Wellness

Jak na jarní detox podle naturopatky a výživové poradkyně

Naše tělo se dokáže velmi efektivně samo detoxifikovat, je tak přirozeně nastavené. Po dlouhé zimě však někdy potřebuje pomoc, nebo si jen říká o změnu směrem k lepšímu a zdravějšímu životnímu stylu. Jaro je na to přímo stvořené. Jak vypadá ideální očista, na co nezapomenout a jak posílit jednoduchými kroky její efekt, poradí naturopatka Iveta Ječmík Skuherská.

Proč je jarní očista organismu tak důležitá, co je její podstatou? 

Otázkou je, co si představujeme pod pojmem očista. Naše tělo se detoxikuje samo. Jsme vybaveni orgány a systémy, které nepřetržitě pracují na odstranění toxinů, odpadních látek metabolismu, špatně natrávených zbytků stravy atd. Mezi tyto orgány patří játra, ledviny, močový a lymfatický systém, plíce, kůže, střeva. Bohužel vlivem nevhodného životního stylu, stravy, stresu, nedostatku spánku a v neposlední řadě i věku dochází k zanesení organismu a k usazování toxinů v buňkách orgánů a tkání. Tyto toxiny brání buňkám přijímat živiny, čímž dochází k oslabení jejich funkce a časem může dojít k oslabení funkce této tkáně nebo orgánu. Pro mě pojem detoxikace znamená podporu vylučovacích orgánů, aby mohly plnit svoji funkci a naše tělo detoxikovat. Měla by tedy být celoroční, nezbytnou součástí našeho životního stylu. Ale jakákoliv podpora je lepší než nic.

Jak souvisí s detoxem těla psychika?

Kromě úrovně fyzického těla bychom měli pracovat na detoxikaci prostředí, ve kterém žijeme, a za zcela zásadní považuji mentální detox. Psychika v našem životě hraje významnou, ne-li hlavní. Veškeré negativní myšlenky, potlačené emoce, strachy, stres, úzkosti se ukládají v našem těle jako toxiny a dříve nebo později se projeví nějakým oslabením na fyzické úrovni.
Komplexní detoxikace by měla probíhat na několika úrovních.

Kde se během detoxu dělají nejčastěji chyby? 

Lidé často podléhají různým doporučením, dietám a často si zvolí cestu, která pro ně není optimální. Aby člověk zvolil vhodný způsob podpory detoxikace, měl by vědět, jaký má cíl. Chci zhubnout? Chci řešit zdravotní problém, nebo se chci o sebe lépe starat? Chápu, že není vždy jednoduché najít správné informace, ale někdy je lepší poradit se s odborníkem než začít experimentovat.

Je detox pro každého?

Ne, respektive záleží, o jakém detoxu mluvíme. Celkově detoxikace není vhodná pro lidi staršího věku, pro těhotné a kojící ženy, pro děti. Často se píše, že detoxikace není vhodná pro chronické a akutní stavy, pro lidi, kteří berou léky, ale to nepovažuji za pravdivé tvrzení. V těchto případech je mnohdy vhodný typ detoxikace prospěšný a může ulevit od řady potíží. Důležité je postupovat opatrně a konzultovat vhodnost a jednotlivé kroky s ošetřujícím lékařem. Dlouhodobý detox není vhodný pro lidi, kteří trpí podvýživou, u lidí s BMI menším než 18 a u lidí s malým množstvím tělesného tuku (pod 8 procent). 

Existuje jeden univerzální recept na ideální jarní detox pro všechny?

Jsou postupy, které nikomu neublíží. Patří k nim krátkodobý, např. jednodenní půst, nebo přerušovaný půst. Určitě nikomu neuškodí odlehčovací dny. Dobrou pomůckou je pochopení, jak tělo funguje: buď tráví živiny přijímané stravou, nebo se regeneruje a čistí. Pokud jím pořád, tělo nemá čas pro očistu a regeneraci.
Osobně mám ráda přerušovaný půst. Znamená to vytvořit si časové okno, kdy jím a kdy nejím. Začínala jsem na systému 14:10, ale teď mám ráda 16:8. To znamená, že si dám poslední jídlo večeř např. v 18 hodin. Pak snídám až v 10 hodin následující den, což představuje 16 hodin od posledního jídla. Následuje oběd ve 14.00 a večeře opět v 18 hodin. Můžete časem prodloužit úsek bez jídla na 18:6 nebo i 20:4. Tento systém si dáte 1 x týdně. Výhodou přerušovaného půstu je, že většinu času prospíte, máte v průběhu dne alespoň jedno jídlo a můžete si ho naplánovat tak, aby vyhovovalo vašemu systému v rodině.
Naše tělo nejlépe regeneruje, když nemusí trávit. Proto má půst nebo přerušovaný půst tak velký význam. Po 16 hodinách se aktivuje v našem tělo proces autofagie, což si můžeme představit jako naši vlastní úklidovou službu. Tělo při nedostatku potravy začíná zpracovávat usazené nepotřebné bílkoviny, které buď vyloučí, nebo recykluje. Tento způsob je skvělý i v případě inzulínové rezistence nebo diabetu typu 2 a také u řady chronických civilizačních nemocí. Skvělé výsledky tohoto systému jsou i při hubnutí.
Foto: Ecce Vita
Ing. Iveta Ječmík Skuherská
Další možností jsou odlehčovací dny, kdy upravím stravu tak, abych tělu usnadnila trávení. Můžu například jedno jídlo nahradit zeleninovou šťávou, nebo si dát jen vařenou zeleninu přes den, nějaké smoothie. Skvělé jsou i kostní vývary. Můžete vyzkoušet i jednodenní půst, například ze začátku jednou za měsíc nebo pak jednou týdně. Tento způsob je skvělý hlavně po náročné oslavě.
Jak jsem už zmiňovala výše, každý by si měl popřemýšlet, na co se chce zaměřit. Mám slabší játra? Nebo mě trápí opakované záněty močových cest, trpím obezitou, nehýbu se? Jsem ve stresu, nespím, nefunguje mi trávení, mám stále více alergií, nebo intolerancí, trpím zácpou, mám otoky? To vše je způsob, jakým k nám naše tělo promlouvá. Chce to jen být k sobě trochu vnímavější a naslouchat. 
Vždy je vhodný čas zlepšit prostředí, ve kterém žijeme nebo trávíme čas.

Jak můžeme účinky jarního detoxu posílit? 

Způsobů je celá řada, určitě můžeme odlehčit stravu: to znamená snížit množství bílkovin zejména živočišných, omezit jednoduché sacharidy, mléčné produkty. Dále zařadit krátkodobé půsty a přerušovaný půst. Důležitý je dostatek vlákniny, což nám dodá zelenina a dostatek tekutin. Zabezpečíme tak pravidelný tranzit stolice, kterou se vylučují odpadní látky. Mezi jídly bychom měli mít rozestup alespoň tři hodiny a tři hodiny před spaním bychom už neměli jíst. 
Pracuji i se snížením stresu. Stres vytváří specifické chemické prostředí, které epigeneticky ovlivňuje chování našeho organismu. Stres ovlivňuje složení naší mikrobioty, prostředí ve střevech, a tím dochází k oslabení imunitního systému, vzniku potravinových přecitlivělostí...
Dopřejte si kvalitní a dostatečný spánek. Díky glymfatickému systému se ve spánku odstraňují toxiny nahromaděné přes den v mozku jako například amyloid beta, který se podílí na vzniku Alzheimerovy nemoci. Vždy je vhodný čas zlepšit prostředí, ve kterém žijeme nebo trávíme čas. Můžeme změnit čisticí a prací prostředky, kosmetiku, můžeme si koupit vodní filtr nebo čističku vzduchu, uklidit sklepy nebo šatny. Pravidelný pohyb podporuje psychiku, zlepšuje imunitu a kondici, pocením se také vylučují toxiny.

Jaké byste doporučila bylinky pro podporu detoxu?

Bylinky jsou moje velká láska. Z těch nejznámějších například teď na jaře je dobré sbírat kopřivu, je skvělá na ledviny i močový systém, čistí krev. Kořen pampelišky je skvělý na játra a list je výborný na podporu ledvin. Pampeliška navíc obsahuje draslík, který tělo alkalizuje. Je výborná do salátů. Ostropestřec mariánský je také skvělý na játra. Plody si můžete rozdrtit a udělat nálev. Opět můžete bylinky vybírat podle toho, který orgán máte oslabený. Dostatek vitaminu C a vůbec vitaminy A, D, E, K a skupiny B, minerály jako hořčík, selen podporují činnost jater. Hořčík, selen, vitamin E chrání orgány před zpětnou resorpcí vylučovaných těžkých kovů. Skvělou bylinou pro podporu jater je také himálajská bylina kutki. Je velmi vzácná, dá se sehnat ve směsích na podporu jater například Liver plus. Pro ledviny je vhodný zlatobýl obecný. Výborná je kombinace s kotvičníkem a santalem bílým s názvem Tribo.
Pro podporu vylučování těžkých kovů a regeneraci střev se v ájurvédě používá Triphala, což je starodávná receptura obsahující směs tří ovocných plodů. Koriandr se dá dnes už také sehnat v obchodech. Můžete si odšťavnit čerstvou nať nebo konzumovat v celku. Artyčok je skvělá lymfatická zelenina, čistí krev, také celer mohu doporučit. 
Na loukách roste spousta bylinek, které podporují různé orgány a detoxikaci. Například lopuch, zemědým, bříza, měsíček, úžasnou všestrannou bylinkou je pýr plazivý. Bylinky jsou většinou součástí směsí zaměřených na podporu jednotlivých vylučovacích orgánů například Čisté tělo, Zdravá játra apod. Lépe působí, když jsou namíchány tak, aby se podpořily ve svých účincích. Můžete si pak do svých odlehčovacích dnů zařadit nějaký čaj z vhodné bylinné směsi. 
Foto: Ecce Vita
Ing. Iveta Ječmík Skuherská

Ing. Iveta Ječmík Skuherská

Developerka, kterou životní okolnosti přesměrovaly po 15 letech ve stavebnictví do oblasti přírodní péče o zdraví. Vystudovala školu Klinické naturopatie se zaměřením na funkční výživu a západní fytoterapii. Je spolumajitelkou české společnosti Ecce Vita, která se věnuje zdravému životnímu stylu, funkční celostní medicíně, vzdělávání v oblasti prevence, výrobě a dovozu přírodních doplňků stravy, kosmetiky se zaměřením na vysokou kvalitu a organický původ.
Tento článek vznikl ve spolupráci s Ecce Vita.