Beauty talk

Pohyb těla vám pomůže dosáhnout neuvěřitelných věcí, říká Krissy Cela

Když jí bylo pět let, s rodiči a sourozencem utekla z komunistické Albánie. I když teď mluvím anglicky, mám britský pas a žiji ve Spojeném království už více než dvacet let, v srdci budu navždy tou pětiletou uprchlicí, která emigrovala na malém člunu a náklaďáku z Albánie,” říká Krissy Cela, která založila dvě multimilionové společnosti zaměřující se na fitness. Snaží se nabízet podporu ženám, posílit jejich postavení a učí je realizovat jejich potenciál. Sama je pak důkazem, že každý může dosáhnout svých snů a učinit nemožné možným.
Foto: Nick Ramsey
Krissy Cela
„Vím, že to musím udělat pro tu malou albánskou dívku a její rodiče. Vím, že musím jít příkladem všem uprchlíkům, kteří uvažují o novém začátku. A vím, že jsem to nedotáhla tak daleko, abych se zastavila na půli cesty,” uvádí Krissy Cela, která ve svých čtyřiadvaceti letech spoluzaložila aplikaci zaměřenou na fitness a výživu pro ženy Evolve You. O rok později pak založila svou vlastní značku sportovního oblečení Oner Active. Dnes už se jedná o dvě multimilionové společnosti se ziskem devadesáti milionu dolarů za poslední tři roky. „Neměli jsme peníze, nechodila jsem do soukromé školy. Ze zkoušek jsem propadala a matematiku jsem udělala až na pátý pokus,” svěřuje se a dodává, že je navíc dyslektička a trpí komplexní traumatickou poruchou.
Jak a kdy se tedy rozhodla, že převrátí svůj život naruby? „Svou sílu jsem našla po velmi bolestivém rozchodu, po kterém jsem neměla žádné sebevědomí,” říká. „Nebyla jsem spokojená s tím, kdo jsem, a tak jsem se přihlásila do posilovny. I když jsem ze začátku vůbec nevěděla, co dělám, začala jsem zveřejňovat svůj pokrok na Instagramu a pomalu si vybudovala komunitu lidí, kteří měli podobné zkušenosti, což mě hnalo vpřed.”
Aplikace, kterou založila v roce 2019 s Jackem Bullimorem bez jakýchkoliv investic zvenčí, se dnes může pochlubit 85 000 aktivními předplatiteli z celého světa a šesti trenérkami světové třídy z USA, Kanady i ze Spojeného království. „Lidé si myslí, že musíte trénovat celé hodiny v posilovně, ale jednoduché 30minutové cvičení doma nebo v posilovně je vše, co potřebujete, abyste ze sebe dostali endorfiny a začali se cítit skvěle,” uvádí Cela. „I když nemůžete chodit do posilovny, můžete do svého dne začlenit více aktivit, které se dají dělat z pohodlí domova.” 
„Fitness je víc než jen budování ideální postavy. Bere také v úvahu, jak se stravovat, starat se o sebe a přitom dosahovat svých cílů a vytvořit si sebevědomí,” poznamenává zakladatelka aplikace Evolve You, která chce motivovat mladé lidi k realizaci svých snů. Jak dosáhla Krissy Cela těch svých? „Mentální investice do sebe mi nesmírně pomohla. Cvičení mi dodává energii, pocit strukturovanosti a úspěchu v každodenním životě,” říká Cela a dodává, že je důležité mluvit hezky sám k sobě a udržet si pozitivní nadhled. Jí samotné pak pomáhá například praktikovat techniku pozitivních afirmací, tedy představování si příznivých scénářů.
„Mít důvěru v sebe a své schopnosti je neuvěřitelný zdroj síly,” zdůrazňuje a věří, že sebedůvěra je dovednost, na které se musí pracovat. „Všichni můžeme být občas až příliš sebekritičtí, a když se to stane, je důležité mít možnost se o svoje pocity podělit s ostatními a najít svou komunitu, která nás podpoří.” Právě proto se angažuje v podpůrných komunitách, prostřednictvím kterých mohou lidé své zkušenosti sdílet a navzájem se povzbudit. Skrze filantropickou iniciativu se Krissy Cela věnuje znevýhodněným oblastem Spojeného království, aby pomohla dětem porozumět, že je třeba se hýbat, a jak může pohyb vést k lepšímu životu. Věří, že „zdravé tělo a mysl hrají zásadní roli v pocitu síly".
„Chci nadále obohacovat život lidí trénováním síly a fyzického pohybu. Věřím, že pohyb vám pomůže dosáhnout neuvěřitelných věcí.” Dodává, že se chce soustředit také na pomoc dětem, aby se při cvičení cítily sebevědomě. „Věřím, že musíme inspirovat mladší generace, abychom jim pomohli pochopit hodnotu cvičení.”