Péče

Klíčem k hustým a lesklým vlasům je zdravá pokožka hlavy

Zdravé, dlouhé a lesklé vlasy chceme mít všichni. Ale jak toho docílit? Ukazuje se, že zdravá pokožka hlavy je k tomu naprosto nezbytná. Možná proto se nová generace pečujicích vlasových produktů zaměřuje právě na ni.

Jakou funkci má pokožka hlavy?

K vlasové pokožce přistupujte tak, jako kdyby to byla pleť. „Je na ní daleko více mazových či potních žláz než kdekoliv jinde na těle právě kvůli tomu, že je každý vlasový folikul napojený na mazovou žlázu,“ vysvětluje Anabel Kingsley, vedoucí tricholožka značky Philip Kingsley.
„Pokožka hlavy je živá tkáň a má svůj vlastní miniaturní ekosystém, který vyživuje vlasové folikuly a vlasy, které z nich rostou,“ doplňuje.
Foto: Conde Nast International

Postačí jenom šampon?

Rozhodně ne. Vzhledem k tomu, že pokožka hlavy musí odolávat stejným agresivním vlivům vnějšího prostředí jako pleť, cílená péče je obzvlášť důležitá.
„Prospěje jí pravidelná exfoliace stejně jako pleti,“ radí Kingsley. „To platí zejména v případě, když se vám tvoří lupy. Jakmile máte šupinky na obličeji, použijete exfoliační tonikum, tak proč byste síly stejných aktivních složek nemohli využít při péči o vlasovou pokožku?“
Nancy Twine, zakladatelka přírodní vlasové značky Briogeo, se při formulování produktů zaměřila právě na výzkum této důležité oblasti. „Většina problémů s vlasy je zapříčiněná nahromaděnými stylingovými produkty, oleji a nečistotami, které ucpávají folikuly. Právě tyto nánosy mohou za svědění, podráždění, lupy a dokonce vypadávání vlasů. Při formulování produktů jsme se proto soustředili na to, jak co nejlépe vyčistit pokožku hlavy a zbavit ji všech nečistot.“

Jak poznáte problém?

Jak už jsme zmínili, svědění, zvýšená citlivost, zarudnutí a lupy jsou jasnou známkou podrážděné pokožky. „Dalším příznakem je nadměrné maštění. Produkty na bázi silikonů mohou dokonce ucpávat folikuly a způsobit vypadávání vlasů. Pokud jim dopřejete pravidelný detox, předejdete tak výše zmíněným problémům,“ říká Twine.
Když je pokožka hlavy v dobré kondici, vlasy mají zdravou základnu pro optimální růst. „Pokud jde o okamžitý efekt, vlasy budou lesklejší a pevnější již od kořínků,“ říká Kingsley. 

Co musíte vyzkoušet?

Stejně jako u péče o pleť je nezbytná hydratace i exfoliace. „Doporučuji Flaky/Itchy Scalp Mask, která je navržená speciálně pro ty, kteří mají problém s lupy. Obsahuje inovativní komplex kyseliny salicylové, mléčné a hyaluronové, které společně čistí, zklidní i osvěží podrážděnou pokožku hlavy,“ říká Kingsley.
Skvělé je také aktivní uhlí. „Má jedinečnou strukturu, která na sebe dokáže navázat opravdu všechny nečistoty.“

4 tipy navíc

  • Mléčné výrobky, ostrá kořeněná jídla a potraviny s vysokým obsahem cukru mohou pokožku hlavy zbytečně dráždit. 
  • Pořiďte si výživové doplňky s obsahem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a koenzymem Q10. Mají protizánětlivé účinky a stimulují růst vlasů.
  • Omezte stres - zvyšuje totiž hladinu kortizolu, který způsobuje nadměrnou produkci kožního mazu. V období zvýšené zátěže se zaměřte na meditaci, zhluboka dýchejte a dopřejte si dostatek spánku.
  • Ochrana před sluncem by neměla končit u čela. I pokožka hlavy se může na sluníčku snadno spálit. Používejte jemnou nemastnou mlhu s vysokým ochranným faktorem.