Advertorial

Manifest na teniskách. Značka Converse (si) dala za úkol definovat ženství

Co znamená být ženou v roce 2019 podle zpěvačky Naomi Preizler? A podle vás? Tým Vogue CS si exkluzivně popovídal s mladou hudebnicí, která na legendárních teniskách Converse představuje spolu s dalšími čtyřmi umělkyněmi svou "definici dívky".
Foto: archiv Converse
Po celá desetiletí je Converse vypravěčem opravdových příběhů svých nositelů a také značkou, která se staví za všechny. Není subkultura ani doba, ve které by se ikonické kotníčkové tenisky neobjevily. Prošly se od basketbalu přes punk, grunge až do dnešního dne, kdy se značka obrací hlavně na všechny moderní holky, které si chtějí dělat věci po svém.
Foto: archiv Converse

Jedna za všechny, všechny za jednu

Nová kolekce Love The Progress se inspiruje ženami z minulosti i současnosti, které vyšlapují cestu dalším generacím. Je stejně tak edgy jako ženská a stojí na potiscích, psaných vzkazech a symbolické barevnosti. Všechny ženy povzbuzuje k tomu, aby se vymezily svým vlastním, osobitým způsobem. Hlavním nápisem je Keep Loving, Keep fighting, který vyjadřuje podporu boji za rovnost a víru v lásku jeden ke druhému, která vítězí nad strachem.
Foto: archiv Converse

Definice dívky

Converse nyní odhaluje příběhy pěti holek, které jdou svou vlastní cestou a rozhodly se slovy vyjádřit, co pro ně znamená být dnes dívkou. Každá z nich napsala svou definici přímo na plátno ikonických tenisek Converse Chuck 70. 
Nejnovější kampaň zahrnuje definice dívky vytvořené herečkou a aktivistkou Millie Bobby Brown, první baletkou v hidžábu na světě Stephanie Kurlow, instruktorkou sebeobrany Qin Yungquan, expertkou v oblasti tech Kasiou Gola a nonkonformní hudebnicí Naomi Preizler.
Právě s tou jsme si popovídali. Podle mladé umělkyně pocházející z Argentiny je definice jasná: 
Foto: Archiv Converse
Umělkyně a zpěvačka Naomi Preizler
GIRL is to be human
Odmalička jsi chtěla být modelkou a v dospělosti tvá kariéra začala hvězdně růst. Přesto ses rozhodla modelingu vzdát. Proč?
Já jsem si spíše vždy přála být umělkyní. Díky modelingu jsem mohla hodně cestovat, vydělávat fajn peníze a potkávat samé zajímavé lidi, což jsem milovala. Ale jen do určité chvíle – v jeden moment mi začalo vadit, jak jen obelhávám. Sebe i lidi kolem mě. Ten šílený tlak na image i módní průmysl a jeho povrchnost mě začaly ubíjet. Proto jsem tehdy začala malovat a vyobrazovat své pocity. Pak se přidalo psaní a díky němu postupem času i hudba, ve které jsem to, co se ve mně odehrávalo, dokázala vyjádřit nejlépe. Musela jsem s modelingem přestat, abych mohla být upřímná sama k sobě i světu okolo. Abyste byli rebelem, musíte rebelovat. A nenechat se ničím limitovat, ani strachem.
Hlavní motto nové kolekce je Keep Loving, Keep fighting. Za co bojuješ ty jako mladá žena a umělkyně?
Bojuji za lidskou rovnoprávnost, která jde ještě dál než gender, sexuální orientace, barva kůže nebo druh víry. Žen je na světě více, přesto s nimi v průběhu historie bylo jednáno jako s menšinou. Je čas spojit síly a ukázat světu, jak mocné ve skutečnosti jsme. A hlavně že láska a vzájemné pochopení a respekt jsou ty nejsilnější zbraně, které zvítězí nade vším. Patriarchální systémy upozadily lidská práva a zapříčinily jen válku a zabíjení.
Jak vznikal tvůj manifest na teniskách?
Napsala jsem na ně kus textu z mého rap songu Fama de Puta, který pojednává o tom, že náš čas nadešel a už se nemusíme bát samy v ulicích, protože v tom samy nejsme. Verše jsem doplnila malými ilustracemi renesančních žen, které se objevují i v mém videoklipu. 

Jak byste dívku definovali vy?

Pomoci s definicí můžete i vy. V obchodě Converse v Centru Chodov budete mít možnost vyplnit pohlednici a napsat, co je vaše definice dívky. Jeden z vás pak může vyhrát tenisky podle vlastního výběru.
Více informací najdete zde.
GIRL is...