivního uhlí a kokosový olej po ověřené tipy od předního stomatologa celebrit z Beverly Hills. Junior Beauty Editor Vogue CS Josef Šlaich zjišťoval, jak dosáhnout zářivého úsměvu, zatímco sledujete Netflix.
„Oči jsou oknem do duše, ale zuby jsou první věcí, které si lidé všimnou,“ prohlásil jednou pro The New York Times americký stomatolog Irwin Smigel. Ačkoliv to byl právě on, kdo vyvinul laserové bělení a první prototyp formiček na domácí použití již v 70. letech, kořeny moderní estetické stomatologie sahají do starověku. Staří Římané bělili zuby pomocí popela, Egypťané pastou z mleté pemzy či vinného octa a Číňané přišli s první podobou zubního kartáčku. 

Úsměv prosím

V současnosti je poptávka po bělení zubů ohromující. Stačí scrollovat pár minut na Instagramu a váš feed zaplaví nespočet fotek influencerů s megawattovým úsměvem, který většinou doprovází promo kód na koupi domácího setu s okamžitým účinkem. Na vyretušované fotky a videa se sice dobře dívá, ale nelze si u nich nevzpomenout na scénu ze seriálu Přátelé, kde Ross nechal bělicí gel působit o trochu déle, než měl. 
A fosforeskující chrup dnes doprovázejí i reklamy na zubní pasty s aktivním uhlím a „oil pulling“ kokosovým olejem. „Bohužel neexistuje žádná studie, která by tato marketingová tvrzení potvrdila. Uhlí je silně abrazivní, a ačkoliv dokáže zbavit ústa bakterií, poškozuje sklovinu, což může z dlouhodobého hlediska zanechat zuby v daleko horším stavu,“ varuje Dustin L. Cohen, stomatolog z Beverly Hills, který se stará o zářivý úsměv Sylvestera Stallonea. Přesvědčený není ani o účincích kokosového oleje, a to hlavně kvůli tomu, že spousta z nich podle něj obsahuje škodlivé látky, jako je arsen. 

Netflix a peroxid

„Nejlepšího efektu v pohodlí domova dosáhnete pomocí speciálně vyrobených formiček, které vám zubař vytvaruje na míru. Gel nechte působit 30 minut a aplikaci opakujte. V závislosti na požadovaném výsledku bělte zuby každý den po dobu 2 až 8 týdnů,“ radí Cohen. Abyste dosáhli opravdu dokonalého odstínu, zajděte si předtím do ordinace. „Nejenže tak zminimalizujete čas, který bude potřeba na domácí bělení, ale vaše zuby budou opravdu maximálně zářivé.“
Máte omezený rozpočet? Vyzkoušejte jedlou sodu. „Je mírně abrazivní, takže zanechá zuby světlejší. Sice neodstraní skvrny jako peroxid, ale na rozdíl od aktivního uhlí nepoškodí sklovinu.“

5 tipů pro bělejší zuby podle Dustina L. Cohena

  • Čaj, kávu a colu pijte brčkem, abyste minimalizovali vznik skvrn.
  • Nikdy nepoužívejte na čištění bělicí pasty nebo prášek z uhlí. Na sklovinu působí jako smirkový papír. Postupem času zanechají zuby daleko tmavší.
  • Při používání gelu na doma docílíte nejlepších výsledků tak, že ho při prvním ošetření necháte působit 30 minut, doplníte nový a vložíte do úst na dalších 30 minut.
  • Dospělí by měli zajít na dentální hygienu minimálně třikrát ročně. Díky tomu budou mít zuby zářivější a zdravější. Každých 6 měsíců by měly chodit děti.
  • Lesky na rty a rtěnky s modrým podtónem způsobí, že váš úsměv bude opticky bělejší.