Vogue Supports Local Fashion

#VogueSupportsLocalFashion: Hana Frisonsova Laboratory Shirts SS20

V seriálu digitálních přehlídek pokračujeme s návrhářkou Hanou Frišonsovou, která ve své nejnovější kolekci Laboratory Shirts nabízí mimo jiné i nový pohled na košile jako takové. Její prezentaci sledujte právě teď na Vogue CS!
#VogueSupportsLocalFashion.
Nikdy nebyl v poslední době příhodnější čas na módu, která je pohodlná, ale zároveň má v sobě jakýsi přesah, nádech něčeho, co nelze zhotovit bez propracovaného plánu. Oděvní designérka Hana Frišonsová, charakteristická výraznými siluetami, nositelným oděvem, ale také experimentálním přístupem s využitím tradičních technik či autorských tisků, se právě na základní kus našeho šatníku – košili – zaměřila.
Foto: Anežka Horová
Foto: Anežka Horová
Foto: Anežka Horová
„Chtěla jsem vytvořit oděv, který je formálnější a zároveň i pohodlný a hravý. Inspirovala jsem se pracovním oděvem nebo laboratorním pláštěm, který jsem transformovala do Laboratory Shirts. Vždy mě bavily laborky na škole, mikroskopování a zkoušení textilií a bílý plášť s kapsami na notes a propisku byl nedílnou součástí,“ představuje svoji kolekci Frišonsová. Košile mají propracované detaily, díky kterým jsou více variabilní a dají se nosit na různé způsoby. Asymetrický stojáček s přepnutím, zapínání na patenty, různé pásky, přepínací manžety a další detaily. „Košile vyrábím po jednom kusu, takže každá je trochu jiná. Co zůstává neměnné, je kvalitní bavlněný materiál, utkán a nabarven v Čechách,“ doplňuje. 
Návrhy Hany Frišonsové jsou často variabilní, nadčasové a bez udání velikosti, věku či pohlaví. Prezentovala se několikrát na holandském festivalu Fashionclash Maastricht, ve Vídni jí byla udělena cena Erste Bank Fashion Award v rámci Austria Fashion Awards 2011, byla také nominována na Czech Grand Design 2014. Momentálně sídlí v 1. poschodí SmetanaQ a s dalšími designéry sdílí nový prodejní a prezentační prostor SmetanaQ Showroom. V září bude na MBPFW prezentovat novou kolekci pro sezonu AW2020 s podtitulem Hybrid.
Fashion designer: Hana Frišonsová
Foto: Anežka Horová
Model: Juliana Summerling