Health

Vstávat a cvičit. Jen 22 minut denně stačí, abyste zvrátili dopady sedavého zaměstnání

S faktem, že v kanceláři musíte prosedět většinu pracovní doby, asi těžko něco uděláte. Ale s negativním vlivem sedavé práce včetně toho, jak nepřibrat a nemít bolavá záda, už ano.
Foto: Daniel C Sims/Getty Images for Chromat
Náš sedavý způsob života je dobře zdokumentován. Moderní svět je bohužel nastaven tak, abychom seděli, což je, jak bylo vědecky dokázáno, spojeno s předčasnými úmrtími, kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou a obezitou. Pokud tento článek čtete u svého pracovního stolu, pak vám přinášíme dobrou zprávu.
Nová studie, která byla tento týden zveřejněna v časopise British Journal of Sports Medicine, zjistila, že 22 minut středně intenzivní až intenzivní fyzické aktivity denně může stačit, aby se potlačily negativní zdravotní účinky, které má na tělo i mysl dlouhodobé sezení.
Jaké druhy cvičení vám pomůžou? Podle Edvarda Sagelva, hlavního autora studie, jsou to „aktivity, při kterých se trochu zadýcháte, jako je svižná chůze, práce na zahradě nebo chůze do kopce". Mezi další snadné nápady, které vám zařídí pohyb během pracovního dne, patří rychlá procházka v polední pauze, chůze cestou do práce místo sezení v tramvaji, nebo dokonce meetingy za pochodu, cvičení HIIT hned poránu nebo dvacetiminutová jízda na rotopedu.
Nemusí to být příliš namáhavé, ale stojí za to strávit každý den co nejvíce času pohybem. Čím více, tím lépe. Studie zjistila, že ti, kteří sedí více než 12 hodin denně (což je velmi reálná možnost, pokud sedíte v práci a pak se doma rozvalíte na pohovce) a neudělají těch 22 zlatých minut pohybu navíc, mají o 38 % vyšší riziko úmrtí než ti, kteří sedí osm hodin.
Sezení a... smrt? Ano, to je rychlý myšlenkový střih. Ale naše těla nejsou uzpůsobena k tak dlouhému sezení a věda už dlouho ukazuje, jaký negativní dopad může mít sedavý způsob života. Odborníci na zdraví doporučují během dne pravidelně vstávat třeba i jen na krátkou procházku a také chodit ven, což prokazatelně pomáhá i kreativitě, soustředění a spánku. Ať už si to naplánujete do diáře, nebo si z přestávek automaticky uděláte pravidelnou záležitost, dejte si za úkol více se hýbat.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.