Advertorial

Návrat k přírodě

Udržitelnost v módě není trend, ale standard. A není o tom lepšího důkazu, než že hlavní roli hraje jak v kolekcích tradičních domů, tak cenově příznivějších oděvních řetězců. Přírodní materiály a ohleduplné výrobní postupy jsou vlastní například i F&F, značce dostupné v síti Tesco.
Přední hráči módního průmyslu si plně uvědomují svou zodpovědnost za šetrnější budoucnost a ti lepší z nich jednají. Patří mezi ně také značka F&F. Ta nabízí oblečení ohleduplné nejenom k peněžence, ale také k přírodě.
Černé bavlněné tričko, F&F, 349 Kč; džíny z udržitelného denimu, F&F, 649 Kč.
Je libo košili z organické bavlny, anebo třeba kabát z recyklovaných materiálů? Málokdo ví, že F&F aktivně podporuje iniciativu BCI, tedy Better Cotton Initiative, a podílí se na vývoji metod výroby, jimiž se může zasadit o lepší zítřky. Už od kolekce na jaro a léto 2019 pochází více než polovina bavlny napříč dámským, pánským i dětským oddělením z udržitelných zdrojů. Cíl: Aby se z této poloviny stalo 100 % do pěti let.
Už od roku 2016 se ovšem vyrábí základní kolekce F&F Denim z plně udržitelných zdrojů. Značka přitom využívá nové technologie Jeanologia, která zaručuje, že se při produkci spotřebovává výrazně méně vody, jiných energií a chemikálií, a to zejména během barvení. Tato pravidla se brzy rozšíří také na řadu módního denimu. Značka se letos zavázala nepoužívat v případě módních produktů žádné rizikové chemikálie (ZDHc).
A vzpomínáte si na bundy a kabáty z loňské kolekce pro podzim a zimu? Jejich podšívky byly udržitelné. Na každý kus F&F využilo 17 recyklovaných plastových lahví, takže se jich nakonec zužitkovalo neuvěřitelných 3,7 milionu. Tyto postupy hodlá značka využívat v maximální možné míře i při tvorbě kolekcí pro sezony nadcházející.
Už nestačí hledět na to, co se nosí. Jít s módou znamená vědět, odkud oblečení pochází a nakolik je šetrné k naší planetě. Tu totiž máme jen jednu.
Džínová bunda, F&F; 699 Kč; bavlněná košile s příměsí lnu, F&F, 599 Kč; lacláče z udržitelného denimu, F&F, 699 Kč.
Mikina, F&F, 399 Kč; sukně, F&F, 499 Kč; podkolenky (2 páry v balení), F&F, 149 Kč; holínky, F&F, 599 Kč.
Květované šaty, 100% viskóza, F&F, 599 Kč; svetr s příměsí recyklovaného polyesteru, F&F, 499 Kč.
Foto: Martin Faltejsek
Styling: Jan Králíček
Modelka: Markéta Šalounová (Elite Prague)
Make­‑up a vlasy: Lucie Janků
Produkce: Rozálie Peřinová