Advertorial

TikTok hudbu neničí, jen definuje novodobé standardy v hudebním průmyslu

O hudbě toho ví hodně. Hodně nad ní i přemýšlí. Není divu, že je jeho první album tak očekávané. Těsně před jeho vydání mluvím s Adamem Pavlovčinem aka Adonxs o tom, co znamená tvořit v realitě sociálních sítí a jak se z něho stal aktivista přes noc.

Pomohla ti hudba pochopit, kým doopravdy jsi? 

Neřekl bych, že mi pomohla pochopit, kým jsem, spíš mi pomohla odžít si určité momenty, někdy i vyléčit zlomené srdce. Hudbu pak můžu pustit dál, aby třeba pomohla dalším.

Myslíš někdy na všechny „ty další“?

Samozřejmě. Je skvělé, když můj zpěv rezonuje v ostatních, ale taky si uvědomuji, že hudba má zvláštní vliv. Pozoruji to i na sobě. Když slyším nějakou skladbu, chytí mě třeba jen jedno slovíčko, které pak určí celkový dojem. A jako každý hudební umělec ani já nemůžu, ale zároveň musím, myslet na celý rámec emocí, co vyvolávám.
Foto: Alexander Bel
ADONXS / Adam Pavlovčin

Neštve tě někdy, že je míra tvé popularity dána i tím, že tě média stále prezentují jako prvního stoprocentně přiznaného gay zpěváka?

To je šílené, že? Nechci působit dojmem, že si nevážím toho, že může můj příklad inspiroval ostatní. Mám obrovskou radost, že mi je dopřáno tolik mediálního prostoru a že právě můj otevřený osobní život může mít i pozitivní přesah na další generace, ale zároveň je to velmi tenký led a nechci, aby moje orientace byla jediným středobodem mé kariéry. To je hudba. Nikdy jsem neplánoval být aktivistou na prvním místě, ale zpěvákem. Zároveň teď chápu, že jsem se jím do určité míry stal, beru to jako obrovskou odpovědnost a upřímně stále hledám správný balanc.

Připravuješ nové album, to možná tohle chápaní změní, ne?

Vyjde na podzim a moc se na to těším. Je to výsledek toho, co jsem sbíral a vytvářel už delší dobu v kombinaci s úplně novým materiálem.
Foto: Alexander Bel
ADONXS / Adam Pavlovčin
Foto: Alexander Bel
ADONXS / Adam Pavlovčin

Připravoval jsi album podle nějakého klíče? Třeba i s ohledem na TikTok trendy, které výrazně ovlivňují hudební průmysl?

Měl jsem při tvorbě v hlavě nějaké vzorce, ale ty byly vždy až na druhém místě. Na tom prvním byl můj impuls, nápad, moje touha, emoce a chuť vytvořit to tak, jak to nakonec vzniklo. Ty vzorce a mechanismy jsem spíš aplikoval při editaci. Přemýšlel jsem třeba nad finální stopáží každé skladby, kterou teď všichni díky TikToku tlačí pod tři minuty. Avšak aniž bych na to nakonec nějak speciálně myslel, na mnohých místech jsem se pod ty tři minuty dostal. To album jsem ale stoprocentně já, od začátku do konce.

Je vliv sociálních médií toxický, nebo přirozený?

Když se na to člověk podívá střízlivě, zjistí, že je to nevyhnutelné. TikTok hudbu neničí, jen definuje novodobé hudební standardy. Také se stává novodobým hudebním skautem, jelikož dnes můžeš celosvětově prorazit právě pomocí téhle platformy a už nemusíš hrát po klubech jako kdysi. Zastávám názor, že se člověk spolu se změnami musí vyvíjet, ne jít proti nim, jinak zakrní.

Kdo je tvoje gay icon?

Já jich mám víc, ale rozhodně Troye Sivan, Harry Styles aktuálně, pak taky Prince, Freddie Mercury, anebo třeba z herců i Manu Rios.

Za co jsi na sebe hrdý?

Vítězství v Superstar se nedá nezmínit, jsem hrdý asi i za tu cestu k němu; pak také na svoje okolí, které mě vždy podporovalo.

Jak hodnotíš akce hrdosti LGBTQIA+?

Já zažil mnohé v Londýně a tam to má už charakter velkolepého hudebního festivalu, to mi na tom přijde skvělé, člověk se jde podívat na průvod a zároveň vidí performovat Grace Jones nebo Jessie J. To by rozhodne mohlo být častěji než jen jednou do roka.

Fotili jsme tě v Pride kolekci od adidas. Pamatuješ si, jak spolupráce započala?

V Londýně jsem miloval prolézat vintage obchody a při tom jsem narazil na růžovou vintage adidas mikinu, ještě jsem ji cropnul a pak se v ní vyfotil a vydal na Instagramu jako první post hned po vítězství. Na základě toho jsme se spojili.
Foto: Alexander Bel
ADONXS / Adam Pavlovčin

Ty se prý oblékáš sám. To mi přijde neuvěřitelné.

Není, spojovat významy módy a hudby mě baví. A svoji siluetu stejně znáš nejlépe ty sám (smích).

Čím tě značka musí přesvědčit, když se obleče do duhy a chce tvoji pozornost? Ty musíš být přece dvakrát tak ostražitý.

Já se vždy koukám na historii značky a na historii jejích aktivit. Je pro mě důležité, zda komunitu podporují a přispívají k její viditelnosti po celý rok.

Co od tebe můžeme čekat v budoucnosti? Chceš svou tvorbu posunout za hranice?

Ano, a tak nějak se to pomaličku už vlastně děje. Moje vydavatelství dosadilo první singl ‚Moving On‘ do rádií v Turecku, Slovinsku, Polsku a Srbsku. Z přijetí mé skladby mám obrovskou radost. Chtěl bych taky zkusit Eurovizi, ale nemám pevně dané, že se tohle všechno musí stát do roka. Chci si dopřát co nejvíce času.
Photo: Alexander Bel
Text, Styling: Jan Boublík
Talent: Adam Pavlovčin
Make-up & Hair: Adriana Bartošová
Produkce: Kseniya Chudarova
Asistent fotografa: Filip Drábek
P.S.: Jestli se chystáte 13. 8. na Prague Pride, nezapomeňte se stavit v adidas chill zóně na Letné pro parádní made Originals fotku, styling by @theglitterscz a dobijete i baterky. Kolekci adidas Originals už teď zakoupíte na adidas.cz/originals.