Vogue Supports Local Fashion

Trendy formální módy v Čechách dnes udává Sokol

Česká obec sokolská přišla se zprávou z oblasti módy, která v nás silně zarezonovala. Proč se rozbušila srdce milovníkům české módy, kdo za vzrušující novinkou stojí a proč se všichni chceme stát urychleně Sokolem?
Foto: David Surowiecki
Bylo krásné podzimní odpoledne, na stůl dopadalo teplé sluneční světlo, ve váze čerstvé květiny a všude kolem zářivé barvy látek. Probraly jsme styling na fotografování, a jelikož nám ještě zbýval čas a hovor se ubíral komplexnějším směrem, návrhářka otevřela počítač a ukázala mi projekt, na kterém právě pracuje. To bylo poprvé, kdy jsem uviděla koncept nové kolekce pro konkrétního klienta z její dílny.
Ano, onou návrhářkou byla Štěpánka Pivcová a tehdy mi ukázala své návrhy nového formálního oděvu pro českou tělovýchovnou organizaci Sokol. Po zhlédnutí prezentace, kterou měla připravenou na představení celému vedení společnosti, jsem byla rozhodnutá, že se musím stát také Sokolem už jen z toho důvodu, že takovou uniformu chci opravdu hrdě nosit.
Uběhl půlrok a ze všech sociálních médií na mě vyskočila zpráva dne o nových sokolských uniformách. Byla jsem velmi překvapená, že se vše událo tak rychle. Je to opravdu velká věc. Okamžitě jsem zvedla telefon a radostně volala Štěpánce s gratulací. Přestože byla dost zaneprázdněná, domluvily jsme se a věnovala mi čas na krátký rozhovor.
Sokol začal řešit nové uniformy už v roce 2022. Tehdy oslovil návrhářské školy v domnění, že může vzniknout zajímavá spolupráce. Záhy ale vedení Sokola naznalo, že realizace by byla nesnadná. I vedoucí ateliérů se netajili názorem, že jako ideový koncept by šlo o velmi pěknou spolupráci, ale na její uskutečnění nemají studenti zkušenosti. Štěpánky si vedení Sokola všimlo díky její spolupráci na stylingu manželů Pavlových během prezidentské kampaně pana Petra Pavla. „V době okolo prezidentské inaugurace jsem se stala na chvíli slavnou a v ten moment mě Sokol oslovil. Potkali jsme se a já v návalu té euforie, že se povedlo něco krásného a mohu ještě něčím krásnějším navázat, řekla ano.“ Návrhářka Štěpánka Pivcová má jako jedna z mála českých designérů mnohaleté zkušenosti s celým výrobním procesem v průmyslové výrobě, a tak bylo možné, aby za půl roku veřejnosti ukázala vyvzorovanou kolekci. Všechny oděvy a doplňky sokolské kolekce jsou vyrobené v Evropě, valná většina v Čechách.

Jak vypadal původní sokolský kroj

Původní sokolský kroj, který má svá pevná pravidla, vznikl před 160 lety podle návrhů Josefa Mánesa. Po sametové revoluci Sokol opět obnovil činnost a tehdy si k této významné události nechal vyrobit nový formální oblek pro členy, který byl stylově poplatný době devadesátek. Šil se v Prostějově. Od té doby však nic jiného nevzniklo a na další slety a památné dny se stále používal tento „temporary” oděv šitý před 30 lety. 
Co se pro Štěpánku Pivcovou stalo největším hnacím motorem při navrhování této kolekce? „Nejvíce mě při práci motivovaly dvě věci: Jednak mě původní sokolské kroje, ze kterých jsem brala inspiraci, velice baví už dlouhodobě. A jednak přede mnou stála vidina potenciálu elegantně a moderně obléci velkou masu lidí.”
I skrze oděv můžeme vzdát úctu tradici České obci sokolské a své příslušnosti k ní. To se podle mého názoru povedlo v plné šíři. Vznikla tak první ucelená sokolská kolekce po 160 letech. Není to kroj, jde o formální oděv, ve kterém mohou lidé jít jak na sokolské slety a akce, tak ho mohou nosit i na příležitosti pro ně samotné důležité nebo významné, jako je třeba promoce, ples nebo důležité pracovní setkání. Skrze doporučený styling tak mohou nositelé oděvu dát najevo svou příslušnost k organizaci, které jsou součástí.

Nový silný vítr

V původním zadání se pracovalo s představou, že oblek bude ušit z látek v odstínu navy. Tuto ideu ku prospěchu věci Sokolům návrhářka rozmluvila na základě připravené prezentace, v níž poukázala na oblasti, kde se modré uniformy vyskytují. Byla by škoda vzdát se reminiscence na původní barvu, která je šedo-béžová. Na podzim minulého roku se uskutečnila prezentace návrhů nového formálního obleku stovce lidí z vedení Sokola. Všichni si byli vědomi, jak je důstojné vypadat dobře, a faktu, že o tom návrhářka komplexně přemýšlela nejen v kontextu současnosti, ale i v návaznosti na historii. Finální návrhy byly jednohlasně odsouhlaseny. „Po prezentaci jsem měla aplaus ve stoje. Byla to taková pecka vidět a cítit, jak moc se Sokolové na kolekci těší, jak je to pro ně nové a důležité.”

Spolupráce na sokolím pírku, šátku a baretu

Štěpánka Pivcová přizvala ke spolupráci ještě další tvůrce, s nimiž měla velmi dobré zkušenosti z dob zmíněné prezidentské kampaně. Odznakem Sokola je sokolí pírko. Tento druh ptáka je chráněný, takže není možné sehnat tisíce sokolích pírek. Šperkař Hanuš Lamr proto vytvořil předlohu k broži ve tvaru sokolího pírka ze stříbra, která se bude průmyslově vyrábět v ráji české bižuterie, v Raltonu v Jablonci nad Nisou. „Myslím, že zrovna to pírko se stane jedním z nejoblíbenějších artiklů, protože ho lidé budou chtít koupit i jako dárek pro někoho dalšího,” říká Štěpánka.
Další spolupráci uskutečnila s Andreou Vytlačilovou a to na originálním dezénu dámského hedvábného šátku. Velmi empaticky pojala celý vzor. Objevíte zde logo Sokola, oblouky Tyršova domu a malé tečky evokují hlavy Sokolů v davu při sletu. Nedílnou součástí uniformy Sokolů byly vždy i pokrývky hlavy. Modistka Jolana Kotábová vyvzorovala pevný dámský baret, který se následně bude sériově vyrábět v Tonaku. Jde o takovou slzu, velmi elegantní kousek, kterým se celkový styling ještě povýší. 
Nejvíce na počinu nové kolekce sokolského oblečení obdivuji, že ho projektově celý vedla zkušená designérka, která se spojila s dalšími profesionály a se vší sebedůvěrou, ale hlavně pokorou, zrealizovala zakázku tak, že ji dotáhla do posledního detailu. Uzavřu toto nahlédnutí do tvorby jedné z našich špičkových designérek jejími vlastními slovy: „Vidím obrovskou přidanou hodnotu nové sokolské kolekce v kultuře odívání i na menších a malých městech. Jsem nesmírně šťastná, že to Sokolové dali. Fakt, že kolekce v takovém objemu může rezonovat napříč celou společností, je obdivuhodný.”