Krása

Umění ve vlasech aneb nejvíc trendy účesy tohoto roku

Jaké vlasové trendy aktuálně hýbou světem? Slušet vám může cokoliv, pokud k úpravě svého účesu budete přistupovat hravě — nebojte se obměňovat barvy, střihy, stylingové triky, přípravky i doplňky, velí nejlepší kadeřníci. A teď už se jen zbývá začíst do jejich tipů. 

Styling na prvním místě

„Dlouho se všechno točilo jen kolem střihu, nyní ale začínáme upínat čím dál větší pozornost ke stylingu jako takovému,“ podotýká na úvod Luke Hersheson, který prozrazuje: „Hodně se nyní například debatuje o tom, jak nosit vyčesané vlasy, aby nepůsobily staromódně.“ Ať už se přitom jedná o baletní drdoly, vysoké ohony, nebo nagelované kudrliny, v trendu jsou zdobnější a architektoničtější tvary, ty byly ostatně k vidění třeba i na herečce Lily James. Její poselství? Nebojte se do toho jít naplno.
Jak to ale zařídit, aby váš účes získal... civilnější podobu? Luke Hersheson radí „pozvednout vlasy po stranách, a to v jedné linii, někde na úrovni lícních kostí“. Tip: Takové účesy se většinou dělají snadněji, když jsou prameny vlhčí, proto do nich naneste ještě před úpravou trochu stylingového krému.  

Péče o pokožku hlavy? Trend, který je v trendu

Péče o pokožku hlavy je nedílnou součástí zdravých vlasů. „Bez zdravé pokožky hlavy nečekejte krásné vlasy,“ upozorňuje Jen Atkin, americká kadeřnice, která nedá dopustit na šampony s obsahem kyseliny salicylové, která zmírňuje svědění a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy. Správná a cílená péče o pokožku hlavy je pro dosažení lesklých a zdravých vlasů nezbytná, shodují se i další odborníci přes vlasy a vypadá to, že se tato informace dostává také do povědomí běžných smrtelníků. Důkazem je fakt, že vyhledávání spojení „péče o suchou pokožku hlavy“ vzrostlo na Pinterestu o celých 70 %.  

Trochu řízněji, než je zvykem

„Ostrý tvar, který je nápadný a u kterého platí: oč méně vrstev má, o to více rovných linií na něm najdete,“ popisuje londýnský kadeřník Syd Hayes modernější podobu stále populárního bobu. Nová varianta je však založená na precizním střihu, takže se bez kadeřníka neobejdete. Nic vám ale nebrání v tom, abyste si vlasy mezi návštěvou salonu v poklidu domova narovnali, třeba pomocí bezdrátové žehličky Babyliss 9000. 

Zdravé dlouhé vlasy, které vypadají pokaždé jinak

Ať už si své prameny dáte prodloužit, nebo budete trpělivě čekat, kam až vám dorostou, pěstěné dlouhé vlasy nikdy nebudou out. Zásadní změna v přístupu kadeřníků? Místo aby nechávali vlasy volně uschnout na vzduchu (a ty pak působily nedbale), raději usilují o upravenější vzhled. 

Pěšinka na stranu

„Osobně mívám tendenci upřednostňovat pešinku uprostřed, ale myslím, že nastala ta správná doba přehodnotit preference a začít ji česat na straně,“ míní kadeřník George Northwood. Co se pak stane? „Rázem bude účes působit svěžím a novějším dojmem, obzvlášť v případě bobu.“ Příkladem je herečka Emma Corrin z filmu Milenec lady Chatterlyové. Oba účesy, které ji v tomto odvážném snímku zdobily, lichotily jejím od přírody jemným rysům. Navíc se ukázalo, jak lehce se může bob změnit z elegantního na smyslný, pouhou změnou stylingu a textury. Další slavnou vyznavačkou pěšinky na straně je Alexa Chung, která pro ještě větší efekt přidává i vlasové doplňky. 

Mokrý vzhled

„Ultra lesklé, extrémně uhlazené vlasy s mokrým efektem jsou dlouhodobým trendem, který teď bude k vidění téměř všude,“ říká George Northwood, který na loňském festivalu v Cannes vytvořil wet look pro švédskou herečku Alicii Vikander. „Na přehlídkovém mole nám značky Chanel a Saint Laurent ukázaly, jak look nosit a vytvořit bez ohledu na to, jak dlouhé vaše vlasy jsou.“ A co víc, jedná se o skvělý způsob, jak z denního účesu udělat večerní. Kromě toho se hodí pro jakýkoliv typ vlasů.

Nápadité copánky

Inspiraci v tomto případě hledejte u Gabrielle Union-Wade, která na premiéře filmu Strange World předvedla efektní cop s květinami. Copánky si zamilovala také Yara Shahidi nebo Lupita Nyong'o — obě ženy na červeném koberci pravidelně korzují s copy evokujícími složité obrazce — a vědí, jak zaujmout.

Ofina jako vystřižená ze 70. let

„Existují různé verze, ať už hodně nápadné, nebo naopak trochu odrostlejší. V každém případě se jedná o nadčasový cool dívčí sestřih,“ říká Luke Hersheson. A jedno je jisté, pokud se rozhodnete pro jakýkoliv typ ofiny, máte jistotu, že vám účes nevyjde z módy... Tip: Ofinu ve stylu 70. let lehce vyfoukejte, aby byla nadýchaná a plná objemu, anebo ji noste neupravenou, jako kdybyste právě dorazili z pláže. 

Kontroverzní mullet

Rozporuplný účes se vrátil v plné síle také do věhlasného londýnského salonu Larryho Kinga. Právě tady Lilli Bridger hit z přelomu tisíciletí vykouzlila na míru pro sportovkyni Miu Rogan osobně. „Dost mi ten střih připomíná ten, který kdysi nosila Paris Hilton,“ říká kadeřnice, která zároveň jedním dechem dodává, že „nesmí chybět ani střapaté konce, ty jsou totiž pro dosažení Y2K looku klíčové“.
Originální text vyšel na Vogue.co.uk.