Wellness

Detox? Co takhle změna životního stylu?

S blížícím se jarem na nás odevšad vyskakují zaručené návody na hubnutí a detox. Ale pozor, radikální očistná kúra může být víc na škodu než k užitku, a tak místo slepého následování zaručených metod doporučujeme spíše hledat více informací. Kde je najdete? Stačí nám věnovat pár minut.
Nejprve si pojďme projít fakta. Víme, že naše tělo se zcela přirozeně detoxikuje 24 hodin denně, 365 dnů v roce. S toxiny v lidském těle se dokážou vypořádat játra, ledviny, lymfatický systém, trávicí trakt... Umějí to i plíce či kůže, takže pokud vám tyto orgány pracují správně, víc nepotřebujete. V opačném případě nebo při potřebě podpořit přirozenou detoxikaci je však již zapotřebí hledat řešení s lékařem (pokud hledáte spásu například jen v popíjení zeleninových a ovocných šťáv, úspěšní těžko budete).

S detoxem opatrně

Naše tělo potřebuje pestrou a vyváženou stravu, takže kdybyste sáhli po zdánlivě rychlém řešení v podobě detoxu s radikálním omezením či úplným odbouráním potravin, riskujete po ukončení kúry nepříjemné překvapení — v podobě jo-jo efektu, narušení přirozených detoxikačních funkcí nebo celkového podlomení zdraví. Tělo totiž vinou násilné kúry můžete nechtěně zbavit důležitých živin a odvodnit ho, což je vždycky špatně.
Foto: Profimedia

Pomalu, ale jistě

Jestli se skutečně toužíte zbavit špatných návyků, nezdravého stravování či pasivního způsobu života, měli byste se vydat cestou postupné, zato trvalé změny životního stylu. Vaše strava by měla být za všech okolností vyvážená, na místě je rovněž omezit přísun sacharidů a nezdravých tuků. A i když věci nepůjde změnit ze dne na den, není to důvod k zoufání. Naopak. Připravit svůj organismus na změnu pěkně pomalu, je mnohem lepší. Tělo se vám v krátkém čase odmění — například v podobě lepšího trávení, kvalitnějších vlasů či méně častých bolestí hlavy.

Vodu, prosím!

Se změnou jídelníčku jde ruku v ruce také pitný režim. Nejlepší je samozřejmě čistá voda a neslazené čaje. Sladké nápoje nahraďte vodou ochucenou maximálně citronem, mátou či pomerančem. K oslazení čaje je lepší použít med. Co vám změna pitného režimu může přinést? Třeba lepší kvalitu pleti nebo spánku, čehož si všimnete již brzy.

Ztraceno v dýmu

Foto: Profimedia
Jestli patříte k zarytým kuřákům, další krok ve změně životního stylu se přímo vybízí... Jistě, lehko se řekne, ale hůře provádí, ovšem i zde existují možnosti. Můžete například přejít na bezdýmné alternativy, které sice nejsou úplně bez rizika, protože obsahují nikotin, a ten je návykový, avšak málokdo ví, že největším zlem při kouření je právě cigaretový kouř. Během hoření tabáku v cigaretách se totiž uvolňuje velké množství oxidu uhelnatého. Mnohem šetrnější jsou proto bezdýmné alternativy, které tabák pouze nahřívají. Příkladem je zařízení na nahřívaný tabák IQOS, jež vytváří v průměru o 98 % méně oxidu uhelnatého a ve srovnání s cigaretami výrazně nižší množství jiných škodlivých látek. Novinkou je IQOS ILUMA, které navíc využívá revoluční technologii indukčního ohřevu tabáku bez nahřívací čepele a nutnosti čištění.

Ve zdravém těle zdravý duch

Tělo pohyb nutně potřebuje, tady není prostor pro diskuzi. A i když dnešní doba spíše nahrává sedavému způsobu života, věřte, že pokud do svého každodenního plánu zařadíte krátké procházky, místo výtahu použijete schody, vystoupíte o tramvajovou zastávku dřív, alespoň lehce se doma protáhnete nebo si zatančíte, vaše tělo rychle a pozitivně zareaguje. Ovšem podobně důležité je dopřávat si i regeneraci, proto nezapomínejte na kvalitní, dostatečně dlouhý spánek, který trvá ideálně 7 až 9 hodin. Aby se vám co nejlépe usínalo a ještě sladčeji snilo, zkuste se alespoň 2-3 hodiny před odchodem do postele vyhnout zařízením produkujícím modré světlo (mobily, tablety).
Stále si myslíte, že je takřka nemožné vše z výše uvedeného dodržet? Ale kdeže. I malé kroky vás zdárně dovedou do cíle, jenom stačí vydržet.