Vogue Supports Local Fashion

MBPFW 2021 očima návrháře a pedagoga Josefa Ťapťucha

Josef Ťapťuch. Co o něm víte? Že je prudce charismatický jako člověk, vysoce uznávaný coby návrhář a pedagog. Jedna z nejvýznamnějších osobností česko-slovenské módy, bezesporu. Ale dál?
Foto: Courtesy of Josef Ťapťuch
Na počátku všeho módního byla VŠUP, kde dnes vede přednášky a semináře o stylu a marketingu módní tvorby, ale také workshopy módní kresby a ilustrace. V 70. letech zde vystudoval ateliér Oděvního výtvarnictví pod vedením legendární Zdenky Bauerové. Následovalo studium v Římě zakončené stáží u Valentina, ale třeba také v Paříži na prestižní l’École supérieure des arts décoratifs, odkud pokračoval rovnou do studia Pierra Cardina. Zní to trochu jako námět k filmu, nemyslíte?
Koncem 80. let už vyučoval na pařížských školách ESMOD a FORMAMOD, kde působil až do roku 2009, ale dodnes se tam účastní seminářů a konzultací na téma styl a módní ilustrace. V letech 1994 až 96 působil na VŠVU v Bratislavě, od roku 2003 vedl devět let ateliér módní tvorby na pražské UMPRUM. Ateliéry Valentina a Cardina ale nebyly jediné, kdo měl zájem o jeho talent. Spolupracoval také s módními domy Jean Patou, Courrèges nebo Paco Rabanne. V rodné zemi pak vytvářel autorské přehlídky, navrhoval třeba pro O.P. Prostějov, a dokonce vytvořil i tři inspirační kolekce pro Jablonex, které oblétly svět. To jen tak mimo jiné.
Foto: Courtesy of Josef Ťapťuch
Foto: Courtesy of Josef Ťapťuch
Foto: Courtesy of Josef Ťapťuch
Dalo by se pokračovat výčtem ocenění či výstav, ale proč? Josefa Ťapťucha je zajímavé představovat do detailu, ale je tím posledním, kdo to potřebuje. A nám je ctí, že právě on pro československou Vogue hodnotí kolekce představené během posledního MBPFW.