Wellness

Erotika bez tabu: S Megwyn White o sexuálním wellnessu

Toužíte po naplnění a harmonii v sexuálním životě? Megwyn White, certifikovaná sexuoložka, vám ukáže cestu.
Foto: Getty Images
„Sexuální wellness zahrnuje potřeby jednotlivce i potřeby partnerství,” uvádí Megwyn White, průkopnice v oblasti sexuální pohody s více než dvacetiletou zkušeností. „Je ale důležité, aby každý člověk upřednostnil své vlastní blaho a potěšení. To nakonec může zlepšit celkové zdraví vztahu.” White pomáhá lidem, aby se cítili ve svém těle sebevědomě a spokojeně. V rozhovoru se dotkneme témat, jako je sexuální zdraví, potěšení, intimita, komunikace a které tabu bychom měli překonat, abychom si mohli užít plnohodnotný sexuální život.
Co je to vlastně sexuální wellness? „Sexuální zdraví zahrnuje fyzickou, intelektuální, emocionální, psychologickou a sociální pohodu člověka ve vztahu k jeho sexuálnímu bytí,” říká White, ředitelka vzdělávání v Satisfyeru. „Kromě řady fyzických výhod, jako je posílení imunity, úleva od úzkosti, hlubší spánek, lepší sebevědomí, a dokonce i zářivá pleť, zkoumá sexuální wellness průsečík mezi sexualitou a životním stylem.” Mezi klíčové aspekty sexuálního wellnessu patří vzdělávání se o sexualitě i anatomii těla, péče o sebe, sebeláska, otevřená komunikace s partnerem i zkoušení nových technik a zkoumání vlastních tužeb včetně používání kvalitních sexuálních produktů pro větší potěšení," říká White, která v roce 2017 navázala partnerství se společností Satisfyer, aby podpořila povědomí o tom, jak lze jejich produkty využít nejen jako prostředek k dosažení orgasmu, ale také ke zlepšení celkové pohody a zdraví.

Proč je důležité mluvit o sexuálním wellnessu a sexuálním zdraví? 

„Je důležité vytvořit bezpečný prostor, kde mohou lidé diskutovat a zkoumat svou sexualitu, aniž by je někdo soudil. Když se lidé za svou sexualitu stydí, je pravděpodobnější, že budou mít problémy se sexuálními hranicemi a mohou být i více ohroženi. Mohou se například zapojit do riskantního chování, potlačovat své sexuální potřeby nebo jednoduše mít menší pravomoc v ložnici, což vede k tomu, že nebudou umět vyjádřit své potřeby nebo vyhledat radu od lékaře, pokud se objeví problémy se sexuálním zdravím." 

Jak se může člověk sblížit se svou vlastní sexualitou?

„Naše potěšení není vždy závislé na druhých. Ve skutečnosti je dobrým pravidlem převzít odpovědnost za své vlastní potěšení, a proto je masturbace ideálním startem k lepší sexualitě. Když masturbujeme, jsme schopni se naladit na naše těla a zapojit svou mysl do specifických fantazií. Je to skutečně zážitek mysli a těla a cvičením se to jen zlepšuje. Dalším způsobem, jak se přiblížit vlastní sexualitě, je otevřená komunikace s našimi sexuálními partnery. Ta zahrnuje sdílení vlastních potřeb a hranic s partnerem a naslouchání s otevřenou myslí. Ať už se vaše touhy shodují, nebo ne, je užitečné se navzájem nesoudit. To vám umožní komunikovat o svých touhách otevřeněji a svobodněji, protože sdílení sexuálních tužeb může být zranitelné a zastrašující."
Nikdo není víc sexy než ten, kdo plně vlastní své tělo a váží si sám sebe.

Existuje něco, co může pro lepší sexuální pohodu udělat každý z nás?

„Nejsmysluplnější věc, kterou může každý z nás udělat, je cítit se dobře ve své vlastní kůži. Tento jednoduchý záměr nám může pomoci nejen užít si svá těla, ale také posílit naši důvěru, že dokážeme v ložnici potěšit i naše partnery. Nikdo není víc sexy než ten, kdo plně vlastní své tělo a váží si sám sebe. Existují způsoby, jak zvýšit sebevědomí těla, třeba že se začnete vyhýbat nerealistickým obrazům těl na sociálních sítích, zvyknete si na své nahé tělo (ať už s partnerem, nebo jednoduše před zrcadlem) a budete zkoumat své osobní potřeby a tužby prostřednictvím masturbace. Za zmínku stojí i meditace High Touch v rámci aplikace Satisfyer Connect, které jsou zaměřeny na zvýšení všímavosti a sebelásky, pokud jde o potěšení." 

Jaké jsou nejnovější trendy v sexuálním wellnessu? 

„Například orgasmus prostaty, tedy vyvrcholení, ke kterému dojde prostřednictvím stimulace prostaty. Mnoho mužů se rozhodlo prozkoumat hračky na prostatu samo v naději, že dosáhnou orgasmu prostaty. Další je perineální hra pro muže, která se zaměřuje na stimulaci prostaty, ale může být prozkoumána nepřímo přes hráz, tedy oblast mezi řitním otvorem a šourkem. Tato oblast je velmi citlivá a zahrnuje tkáně penisu. Zaměření na tuto oblast během jiných forem hry, jako je hlazení nebo orální sex, může být velmi vzrušující a vést k intenzivnějším orgasmům. Belly Press Technique je zase nedávno popularizovaný trend na Tick Toku – zaměřujete na stimulaci bodu G přes měkkou tkáň těsně nad stydkou kostí. Je to neuvěřitelná technika, která doopravdy funguje, protože tato oblast koresponduje s močovým měchýřem. Populární je i používání prostředků pro potěšení k podpoře kosmetické rutiny, protože prospívají lepší pleti. Když se otevřete rozkoši, zvýší se průtok krve nejen do genitálií, ale také do obličeje. Orgasmus vyvolává zapojení malých svalů v obličeji, což pomáhá podporovat elasticitu a tonus tkání. Zapojení těchto svalů prostřednictvím potěšení může působit jako přirozená lymfatická masáž a pomáhá redukovat tvorbu vrásek."

A co je to například nipplegasmus? 

„Nipplegasmy jsou orgasmy, ke kterým dochází při stimulaci prsou a bradavek. Bradavky jsou pro mnohé extrémně erotogenní zónou. Nejen chlad, ale i vzrušení vede k erekci bradavek. Ve studii asi 29 % dotázaných žen uvedlo, že již zažily orgasmus bradavek. Mnoho mužů také považuje hru s bradavkami za stimulující, ale u nich neexistují žádné konkrétní údaje o orgasmech prostřednictvím čisté stimulace bradavek. Při hře s bradavkami je nejlepší začít pomalu, aby se v těle vytvořilo erotické napětí."
Orgasmy jsou přirozené léky proti bolesti díky uvolňování endorfinů.

Co vlastně orgasmus přináší našemu tělu?

„Orgasmus spouští kaskádu chemických látek, které zaplavují tělo a podporují pocit pohody a spokojenosti. Uvolňování neurotransmiterů, jako je dopamin a oxytocin, nejen zvyšuje potěšení během okamžiku, ale také přispívá k lepší náladě a silnějším poutům mezi partnery. Dopamin, často označovaný jako chemikálie odměny, hraje zásadní roli při pociťování potěšení a uspokojení, zatímco oxytocin, známý jako hormon lásky, podporuje pocity důvěry, relaxace a psychické stability. Tyto chemické reakce během orgasmu jsou součástí přirozeného způsobu, jakým tělo odměňuje intimní spojení a podporuje sexuální a emocionální zdraví. Orgasmy jsou přirozené léky proti bolesti díky uvolňování endorfinů. Tyto endorfiny mohou pomoci zmírnit menstruační křeče, bolesti hlavy a mohou také podporovat lepší spánek tím, že poskytují pocit relaxace a klidu. Mezi další obecné výhody patří kardiovaskulární zdraví, zlepšení pleti, ostřejší myšlení, posilování svalů a růst tkání."

Co stále patří mezi sexuální tabu a zasloužilo by si více naší pozornosti?

„Rozhodně musíme stále mluvit o tom, že je masturbace normální a zdravou součástí sexuality. Dalším tabu, o kterém se méně mluví, je nízké libido, malá chuť na sex. Mnoho lidí se kvůli tomu cítí špatně, ale ve skutečnosti mají jen méně spontánní touhy, tedy motivace a náhlé touhy po sexu. Muži více podléhají spontánní touze, zatímco ženy jsou ve své podstatě citlivější. Pomáhat destigmatizovat skutečnost v tom směru, že ženy mohou často vyžadovat více podpory, kontextu nebo bezpečí. Je důležité, aby nebyly ženy odsuzovány za to, že nemají vždy náladu na sex."