Advertorial

Napříč generacemi i kulturou: Ikonické Vans Old Skool & kreativci české scény

Od skejťáků po umělce a módní ikony – tenisky Vans Old Skool si od svého vzniku v roce 1977 našly cestu k lidem z nejrůznějších branží. Pravděpodobnost, že je máte v botníku také, je tak více než vysoká. Model Old Skool, který je téměř synonymem pro značku Vans, se vám navíc letos představí ve třech barevných kombinacích – True White, Black a Navy Blue. Při této příležitosti značka oslovila tři české umělce z různých prostředí, aby nám představili různé polohy svého stylu. 
Foto: Ivan Kašša
Vans
Je jedno, kam vás společnost zařazuje. Tyto na první pohled odlišné osobnosti mají minimálně jednu věc společnou. Fashion fotograf Ivan Kašša, violoncellistka a modelka Terezie Vodička Kovalová, youtuber a módní influencer Lukáš Zachara alias Zachy jsou důkazem, že je jedno, zda jste extrovertní umělec nebo introvertní pragmatik, máte jeden Zoom call za druhým nebo naopak vůbec žádný. Model Old Skool podporuje všechny formy vašeho já a dává prostor být tím, kým chceme a potřebujeme být právě teď. 
Foto: Ivan Kašša
Terezie Kovalová pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Terezie Kovalová pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Terezie Kovalová pro Vans

Jaké jsou tři nejčastější módní styly, které vás reprezentují? 

Ivan: Prvý a môj zároveň najobľúbenejší je môj eventový a párty štýl, kde platí „viac je viac“ - nielen farebnosťou, ale takisto doplnkami. Najčastejšie by ste ma stretli asi ako cowboya. Tým druhým štýlom je môj casual a pracovný, čo sú väčšinou pohodlné nadčasové monochromné kúsky, ktoré sa spolu dajú ľahko ladiť. Tretím a dosť aktuálnym v tejto dobe je domáci štýl – vlastním niekoľko matchy teplákoviek a rád si ich sám upravujem – napríklad batikou.
Terezie: Řekla bych normcore, genderfluid a uniforma. V dospívání jsem vypadala jinak než moje spolužačky, necítila jsem se jako typická „girly girl“, dlouho jsem vypadala spíš jako kluk. Pánské oblečení proto u mě dodnes tvoří velkou část šatníku. Díky modelingu si užívám i jiné styly, než je ten můj, ale sama jsem věrná pohodlí androgynní módy. U té je navíc obrovská výhoda, že můžu navštěvovat šatník mého muže.
Foto: Ivan Kašša
Ivan Kašša pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Ivan Kašša pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Ivan Kašša pro Vans

Chtěli jste se jako teenageři spíše schovat a zapadnout, nebo jste měli pocit, že potřebujete být vidět?

Lukáš: Teenagerem jsem stále a jsem moc rád, že jsem nikdy nemusel nic dělat pro výstup z davu. Ať už se to týká stylu, nebo chování. Oblékal jsem se a oblékám vždy hlavně pro sebe, zda vystupuji z davu, pro mě už není podstatné.
Terezie: I přesto, že mě představa být přijatá kolektivem v dospívání lákala, tím, jaký jsem člověk, to pro mě nebylo možné. Poslouchala jsem sedmdesátkový hard rock, četla sci-fi, milovala japonskou metalurgii a skate kulturu. Střídala krátké účesy a barvy jako na běžícím páse a hrála na violoncello. Můj život je veliký punk, zapadnout mi jde těžko.
Foto: Ivan Kašša
Lukáš Zachara pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Lukáš Zachara pro Vans
Foto: Ivan Kašša
Lukáš Zachara pro Vans

Kdo je pro vás módní ikona?

Ivan: Neprekonateľný Alexander McQueen a speváčka Róisín Murphy.
Terezie: Rick Owens a Michèle Lamy – miluji je i jako pár. 
Lukáš: Anna Wintour! A v posledních letech také Virgil Abloh a Jan Černý. 

Když už mluvíme o ikonách – jaká ikonická módní silueta se vám vybaví na první dobrou?

Ivan: Trojuholníková podprsenka pre Madonnu od Jean Paul Gaultier.
Terezie: Minisukně! Mini znamenala ve své době velký průlom nejen na módním poli, ale reprezentovala také emancipaci žen. Baví mě, když se z kusu oblečení stává politické vyjádření.
Foto: Ivan Kašša
Vans

Pamatujetee si na svoje první boty Vans? Máte s nimi spojenou nějakou vzpomínku?

Terezie: Samozřejmě, brečela jsem, když se rozpadly! Byly to checkerboard klasiky se suchým zipem. Měla jsem je možná osm let – za tu dobu jsem je párkrát slepovala vteřinovým lepidlem a jednou jsem jim dokonce tmelila díru v podrážce.
Ivan: Pamätám si, že to boli biele plátené nízke Vansky, ktoré som tak miloval a boli tak pohodlné, že som ich nosil rád aj keď už boli úplne zošednuté. Dorazil som ich v piesku v Thajsku.
Lukáš: Moje první Vans byly all black Authentic. Tenkrát jsem si na ně šetřil opravdu dlouhou dobu. Ty boty mám doteď, ne že bych je nosil, za tu dobu mi noha stihla vyrůst o šest čísel. Mám je na památku, připomínají mi moje začátky, první vydělané peníze a také to, kam jsem se vypracoval.

Od skejťáků a teenagerů po herce a módní ikony – co podle vás dělá model Vans Old Skool tolik populární?

Terezie: Vans je rodina. Lidé, co nosí vansky, jsou v takovém neviditelném paktu, dalo by se říct, že žijeme podle stejných zásad. Vans je směs rebelie, svobody a sounáležitosti. Asi proto jsem ve spojení s Vansem tak dlouho, je to prostě láska. Kdo je nosí, chápe.
Ivan: Univerzálnosť a nadčasovosť tohto modelu je to, čo ho podľa mňa robí jedinečným. Myslím si, že ľudia teraz čoraz viac vyhľadávajú (nielen v móde) kúsky, ktoré nie sú prvoplánovo trendy, ale ktoré im pomôžu podškrtnúť ich osobitý štýl a pretrvajú. 
Lukáš: Zaslouženou popularitu mají Old Skooly pro svůj nadčasový design, snadnou sladitelnost a ikonickou siluetu, která vypadá na noze skvěle. Moc oceňuji pohodlí, které bota nabízí. Dále je skvělá jejich variabilita – vynosíte je jak na festival, tak do města či na schůzku.