Advertorial

Lekce stylu ve vzduchu

Za 100 let se toho v leteckém průmyslu změnilo mnoho, ale jedna věc zůstává: není stylovějších uniforem než těch na palubě letadla. Podívejte se, jak vypadali stevardi a letušky British Airways od minulosti až dodnes, a určitě nám dáte za pravdu.
Mít ve skříni alespoň jednu stylovou uniformu, která bude chic za každé příležitosti, si přejeme mít všichni. Takovou, která přežije celý den, nebude se krčit a elegantně v ní budete vypadat, i když za sebou zrovna máte dvanáct hodin na cestách. Existuje? Samozřejmě. Ale pro inspiraci zamiřte hodně vysoko, k leteckým společnostem. Ty nejkrásnější stejnokroje totiž vznikají právě pro ně, šité na míru stevardům a letuškám.
Foto: archiv British Airways
Uniformy stevardek z roku 1972
Máme důkaz, stačí se podívat do historie British Airways. Známé aerolinky příští měsíc oslaví už 100 let od svého založení a to, že kromě trendů v letecké přepravě od svého počátku nastavovala britská firma vysokou laťku i  jinde, stejnokroje jejich palubních posádek patřily vždy k těm nejoriginálnějším. 

Z rukou mistrů

Není tomu tak náhodou. Společnost British Airways v minulosti při navrhování uniforem spolupracovala s celou řadou známých osobností a proslulých návrhářů. Byli mezi nimi např. Paul Costelloe, Roland Klein, Baccart Weatherall, Hardy Amies nebo Julien MacDonald.
Už od 30. let, kdy ještě byla posádka bez žen, jejich uniformy reagovaly na módní trendy, ale také se inspirovaly rozličnými kulturami a hlavně podnebím destinací, do kterých letadla směřovala. 

Nová uniforma ke 100. narozeninám

Foto: archiv British Airways
K oslavám stoletého výročí se přidala i královna Alžběta. V sídle aerolinek ve Waterside ji uvítali pracovníci v historických uniformách, které se nosily v průběhu celé existence letecké společnosti, a panovnice rovněž navštívila muzeum British Airways – Speedbird Centre, kde jí byly představeny artefakty a upomínkové předměty související s řadou jejích cest, jež s aerolinkami za dobu své vlády absolvovala.
Jak jsme již zmiňovali, 25. srpna 2019 společnost oslaví stoleté výročí svého založení a už nyní celou událost doprovází velkolepé oslavy. A co jiného se k oslavám 100 let hodí než právě nový look?
Nové uniformy se tentokrát ujme krejčovský expert ze Savile Row a důstojník britského impéria Ozwald Boateng, známý také jako muž, co modernizoval tradiční oblek. Stejnokroje bude navrhovat pro více než 32 000 jednotlivců, což je výzva, ze které je návrhář nadšený. A my také, protože už teď se nemůžeme dočkat, až uvidíme, s čím přijde.
Foto: archiv British Airways
Lekce stylu ve vzduchu na jedné fotografii. Rok 1951, tehdejší princezna Alžběta a vévoda z Edinburghu podnikli svůj první zaoceánský let z Londýna do Montrealu na palubě letounu Boeing Stratocruiser provozovaného společností BOAC, předchůdkyní British Airways.
Článek vznikl ve spolupráci s British Airways