Advertorial

Zlaté zrcadlení: Když se podíváte do slunce, co tam uvidíte?

Slunce. Ten nejžádanější artikl nadcházejícího jara. Každý po něm touží, chce se jím nechat políbit. Ideálně bychom ho chtěli mít na obloze napořád. A ještě v lepším případě si jej vzít domů a dívat se na něj, kdykoliv budeme chtít. Česká sklárna Moser možná právě proto uvádí na trh novou kolekci s příznačným názvem Solaris, jež dotek slunce na sklo dokázala přenést tak umně, že bude jen velmi těžké odolat. Jak to vypadá, když vám slunce vstoupí do dlaní?
Foto: archiv Moser
Jak o Moseru dobře víme, s každou jejich novinkou přichází současně příběh, který zaujme a v myšlenkách dokáže přetrvat. Sběratelské kolekce, limitované série i klasické vázy, jejichž siluety jsou nesmrtelně nádherné. A stejně nezařaditelná a zároveň dokonalá je i nová kolekce Solaris, i když je vlastně úplně jiná než ty předchozí. Kouzlo se totiž odehrává uvnitř sklenice. Jak tato sluneční krása vypadá?
Zkuste si to jen představit. S každým douškem se ponoříte do sluneční lázně, zaplaví vás hřejivé světlo a obklopí odlesky okolního světa. A to vše díky zlacenému dnu, které působí jako zářící zrcadlo. Nadčasová a originální křišťálová lahev a sklenka na whisky nebo jiný oblíbený drink váš interiér rozzáří jako slunce.
Foto: archiv Moser
Emanace zlatého světla fascinuje designéra Petra Larvu po celou jeho kariéru, v kolekci Solaris ji však používá zcela jedinečným způsobem. Ušlechtilým kovem nepokrývá stěny, ale spodní část každého prvku tohoto nápojového setu. „Při pohledu na dno sklenky vidíme ve „zlatém zrcadle“ odraz světla, který působí jako dotek slunečních paprsků. Zlato se ve sklářství používá již po staletí, kolekce Solaris ho však interpretuje novým způsobem,“ říká autor designu, sklářský výtvarník a umělecký ředitel sklárny Moser, jejíž vznik se datuje až k roku 1857. 
Ovšem jen u povrchní krásy nezůstalo, Moser sází na kvalitu, jež vydrží věky. Za nadčasovou kolekcí Solaris je skrytá velmi složitá a komplexní řemeslná práce. Křišťálový set spojuje nejen netradiční použití zlata, ale také prostý tvar válce. Na něm vynikne dvanáctiboký brus odlivek i jejich dokonalé fazety. Skutečné kouzlo kolekce však objevíte, když sklenici nakloníte k ústům. Před očima se rozzáří zlaté zrcadlo, které vykreslí okolní svět i jeho pohyb. 
Foto: archiv Moser