Celebrity

Donatella Versace: Připomeňme si slavnou návrhářku v deseti ikonických přehlídkách

Donatella Versace dokázala změnit dějiny módy a popkultury mnoha počiny od šatů s potiskem džungle pro Jennifer Lopez po přehlídku, kterou vzdala hold svému bratrovi Giannimu. Připravili jsme rekapitulaci důležitých okamžiků v její kariéře.
Když v roce 1997 značka Versace truchlila nad ztrátou svého zakladatele Gianniho, byla to právě jeho sestra Donatella, která krok za krokem v roli nové kreativní ředitelky dokázala značku udržet a posouvat ji dál, zatímco druhý bratr Santo se ujal role generálního ředitele, ve funkci byl do roku 2004. Mise Donatelly Versace je jasná od začátku nového milénia a plní ji dodnes: Navrhuje šaty tak, aby se skrze módu ženy cítily sexy, mocné a hlavně svobodné, jak zdůraznila v rozhovoru pro italský Vogue v roce 2022. To všechno navíc ona sama ztělesňuje a dokáže úspěšně dostat na mola v dechberoucích přehlídkách, které snoubí aktuální hudební trendy, módu a popkulturu. Pojďme si při připomenout pár zásadních okamžiků z její kariéry, které zanechaly stopu v dějinách popkultury.

Versace jaro – léto 2018

Kolekci na jaro – léto 2018 věnovala Donatella svému bratrovi Giannimu, zakladateli slavného módního domu s logem Medúzy, a také devadesátkovým supermodelkám. Právě ty vzdaly předčasně zesnulému tvůrci hold, když se společně znovu objevily na přehlídkovém mole. Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford nebo Helena Christensen ruku v ruce v závěru přehlídky předvedly metalické modely inspirované Gianniho prací a vytvořené speciálně pro tuto příležitost.
Foto: Rex Shutterstock
Donatella Versace a modelky Carla Bruni-Sarkozy, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford a Helena Christensen na přehlídce Versace jaro - léto 2018 v Miláně

Versace pre fall 2023

Historii módního domu Versace určitě ovlivnil pozitivní vztah Donatelly s nejrůznějšími hudebníky a hudebnicemi. Mezi takové poslední spolupráce patří ta se zpěvačkou Duou Lipa, která se proměnila v kolekci pre fall 2023 La Vacanza, tedy prázdniny. Společně ji představily v Cannes v květnu 2023, kde pro Versace typický glamour obzvláště vynikl.
Foto: Launchmetrics
Dua Lipa

Versace jaro – léto 2000

Jedna položka v bohaté kariéře Donatelly Versace definitivně poznamenala nejen historii módy, ale nás všech. Řeč je o přehlídce na jaro – léto 2000, kde se objevil slavný Jungle Dress, který následně vynesla Jennifer Lopez při příležitosti předávání cen Grammy. Její look z červeného koberce byl prvním internetově virálním momentem v historii lidstva a pro Google se stal přímým podnětem pro vznik funkce vyhledávání podle obrázků Google Images. Dnes se tyto šaty pyšní dokonce samostatnou stránkou na Wikipedii. Takhle se píše historie!
Foto: Rex Shutterstock
Donatella Versace a Amber Valletta na milánském fashion weeku v roce 1999

Versace jaro – léto 2020

Novou verzi šatů Jungle Dress představila Donatella Versace při příležitosti přehlídky jaro – léto 2020. A model po dvaceti letech nevynesl nikdo jiný než opět sama JLo. 
Foto: Launchmetrics
Jennifer Lopez and Donatella Versace

Versace by Fendi pre fall 2022

V návaznosti na pandemii covid-19 si módní průmysl kladl neodbytnou otázku: Existuje v tomhle byznysu prostor pro společnou tvorbu a solidaritu místo neustálého soupeření? Tahle myšlenka zrodila nejednu spolupráci napříč luxusními módními domy. Mezi nimi nejde nevyzdvihnout tu, kterou měli na svědomí Donatella Versace s Kimem Jonesem z módního domu Fendi. Ta kombinovala nejrůznější motivy typické pro tyto legendární brandy, ať už šlo o dvojité F z loga Fendi, nebo hlavu Medúzy typickou pro Versace.
Foto: Launchmetrics
Paloma Elsesser

Versace jaro – léto 2023

Přehlídkové molo na jaro – léto 2023 představilo looky gotické a zároveň i sexy: závoje, krajky, podvazky, slip dressy, hru s průhledností a spoustu kůže. Přehlídku uzavírala Paris Hilton od hlavy až k patě v růžové – that’s hot!
Foto: Launchmetrics
Paris Hilton

Versace jaro – léto 2021

Kolekci na jaro – léto 2021 s názvem Versacepolis charakterizovaly motivy vypůjčené z podmořského světa. A protože šlo o přehlídku bez publika, vsadila Donatella Versace na maximální opulenci set designu. Modelky a modelové jako by procházeli ruinami antického města (polis), potopeným na mořském dně. Díky vlasovému stylingu s mokrým efektem, šatům à la mořská panna a ozdobným detailům v podobě mořských živočichů se začalo mluvit o trendu mermaidcore.
Foto: Launchmetrics
Irina Shayk

Versace podzim – zima 2021/22

Právě přehlídka pro podzim – zimu 2021/22 znamenala debut nového monogramu slavného italského módního domu. Jmenuje se La Greca a značka Versace ho definuje jako „moderní trojrozměrný labyrint“. Šaty, kabelky, punčochy a mnoho dalšího se při této příležitosti odělo do tohoto nového potisku. A Donatelle se podařilo i něco dalšího – znovu vrátit do hry boty na platformě. Model Aevitas se záhy stal absolutním hitem sezony.
Foto: Launchmetrics
Bella Hadid

Versace jaro – léto 2024

Kolekce na jaro - léto 2024 představila úplně jinou stylovou stránku, než na jakou jsme u tohoto módního domu zvyklí. Šlo o estetiku plnou decentního bontonu, pastelových barev, odkazů na šedesátkovou módu a především na Priscillu Presley a její áčkové minišaty s mašličkami. Přehlídku zavřela Claudia Schiffer, velká fanynka Versace.
Foto: Launchmetrics
Claudia Schiffer

Versace jaro – léto 2013

Tahle kolekce by se dala charakterizovat jako vysoká krejčovina s nádechem spodního prádla – boho styl a looky, které jako by vypadly z fotoreportáže z Coachelly. A to vše v době, kdy byl festival, který se rok co rok koná v poušti u kalifornského města Indio, na vrcholu popularity. A nám dnes nezbývá než s nadšením čekat, jak se v dalších a dalších kolekcích podaří Donatelle Versace přeložit současnou popkulturu do jazyka módy.
Článek vyšel původně na Vogue.it.